Szczawa (woda mineralna)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szczawa – rodzaj wody mineralnej nasyconej wolnym dwutlenkiem węgla (CO2) w ilości przekraczającej 1000 mg/dm³.

Skorupa ziemska – część litosfery ograniczona od góry atmosferą i hydrosferą, a od dołu granicząca z górną warstwą płaszcza ziemskiego (nieciągłość Mohorovičicia nazywana też nieciągłością Moho). Składa się w głównej mierze z minerałów, tworzących skały. Grubość skorupy ziemskiej wynosi od ok. 10 km do 70 km. Skorupa Ziemi zajmuje tylko 1,4% objętości globu oraz 0,3% jego masy, jest to jednak najbardziej zróżnicowana chemicznie i fizycznie geosfera. Jej przypowierzchniowa warstwa na lądach jest dostępna do bezpośrednich badań.Woda mineralna – naturalna woda lecznicza zawierająca co najmniej 1000 mg/dm³ rozpuszczonych składników stałych w postaci jonów. Oprócz tego może zawierać rozpuszczone gazy pochodzenia naturalnego (dwutlenek węgla, siarkowodór). Najczęściej (w handlu detalicznym w Polsce wyłącznie) jest to woda wgłębna, która sole mineralne pozyskała z rozpuszczania minerałów lub skał, przez które przepływała. Po raz pierwszy definicję wody mineralnej określono na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Bad Nauheim w roku 1911.

Jej powstawanie związane jest z aktywnością tektoniczną, która umożliwia przemieszczanie się CO2 z głębszych warstw skorupy ziemskiej i nasycanie nim płyciej położonych wód podziemnych. Proces ten powiązany jest z rozpuszczaniem skał i mineralizacją wody.

W przypadku gdy nasycenie wód CO2 jest niższe niż w szczawach i mieści się w granicach 250–1000 mg/dm³, noszą one nazwę wód kwasowęglowych. Oba typy wód wykorzystywane są w uzdrowiskach oraz są butelkowane.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Wody kwasowęglowe i szczawy. mineralne.pgi.gov.pl. [dostęp 2017-01-08].




Reklama