• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Targ rybny Tsukiji

    Przeczytaj także...
    Istnieje wiele różnych rodzajów japońskich noży kuchennych. Najczęściej używane typy noży w japońskiej kuchni to: deba bocho (kuchenny tasak), santoku hocho (nóż uniwersalny), nakiri bocho i usuba hocho (noże do warzyw) oraz tako hiki i yanagi ba (noże do sashimi). Większość noży nazywana jest hōchō (包丁) lub czasem - bōchō (stosownie do reguł dźwięczności), ale czasami mają one również inne nazwy, takie jak np. - kiri (〜切り). Hōchō jest ważnym elementem, który określa smak dania kuchni japońskiej.Zatoka Tokijska (jap. 東京湾, Tōkyō-wan) – zatoka w Japonii, na południowo-wschodnim wybrzeżu wyspy Honsiu, w południowej części regionu Kantō w Japonii, otoczona przez dwa półwyspy: Bōsō (prefektura Chiba) od wschodu i Miura (prefektura Kanagawa) od zachodu.
    Trzęsienie ziemi w Kantō (jap. 関東大震災 Kantō daishinsai) – trzęsienie ziemi, które miało miejsce w regionie Kantō na japońskiej głównej wyspie Honshū o godz. 11:58:32 JST (02:58:44 UTC) w sobotę, 1 września 1923 roku. Zróżnicowane zapisy wskazują, że trwało od czterech do dziesięciu minut.
    Tsukiji widziane z jednego z wieżowców dzielnicy Shiodome (2018)
    Nóż typu maguro-bōchō w użyciu na targu
    Nowy targ na wyspie Toyosu

    Targ rybny Tsukiji (jap. 築地市場 Tsukiji-shijō), właściwie Centralny Tokijski Hurtowy Targ Metropolitalny (jap. 東京都中央卸売市場 Tōkyō-to Chūō Oroshiuri Shijō) – największy hurtowy targ rybny na świecie i zarazem jeden z największych hurtowych targów żywnościowych, na którym sprzedawane były wszelkie rodzaje ryb i inne owoce morza.

    Język japoński (jap. 日本語 nihongo lub nippongo) – język używany przez ok. 130 mln mieszkańców Japonii oraz japońskich emigrantów na wszystkich kontynentach.Tuńczyk pospolity, tuńczyk, tuńczyk błękitnopłetwy, tuńczyk błękitny, tuńczyk czerwony, tuńczyk niebieskopłetwy, tuńczyk zwykły, ton, tuńczyk północny (Thunnus thynnus) – gatunek morskiej, wędrownej ryby z rodziny makrelowatych (Scombridae), spędzającej zimę w morzach subtropikalnych, a latem wędrującej do wód zimniejszych. Do osiągnięcia masy ciała około 45 kg wędruje w ogromnych ławicach. Większe ryby tworzą małe stada, a całkiem duże osobniki żyją przeważnie samotnie. Tuńczyki błękitnopłetwe z północnego Atlantyku, Oceanu Spokojnego i Indyjskiego klasyfikowane są czasami jako oddzielne gatunki lub podgatunki, jednak różnice pomiędzy nimi są bardzo nieznaczne. Tuńczyk błękitnopłetwy jest największym gatunkiem tuńczyka – osiąga do 700 kg. Mięso tuńczyka błękitnopłetwego jest pośród wszystkich innych gatunków tuńczyków najbardziej cenione przez smakoszy.

    Historia[ | edytuj kod]

    W 1657 roku Edo (dawniejsze Tokio) zostało zdewastowane w wyniku wielkiego pożaru Meireki (nazwa pochodzi od ery historycznej Meireki, 1655–1658). Rozbudowując miasto siogunat Tokugawów postanowił wypełnić i osuszyć obszar przybrzeżny, korzystając z zaawansowanej inżynierii lądowej. Ziemia została odzyskana z Zatoki Tokijskiej i nazwana Tsukiji (築地), stając się spokojnym miejscem chramów i domów rodzin samurajskich.

