Toblerone

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Toblerone – marka szwajcarskiej czekolady powstała w 1908 r. Jej twórcą jest Theodor Tobler oraz Emil Baumann. Obecnie (2016) należy do koncernu Mondelēz International. Czekoladę tej marki wyróżnia charakterystyczny trójkątny kształt kostek.

Mondelēz International, Inc. (dawniej Kraft Foods, Inc.) – światowy koncern produkujący produkty żywnościowe i napoje. Główną siedzibą jest Northfield, w stanie Illinois w Stanach Zjednoczonych. Firma powstała w roku 1903, jej założycielem był James Kraft skąd też wzięła się nazwa firmy. Wśród polskich fabryk firmy znaczące są: Olza (z siedzibą w Cieszynie) - producent wafli "Prince Polo" i LU Polska - producent ciastek (np. Delicje, Biszkopty, LU Petitki).Berno (niem. Bern, fr. Berne, wł. Berna, rm. Berna) – siedziba rządu Szwajcarii (niem. Bundesstadt) i stolica kantonu Berno.

Historia[ | edytuj kod]

Wagon kolejowy używany w fabryce Toblera w Bernie na początku XX wieku.

Toblerone została stworzona w 1908 r. przez Theodora Toblera (1876-1941) w Bernie, w Szwajcarii. Theodor Tobler, wraz ze swoim kuzynem Emilem Baumannem przyrządzili specjalną mleczną czekoladę z nugatem miodowo-migdałowym. Miała ona obecny, charakterystyczny, podłużny kształt z trójkątnymi kostkami.

Matterhorn (wł. Monte Cervino, fr. Mont Cervin; 4478 m n.p.m.) – szczyt w Alpach Pennińskich, szósty pod względem wysokości samodzielny szczyt alpejski. Leży na granicy między Szwajcarią (kanton Valais) a Włochami (region doliny Aosty, Valle d’Aosta), w masywie Matterhorn. Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.

Nazwa marki pochodzi z połączenia nazwiska jej głównego twórcy Theodora Toblera, oraz włoskiego słowa torrone oznaczającego rodzaj nugatu miodowo-migdałowego. Wygląd kostek czekolady przypomina górę. W logo produktu znajduje się ilustracja szczytu Matterhorn, oraz ukryta postać niedźwiedzia nawiązująca symbolicznie do rodzimego miasta Berna, w którego herbie również jest niedźwiedź.

Kraft Foods Group, Inc. – spółka powstała w wyniku podziału globalnego koncernu Kraft Foods w październku 2012 roku. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją i dystrybucją artykułów spożywczych na rynku północnoamerykańskim. Dział produkcji słodyczy i przekąsek należy do Mondelēz International.Szwajcaria, Konfederacja Szwajcarska (Confoederatio Helvetica, Schweiz, Schweizerische Eidgenossenschaft) – państwo federacyjne w Europie Zachodniej. Jest jednym z niewielu państw, w których obowiązuje demokracja bezpośrednia. Szwajcaria od kongresu wiedeńskiego w 1815 roku jest państwem neutralnym. Do Organizacji Narodów Zjednoczonych przystąpiła dopiero 10 września 2002 po przegłosowaniu tej decyzji w referendum minimalną większością 52% głosów.

Theodor Tobler złożył wniosek patentowy dla sposobu przyrządzania Toblerone w 1909 r. w Bernie. W tym samym roku została również urzędowo zarejestrowana marka „Toblerone”.

Od założenia Toblerone przedsiębiorstwo należało do rodziny Tobler. W 1970 r. zostało połączone z ówczesnym właścicielem Milki firmą Suchard, tworząc jednocześnie koncern Interfood. W 1982 połączyła się po raz kolejny, tym razem z producentem kawy Jacobs, tworząc Jacobs Suchard. Mondelēz International (wówczas Kraft Foods) przejął w 1990 r. większość Jacobs Suchard wraz z Toblerone.

Nugat (łac. nux, fr. noix – orzechy, Francuzi wywodzą nazwę od słów tu nous gâtes – rozpieszczasz nas, co dzieci miały mówić do babci, kiedy robiła im nugat) – rodzaj deseru, składającego się z masy z syropu gotowanego z miodem, wymieszanej z siekanymi orzechami lub migdałami oraz ubitą z białek pianą, czasem z dodatkiem kakao.

Czekolada jest produkowana jedynie w Bernie w Szwajcarii.

Podstrony: 1 [2] [3]




Reklama