• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sos sojowy



    Podstrony: [1] 2 [3]
    Przeczytaj także...
    Prefektura Yamaguchi (jap. 山口県, Yamaguchi-ken) znajduje się w regionie Chūgoku, na wyspie Honsiu w Japonii. Stolicą prefektury jest miasto Yamaguchi, usytuowane w jej centralnej części, a najludniejszym miastem jest Shimonoseki. W okresie Edo prefektura Yamaguchi należała do rodu Mōri.Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.
    Odmiany shōyu[ | edytuj kod]

    W Japonii produkuje się pięć odmian shōyu:

  • koikuchi, podstawowy sos sojowy w Japonii i na świecie, produkowany przez znane firmy Kikkoman i Yamasa, z mniej więcej równych ilości soi i pszenicy o zawartości soli około 16%. Jego produkcja rozwinęła się w regionie Kantō i ostatecznie rozprzestrzeniła się na terenie całego kraju. Stanowi ponad 80% japońskiej produkcji sosu sojowego. Koikuchi nazywa się kijōyu lub namashōyu, jeśli nie jest pasteryzowany;
  • usukuchi, drugi najpopularniejszy rodzaj, jest bardziej słony (18–19%) i o jaśniejszym kolorze niż koikuchi. Często zawiera sfermentowany ryż, gluten pszenny lub amazake;
  • tamari, produkowany głównie w regionie Chūbu w Japonii. Głównym składnikiem jest soja, ma bardzo mało lub nie ma pszenicy. Jest przez to dużo ciemniejszy i ma mocniejszy smak niż koikuchi. Tamari to "oryginalny" japoński sos sojowy, jest często stosowany jako bezglutenowy substytut dla innych sosów sojowych;
  • saishikomi, dwukrotnie warzony, pochodzi z południowo-zachodniej Japonii, głównie z prefektury Yamaguchi. Jest dużo ciemniejszy i silniejszy w smaku od koikuchi. Znany również jako kanro czyli słodki;
  • shiro, znany jako "biały", słodki z dużym udziałem ziarna zbóż. Popularny w regionie Kansai. Głównym składnikiem jest pszenica, ma bardzo mało soi. W rezultacie ma jaśniejszy kolor i słodszy smak niż inne rodzaje. Używany przez kucharzy do poprawiania wyglądu żywności.
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • sos sojowo-grzybowy
  • ocet ryżowy – inna kluczowa przyprawa w kuchniach azjatyckich
  • sushi
  • sashimi
  • Usukuchi Tatsuno Soy Sauce Museum w Tatsuno, w prefekturze Hyōgo
  • Opis produkcji, charakterystyka
  • Prefektura Kagawa (jap. 香川県, Kagawa-ken) – prefektura znajdująca się na wyspie Sikoku w Japonii. Jej stolicą jest miasto Takamatsu.Prefektura Hyōgo (jap. 兵庫県, Hyōgo-ken) część regionu Kinki (Kansai) na wyspie Honsiu w Japonii ze stolicą w mieście Kobe.


    Podstrony: [1] 2 [3]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    II wojna światowa – największy konflikt zbrojny w historii świata, trwający od 1 września 1939 do 2 września 1945 roku (w Europie do 8 maja 1945), obejmujący zasięgiem działań wojennych prawie całą Europę, wschodnią i południowo-wschodnią Azję, północną Afrykę, część Bliskiego Wschodu i wszystkie oceany. Niektóre epizody wojny rozgrywały się nawet w Arktyce i Ameryce Północnej. Poza większością państw europejskich i ich koloniami, brały w niej udział państwa Ameryki Północnej i Ameryki Południowej oraz Azji. Głównymi stronami konfliktu były państwa Osi i państwa koalicji antyhitlerowskiej (alianci). W wojnie uczestniczyło 1,7 mld ludzi, w tym 110 mln z bronią. Według różnych szacunków zginęło w niej od 50 do 78 milionów ludzi.
    Region Kansai (jap. 関西地方, Kansai-chihō), inaczej: region Kinki (jap. 近畿地方, Kinki-chihō) - region w środkowo-zachodniej części wyspy Honsiu w Japonii, obejmujący prefektury: Nara, Wakayama, Mie, Kioto, Osaka, Hyōgo i Shiga.
    Region Chūbu (jap. 中部地方, Chūbu chihō) jest centralnym regionem Honsiu, głównej wyspy Japonii. Graniczy z 3 innymi: od północnego wschodu z Tōhoku, od wschodu z Kantō, a od zachodu z Kansai. Od północy region oblewa Morze Japońskie, od południa Pacyfik. W środkowej części znajdują się Alpy Japońskie oraz najwyższa góra Japonii – Fudżi. Głównym miastem jest Nagoja.
    Przyprawa – składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp.
    Język japoński (jap. 日本語 nihongo lub nippongo) – język używany przez ok. 130 mln mieszkańców Japonii oraz japońskich emigrantów na wszystkich kontynentach.
    Sos sojowo-grzybowy – odmiana sosu sojowego, produkowana z dodatkiem suszonych grzybów - najczęściej pochwiaka wielkopochwowego lub shiitake (przy produkcji najtańszych gatunków wykorzystuje się także pieczarki).
    Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.013 sek.