Tea time

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Cornish cream tea
Afternoon tea

Tea time, afternoon tea, high tea – określenie stosowane w Wielkiej Brytanii i Irlandii opisujące przerwę na lekki posiłek spożywany zazwyczaj po południu pomiędzy godziną 15:00 a 17:00. Może się on składać z herbaty oraz kanapek, ciasta lub ciastek. Najbardziej zbliżonym polskim odpowiednikiem tea time może być podwieczorek.

Anna Maria Russell, z domu Stanhope (3 września 1783 - 3 lipca 1857 w Londynie), córka Charlesa Stanhope’a, 3. hrabiego Harrington i Jane Fleming, córki sir Johna Fleminga, 1. baroneta. 8 sierpnia 1808 r. w Harrington House w Londynie poślubiła Francisa Russella, 7. księcia Bedford (13 maja 1788 - 14 maja 1861), syna Johna Russella, 6. księcia Bedford i Georgiany Elisabeth Byng, córki 4. wicehrabiego Torrington. Francis i Anna mieli razem jednego syna:Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. W Chinach opisuje się ją znakiem 茶, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu: tê – dialekt hokkien (czego odmiany są często obecne w językach zachodniej Europy) oraz chá, w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (z odmianami tej wymowy popularnymi na wschodzie – Indie, Iran, Turcja, Rosja, Czechy). Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu „ziele” podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.

Historia[ | edytuj kod]

Pierwsze wzmianki dotyczące zwyczaju picia herbaty można znaleźć już w XVII-wiecznych listach Markizy de Sévigné, który to zwyczaj z czasem został zaadaptowany na wyspach brytyjskich. Legenda głosi, że został on zapoczątkowany w XVIII wieku przez księżną Bedford – Annę Marię Russell. W tym okresie istniały tylko dwa posiłki: śniadanie oraz obiadokolacja. Księżna wprowadziła zwyczaj podawania wczesnym popołudniem lekkiej przekąski z herbatą. Posiłek taki był podawany na niskim małym stoliku. Z czasem zwyczaj ten rozpowszechnił się w kręgach arystokracji.

Maria de Rabutin-Chantal, baronowa de Sévigné, zwana markizą de Sévigné (ur. 5 lutego 1626 w Paryżu, zm. 17 kwietnia 1696 w Grignon) – francuska arystokratka, znana w historii literatury francuskiej jako autorka kilkuset listów adresowanych do córki.Ciasto – deser, zwykle oparty na bazie pieczenia przetworów zbożowych (przede wszystkim mąki), cukru, jajek, tłuszczów i wody.

Popularność tego zwyczaju wzrosła w okresie rewolucji przemysłowej, picie herbaty stało się popularne w niższych warstwach społeczeństwa. Wycieńczonym osobom wracającym z pracy do domów przygotowywano większy stół z różnymi rodzajami dań, wśród których była też herbata. Ponieważ była ona pita przy tym stole wraz z głównym posiłkiem, stąd też wzięła się nazwa high tea.

Podwieczorek – posiłek spożywany późnym popołudniem, "pod wieczór". Wypełnia przerwę między obiadem a kolacją. Zazwyczaj jada się lekkie przekąski, np. lody, owoce, ciastka, chipsy, a także pije się sok owocowy lub ciepłe napoje. Podwieczorek jada się w godzinach 14.30-18.00The Independent – dziennik brytyjski o charakterze liberalno-centrolewicowym (formalnie bez politycznych afiliacji), wydawany od października 1986 w Londynie przez Independent News & Media, będące od 25 marca 2010 własnością rosyjskiego biznesmena-oligarchy Aleksandra Lebiediewa i jego syna Jewgienija. W 2004 uzyskał tytuł National Newspaper of the Year w konkursie British Press Awards 2004. Nosi przydomek Indie, a niedzielne wydanie Sindie.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Podwieczorek
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. tea time (ang.). thefreedictionary.com.
    2. High Tea, Low Tea, Afternoon Tea (ang.). blendedmec.com, 2012-05-05.
    3. History of High Tea - History English Afternoon Tea (ang.). whatscookingamerica.net.
    4. Pol O Conghaile: Ten best: Afternoon Tea spots (ang.). The Independent, 2010-04-17.
    Rewolucja przemysłowa – proces zmian technologicznych, gospodarczych, społecznych i kulturalnych, który został zapoczątkowany w XVIII wieku w Anglii i Szkocji i związany był z przejściem od ekonomii opartej na rolnictwie i produkcji manufakturowej bądź rzemieślniczej do opierającej się głównie na mechanicznej produkcji fabrycznej na dużą skalę (przemysłową).Ciastko - rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.




    Reklama