Warzywnictwo

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Warzywnictwo – dział nauki i produkcji rolniczej zajmujący się warzywami:

Rolnictwo – jeden z działów gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczenie płodów rolnych. Rolnictwo uzyskuje produkty roślinne i zwierzęce dzięki uprawie roli i roślin oraz chowu i hodowli zwierząt.Hodowla roślin jest nauką traktującą o polepszaniu cech dziedzicznych u roślin uprawnych, obejmującą również praktyczne działania, których celem jest wytworzenie odmian lepszych jakościowo i plenniejszych.
  1. dział ogrodnictwa obejmujący uprawę warzyw (roślin zielnych). Obejmuje produkcję prowadzoną w różnych warunkach: w gruncie, pod szkłem (szklarnie, inspekty) i w tunelach foliowych,
  2. nauka o uprawie i hodowli roślin warzywnych. Jest przedmiotem badań i nauczania i szkołach wyższych i jednostkach badawczych. W Polsce w szczególności jest przedmiotem badań w Instytucie Ogrodnictwa (kontynuuje tradycje istniejącego w latach 1964–2011 Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • sadownictwo
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński: Warzywnictwo. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1989, s. 13–15. ISBN 83-09-01204-7.
    2. Warzywnictwo. W: Encyklopedia WIEM [on-line]. Onet.pl. [dostęp 2014-05-18].

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

    1. Warzywa.pl
    2. Ogrodinfo.pl
    3. Hasło Ogrodnicze
    Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach został utworzony 1 września 1964 roku na bazie działającego w Skierniewicach od 1957 roku Zakładu Warzywnictwa Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG). O powstaniu Instytutu Warzywnictwa zdecydowała uchwała Rady Ministrów z 13 lipca 1964 roku.Warzywa – Warzywa to wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem).




    Reklama