    Kawior – solona ikra ryb jesiotrowatych (kawior czarny lub rosyjski), łososiowatych (kawior czerwony), dorszowatych (kawior norweski) lub innych ryb. Kawiorem nazywa się również jajka ślimaków (ślimaczy kawior – popularny szczególnie we Francji).Hurt – jest to jeden z etapów dystrybucji towarów na rynek. Hurtownik jest pośrednikiem pomiędzy producentem towaru, a handlem detalicznym (sklepami), kupuje on od producenta duże partie towaru, które potem sprzedaje placówkom handlowym - zarabia dzięki marży hurtowej.

    W 1923 roku trzęsienie ziemi w Kantō zniszczyło znaczną część centrum Tokio, w tym targ rybny w dzielnicy Nihonbashi, co doprowadziło do przeniesienia go właśnie do Tsukiji, gdzie rozpoczął działalność w 1935 roku.

    Targ w liczbach[ | edytuj kod]

    Targ rybny w Tsukiji był uważany za największy na świecie hurtowy rynek ryb. Sprzedawał dziennie około 2000 ton owoców morza, od kawioru do ważącego kilkaset kilogramów tuńczyka błękitnopłetwego. Zajmowało się tym około 900 licencjonowanych dealerów i ponad 60 tys. pracowników. W okresie Nowego Roku ceny szły w górę, a aukcje miały dynamiczny charakter. W 2013 roku właściciel Kiyomura Corp. zarządzającej siecią restauracji „Sushi Zenmai” zakupił tuńczyka o wadze 222 kg za rekordową kwotę 155,4 mln jenów (1,76 mln USD).

    Edo (jap. 江戸, ; także "Yedo") – dawna nazwa obecnej stolicy Japonii Tokio, położonej w regionie Kantō na wyspie Honsiu. Ze względu na usytuowanie u ujścia rzeki Sumidy do zatoki zwanej obecnie Zatoką Tokijską, nazwa Edo jest tłumaczona jako "brama" (戸 to) na "zatokę" (江 e).Owoce morza (wł.: frutti di mare) – jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie.

    Przeniesienie do Toyosu[ | edytuj kod]

    W dniu 6 października 2018 roku targ rybny Tsukiji został zamknięty i przeniesiony na Toyosu, sztuczną wyspę w Zatoce Tokijskiej. Jednakże nie został zamknięty Zewnętrzny Rynek Tsukiji (Tsukiji Jōgai Shijō) z wieloma sklepami i restauracjami usytuowanymi wzdłuż wąskich uliczek. Jest to dzielnica sąsiadująca z terenem dawnego rynku hurtowego Tsukiji.

    Siogunat Tokugawów – feudalny reżim w Japonii założony przez Ieyasu Tokugawę i rządzony przez siogunów z rodu Tokugawów. Okres ten jest znany jako "Epoka Edo" od nazwy stolicy w mieście Edo, od 1868 roku znanym jako Tokio. Tokugawowie rządzili z zamku Edo od 1600 do 1868 roku, kiedy Restauracja Meiji przyniosła kres siogunatowi.Targ rybny Toyosu (jap. 豊洲市場 Toyosu-shijō), pełna nazwa: Centralny Tokijski Hurtowy Targ Metropolitalny (jap. 東京都中央卸売市場 Tōkyō-to Chūō Oroshiuri Shijō) – hurtowy targ rybny w Japonii, w tokijskiej dzielnicy Kōtō (江東区 Kōtō-ku).

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Tokyo 1890s • Nihonbashi Fishmarket, Old Photos of Japan [dostęp 2019-10-23] (ang.).
    2. Welcome to Tsukiji (ang.). NPO築地食のまちづくり協議会 築地場外市場商店街振興組合. [dostęp 2019-10-24].
    3. Rosa Caroli, Stefano Soriani, Fragile and Resilient Cities on Water: Perspectives from Venice and Tokyo, Cambridge Scholars Publishing, 21 sierpnia 2017, ISBN 978-1-5275-0046-4 [dostęp 2019-10-23] (ang.).
    4. Bluefin tuna sells for record $1.76M in Tokyo (ang.). CBS News, 4.01.2013. [dostęp 2019-10-31].
    5. End of an Era for the World’s Most Famous Fish Market, www.bloomberg.com [dostęp 2019-10-23].
    6. Something fishy at dawn, The Sydney Morning Herald, 26 stycznia 2008 [dostęp 2019-10-23] (ang.).
    7. Tsukiji Outer Market (ang.). japan-guide.com, 2019. [dostęp 2019-10-31].




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.632 sek.