• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wermut



    Podstrony: [1] 2 [3]
    Przeczytaj także...
    Encyklopedia PWN – encyklopedia internetowa, oferowana – bezpłatnie i bez konieczności uprzedniej rejestracji – przez Wydawnictwo Naukowe PWN. Encyklopedia zawiera około 122 tysiące haseł i 5 tysięcy ilustracji.Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Rodzaje[ | edytuj kod]

    Początkowo rozróżniano tylko dwa rodzaje wermutów - słodkie (sweet) i wytrawne (dry). Wermuty były początkowo produkowane tylko z białego wina. Dopiero później pojawiły się następne rodzaje i współcześnie rozróżnia się: wyjątkowo wytrawne białe (extra dry white, seco), słodkie białe (blanc, bianco), słodkie czerwone (rosso, rough, rojo), słodkie bursztynowe (ambre), słodkie różowe (rosé, rosato).

    Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony, E150a) – cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową (karmelową) barwę. Po ostygnięciu karmel przybiera szklistą postać i może być używany do dekoracji potraw.Fermentacja alkoholowa – proces rozkładu węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla:

    Wermuty można dzielić także według następujących stylów:

  • wermuty turyńskie (Vermouth di Torino) i pozostałe wermuty czerwone wyprodukowane w stylu turyńskim - np. Carpano Classico, Cinzano Rosso, Cocchi Vermouth di Torino, Contratto Vermouth Rosso, Gancia Rosso, Casa Martelletti Vermouth Classico, Martini & Rossi Rosso, Mancino Rosso Amaranto, Alessio Rosso, Stock Sweet Vermouth Rosso
  • wermuty chinato (z chininą i gorczycą) - np. Martini Gran Lusso, Mancino Bianco Ambrato, Mancino Chinato, Alessio Vermouth Chinato, Cocchi “Dopo Teatro”, Carpano Punt e Mes
  • wermuty z nutą wanilii (Alla Vaniglia) - np. Carpano Antica Formula
  • wermuty w stylu Chambery Blanc - np. Dolin de Chambery Blanc, Routin Blanc
  • włoskie białe wermuty - np. Alessio Bianco, Carpano Bianco, Cinzano Bianco, Contratto Bianco, Gancia Bianco, Martini Bianco, Alberto Bianco, Vermouth del Professore Bianco
  • wermuty wytrawne w stylu Marseillan - np. Noilly Prat Original French Dry, Noilly Prat Extra Dry
  • wermuty wytrawne w stylu Chambery - np. Dolin de Chambery Dry, Routin Dry
  • amerykańskie wermuty wytrawne (Western dry) - np. Vya Extra Dry, Vya Sweet Vermouth, Vya Whisper Dry, Sutton Cellars Brown Label Vermouth, Imbue Bittersweet Vermouth, Atsby Amberthorn, Atsby Armadillo Cake, Lo-Fi Sweet Vermouth, Lo-Fi Dry Vermouth
  • wermuty nowoczesne (modern) - np. Martini & Rossi Rosato, Martini & Rossi D'Oro, Noilly Prat Ambre, La Quintinye Vermouth Royal Rouge, La Quintinye Vermouth Royal Blanc, La Quintinye Vermouth Royal Extra Dry, Maidenii Sweet, Maidenii Dry
  • wermuty w stylu hiszpańskim - np. Lustau Rojo, Lustau Blanco, Miro Rojo, Miro Seco, Vermouth Perucchi Rojo, Vermouth Perucchi Blanco, Vemrouth Perucchi Extra Dry, Yzaguirre Classic Red, Yzaguirre Classic White, Yzaguirre Rosado, Yzaguirre Red Reserva, Yzaguirre Francisco Simo Y Cia
  • Liczba producentów wermutów jest duża. Zwłaszcza we Włoszech istnieje bardzo wielu regionalnych producentów. Tradycyjnie uważa się za najlepsze wermuty produkowane we Włoszech i Francji chociaż współcześnie bardzo popularne stały się także wermuty producentów z Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Australii a nawet z krajów, które nie są zbyt znane z uprawy winorośli (np. Wielka Brytania). W pewnym stopniu na światowe rynki zaczynają przenikać także wermuty z Chorwacji czy Bułgarii. Najbardziej znane marki włoskie to Martini, Cinzano, Antica Formula, Cocchi, Punt e Mes (Carpano), Vermuth del Professore, Carpano Classico, Mancino, Alessio, Gancia, Cora, Contratto, Martelletti, Riserva Carlo Alberto, Stock. Do najbardziej znanych marek francuskich należą Noilly Prat, Dolin de Chambery, Boissiere, La Quintinye Vermouth Royal, Routin, Comoz. Między wermuty hiszpańskie zalicza się Lacuesta, Lustau, Miro, Vermouth Perucchi, Yzaguirre. Amerykańskie wermuty to Vye, Atsby, Gallo, Imbue, Lo-Fi, Ransom, Sutton Cellars. Australijskie wermuty to MAiDENii, Regal Rogue. Z pozostałych wermutówmożna wymienić takie jak chorwacka Istra, bułgarski Ciociosan, brytyjskie Sacred Spiced English Vermuth oraz The Collector. W Polsce produkowany jest wermut Cin&Cin.

    Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony.Goryczka (Gentiana L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny goryczkowatych. Rodzaj ten obejmuje ok. 400 gatunków występujących na całym świecie, częściej w górach. Łacińska nazwa Gentiana (podobnie jak zwyczajowa nazwa polska gencjana) pochodzi od imienia króla Ilirii z II w. p.n.e. Gentiusa któremu przypisywano jej odkrycie. Gatunkiem typowym jest Gentiana lutea L..

    Czasami za wermuty podaje się także alkohole z rodziny Quinquina i Americano. Quinquina i jej podgrupa zwana Americano, to aromatyzowane wina zaliczane, podobnie jak wermuty, do aperitif. To, czym wyróżniają się wina z grupy Quinquina jest Chinina dodawana do napoju podczas produkcji (kora drzewa chininowego), natomiast w wypadku Americano elementem wyróżniającym jest poza chininą także korzeń goryczki. Do popularnych marek z tej grupy win należą francuskie Byrrh, Dubonnet, Bonal, St. Raphael, Lillet, włoskie Cocchi Americano, Contratto, australijskie MAiDENii.

    Whisky (z gaelickiego: uisge beatha - woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzony najczęściej ze Szkocją, produkowany również w Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach.Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. wermut, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2010-10-13].
    2. Versin - vermouth bezalkoholowy - MeGusta wino bezalkoholowe, MeGusta wino bezalkoholowe [dostęp 2017-09-22] (pol.).


    Podstrony: [1] 2 [3]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Brandy (pol. wypalanka, winiak) – napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa itp.
    Aperitif (fr. apéritif, wł. aperitivo) – napój alkoholowy o zawartości alkoholu 18-35%, mieszanina różnych nalewów na zioła i korzenie z dodatkiem destylatów. Podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Pije się go na stojąco.
    Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat (Myristica fragrans Houtt.) – gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Pochodzi ono z Wysp Banda (części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, będących częścią Archipelagu Malajskiego). Jego nasiona znane są jako przyprawa gałka muszkatołowa.
    Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego (Albania, Jugosławia, Grecja, Włochy), ale rozprzestrzeniła się gdzieniegdzie również poza tym obszarem. Jest uprawiana w wielu krajach świata. Jej nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego salvus oznaczajacego zdrowie.
    Marseillan – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Langwedocja-Roussillon-Midi-Pireneje, w departamencie Hérault.
    Chinina (łac. Chininum), C20H24N2O2 – organiczny związek chemiczny, alkaloid o gorzkim smaku, znajdujący się w korze drzewa chinowego rosnącego w Ameryce Południowej w Andach. Chinina była pierwszym skutecznym lekiem przeciw malarii. Obecnie została zastąpiona środkami o mniejszych działaniach ubocznych i stosuje się ją zazwyczaj, gdy występuje oporność na chlorochinę. Ponadto chinina posiada własności przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jest też wykorzystywana do nadawania specyficznego smaku napojowi gazowanemu – tonikowi.
    Bylica piołun (Artemisia absinthium L.), zwyczajowo nazywana także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem – gatunek rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.). Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się także gdzieniegdzie w innych rejonach. Po odkryciu Ameryki został tam zawleczony jako roślina uprawiana w celach leczniczych, gdzie zaczął się rozprzestrzeniać samorzutnie. Obecnie można go spotkać w stanie dzikim w Ameryce Północnej oraz Centralnej. W niektórych regionach Polski jest pospolity. Status gatunku we florze Polski: archeofit.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.012 sek.