Tankofermentor

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Tankofermentory browaru Łomża
Tankofermentory browaru Spaten-Franziskaner-Bräu w Niemczech
Dolna część tankofermentora (Browary Górnośląskie w Zabrzu).

Tankofermentor – pionowy zbiornik cylindryczno-stożkowy zwany również unitankiem służący do przeprowadzenia fermentacji i kondycjonowania (leżakowania) piwa. Tankofermentory przemysłowe posiadają pojemność ponad 2000 hl. Ze względu na ich wszechstronność, funkcjonalność, zalety techniczne i możliwość produkcji dużych ilości piwa w ekonomiczny sposób zastąpiły one w wielu browarach tradycyjne kadzie fermentacyjne i tanki leżakowe, gdyż można w nich przeprowadzać zarówno proces fermentacji jak i leżakowania piwa, który został skrócony z kilku tygodni lub miesięcy do kilkunastu dni.

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.Fermentor - naczynie lub tank, w którym następuje fermentacja piwa. W odróżnieniu od tankofermentorów, w których odbywa się zarówno fermentacja jak i kondycjonowanie piwa, w fermentorach przeprowadza się jedynie proces fermentacji piwa. Jego leżakowanie odbywa się w osobnych tankach leżakowych.

Budowa[ | edytuj kod]

Tankofermentory posiadają kształt stożka odwróconego podstawą do góry. Kształt ten umożliwia zbieranie się drożdży w dolnej, stożkowej części tanku. Dzięki temu drożdże można łatwo usunąć, opróżnić tank z piwa i oczyścić. Powierzchnia wewnętrzna tankofermentorów wykonana jest z niezwykle gładkiej stali nierdzewnej. Tanki cylindryczno-stożkowe mogą być budowane w dowolnych wymiarach, jednakże ze względu na optymalne warunki fermentacji i ciśnienie wywierane na drożdże wysokość słupa brzeczki w tanku nie powinna przekraczać 15 m. Nie mniej istotny jest stosunek średnicy tanku do wysokości słupa brzeczki, gdyż ma to wpływ na równomierne mieszanie cieczy. Optymalny stosunek wysokości do średnicy waha się od 1:1 do 1:5 czyli średnicy wynosi ok. 3,5 – 4,5 m. Ze względu na duże wymiary tankofermentory stawiane są często na zewnątrz budynków z zastosowaniem izolacji termicznej. Tankofermentory wyposażone są w zawory elektromagnetyczne, automatyczne sterowanie temperatury, zawory bezpieczeństwa na pod- i nadciśnienie, aparaturę czyszcząco-odgazowującą, czujniki poziomu cieczy, głowicę myjącą, pompę, wziernik, instalację do odzysku dwutlenku węgla, płaszczowe chłodzenie.

Stożek (dawniej konus) – bryła ograniczona przez powierzchnię stożkową, której linia kierująca jest zamknięta, oraz przez płaszczyznę przecinającą powierzchnię stożkową. Część płaszczyzny wycięta przez powierzchnię stożkową stanowi podstawę stożka. Może mieć ona kształt dowolnej figury płaskiej. Kierującą powierzchni stożkowej może być obwód podstawy. Wysokością stożka nazywamy odległość wierzchołka od płaszczyzny podstawy.Kondycjonowanie piwa - pojęcie, które w nowoczesnych metodach produkcji zastępuje leżakowanie piwa. Metody te wykorzystują nowoczesne tankofermentory - ogromne pionowe, cylindryczno-stożkowe tanki, w których następuje fermentacja brzeczki i "leżakowanie" piwa. W okresie kondycjonowania następuje klarowanie piwa i wiązanie CO2. Brak jest fazy dofermentowywania. Czasami browary przeprowadzają kondycjonowanie piwa w butelkach z zastosowaniem wciąż obecnych drożdży lub drożdży dodanych (wtórnych).


Podstrony: 1 [2] [3]




Warto wiedzieć że... beta

Drożdże piwowarskie (drożdże piwne) - odmiany drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane do produkcji piwa.
Fermentacja – proces enzymatycznych przemian związków organicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), których efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

Reklama