Warzelnia piwa

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Warzelnia piwa – dział browaru, w którym znajduje się aparatura służąca do przygotowania brzeczki. W skład warzelni wchodzą najczęściej następujące urządzenia:

Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej.Browar - zakład produkcyjny, w którym wytwarzane jest piwo czyli napój powstały ze słodu, wody i chmielu poddany fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży. Moce wytwórcze sięgają kilku milionów hektolitrów rocznie.
  • śrutownik (młyn) służący do rozdrobnienia słodu
  • kadź zacierna, w której po dodaniu gorącej wody przygotowywany jest zacier ze słodu
  • kadź filtracyjna, w której następuje filtracja zacieru i oddzielenie młóta. Efektem jest sklarowana brzeczka przednia kontrolowana w korytku brzeczkowym
  • kocioł warzelny, w którym odbywa się warzenie (gotowanie) brzeczki wraz z chmielem
  • whirlpool (kadź wirowa), w którym następuje filtracja brzeczki (oddzielenie składników stałych)
  • płytowy wymiennik ciepła schładzający gorącą brzeczkę
  • Ciecz opuszczająca warzelnię nosi nazwę brzeczki nastawnej. Pompowana jest ona następnie do fermentowni, gdzie zadaje się ją drożdżami w celu rozpoczęcia kolejnego etapu produkcji piwa czyli fermentacji.

    Warka – jeden pełny cykl produkcji brzeczki nastawnej. Stanowi ona jednostkę miary oznaczającą porcję piwa uzyskanego z jednego warzenia. Wyrażenie jedna warka oznacza „jedną partię brzeczki, ugotowanej jednorazowo na warzelni, z jednej partii słodu." Liczba warek ugotowanych w ciągu doby lub całego roku określa zdolność produkcyjną danego browaru.Korytko brzeczkowe - w tradycyjnych warzelniach rodzaj rynny, do której z umocowanych powyżej kraników spływa przefiltrowana brzeczka. Korytko brzeczkowe połączone jest z kadzią filtracyjną, w której zacier słodowy poddawany jest filtracji i oddzieleniu młóta. Efektem filtracji jest brzeczka, której klarowność sprawdzana jest przy pomocy korytka brzeczkowego.
  • Tradycyjna warzelnia. Browar Lwówek Śląski

  • Tradycyjny kocioł warzelny. Browar w Lwówku Śląskim

  • Korytko brzeczkowe w warzelni tradycyjnej

  • Miniwarzelnia browaru restauracyjnego Marysia w Szczyrzycu

  • Nowoczesna i zautomatyzowana warzelnia. Browar w Żywcu

    Grupa Żywiec S.A. Browar w Żywcu - duży browar przemysłowy powstały w 1856 w Żywcu. Zakład należy do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład grupy piwowarskiej Grupa ŻywiecWarzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym. Ugotowana brzeczka zadawana jest następnie drożdżami i poddawana fermentacji w celu otrzymania gotowego piwa. Warzenie piwa odbywa się w warzelni, a towarzyszące mu procesy fermentacji oraz dojrzewania piwa w fermentowni i piwnicy leżakowej lub nowoczesnych tankofermentorach. Sam termin warzenie wywodzi się z dawnej polszczyzny i oznacza gotowanie, utrzymywanie potraw w stanie wrzenia.
  • Kocioł warzelny browaru Żywiec

  • Zbiornik słodu i młyn browaru Żywiec

  • Komputerowa sterownia warzelni browaru Żywiec

  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • browar
  • warzelnia soli
  • warzenie piwa
  • wybicie warki
  • warka (piwowarska miara)
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 112-113. ISBN 83-02-06930-2.
    Kocioł warzelny - rodzaj kadzi browarnej przystosowanej do gotowania brzeczki piwnej. U starożytnych Sumerów i Egipcjan kocioł warzelny wykonany był z gliny, a podgrzewanie brzeczki odbywało się poprzez wrzucenie do kotła rozgrzanych kamieni. W średniowieczu kotły wykonywano z miedzi i stawiano je na palenisku. Obecnie kotły wykonuje się z blach miedzianych lub stalowych i ogrzewa parą pod ciśnieniem.Lech Browary Wielkopolski – duży browar przemysłowy w Poznaniu o mocach produkcyjnych ok. 7,5 mln hl. Zakład jest własnością spółki Kompania Piwowarska S.A.




    Warto wiedzieć że... beta

    Zacier - mieszanina otrzymywana z zalania wodą roztartych ziaren zbóż, ziemniaków lub melasy, w celu poddania jej fermentacji alkoholowej. Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się zacier do wyrobu piwa i spirytusu (gorzelniczy).

    Reklama