Skrobia modyfikowana

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Skrobia modyfikowanaskrobia naturalna poddana obróbce zmieniającej jedną lub więcej jej początkowych właściwości fizycznych lub chemicznych. Modyfikowanie skrobi ma na celu poprawę właściwości funkcjonalnych skrobi lub nadanie jej nowych cech.

Dekstryny — grupa złożonych węglowodanów, zbudowanych z pochodnych cukrów prostych, połączonych wiązaniami α1,4-acetalowymi, o długości od 3 do ok. 12-14 merów.Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, składający się wyłącznie z merów glukozy połączonych wiązaniami α-glikozydowymi, pełniący w roślinach rolę magazynu energii.

Podział modyfikacji[ | edytuj kod]

Podział ze względu na zjawisko modyfikujące:

  • fizyczne,
  • chemiczne,
  • enzymatyczne.
  • Podział ze względu na charakterystykę produktu końcowego:

  • skrobie podstawione – estry i etery skrobiowe,
  • skrobie prekleikowane/preżelowane,
  • skrobie degradowane – skrobie utlenione, hydrolizaty skrobiowe, dekstryny.
  • Acetylowany fosforan diskrobiowy (znany również jako acetylowany fosforan skrobiowy) – organiczny związek chemiczny, ester diskrobiowy kwasu fosforowego, w którym cząsteczki skrobi są dodatkowo acetylowane. Szeroko stosowany jako dodatek do żywności o numerze E1414.Organizmy modyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) – organizmy, których genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych (lub zmiany istniejących). Pierwsze GMO zostało stworzone w 1973 roku, a pierwsze próby polowe miały miejsce w 1986 roku i dotyczyły tytoniu. Pierwsze komercyjne GMO zaczęto sprzedawać w USA – w pomidorach FlavrSavr zmniejszono aktywność genu odpowiadającego za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora.


    Podstrony: 1 [2] [3]




    Warto wiedzieć że... beta

    Numer E – kod chemicznego dodatku do żywności, który został uznany przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczny i dozwolony do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu – Europy. Lista tych numerów (zwana listą E) jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do dyrektywy Komisji Europejskiej, która podlega zaaprobowaniu przez Parlament Europejski.
    Skrobia bielona – skrobia modyfikowana chemicznie na drodze utleniania, o zawartości grup karbonylowych nie większej niż 0,1%. Stosowana w przemyśle spożywczym jako zagęstnik m.in. do produkcji budyniu. Jedna z nielicznych skrobi modyfikowanych chemicznie będąca składnikiem, a nie dodatkiem do żywności.
    Skrobia acetylowana – organiczny związek chemiczny, acetylowa pochodna skrobi (octan skrobi). Stosowana jako dodatek do żywności o numerze E1420.
    Skrobia modyfikowana działaniem zasad, skrobia poddana obróbce zasadami, skrobia alkaliczna (INS 1402) – skrobia poddana działaniu rozcieńczonych zasad (<1%) takich jak wodorotlenek sodu lub potasu. Charakteryzuje się niższym stopniem polimeryzacji w porównaniu do skrobi modyfikowanej działaniem kwasów. Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej, nie stanowi dodatku do żywności.
    Acetylowany adypinian diskrobiowy (E1422) – skrobia modyfikowana chemicznie, estryfikowana za pomocą bezwodnika octowego i adypinowego. Zawartość grup acetylowych nie może przekraczać 2,5%, a adypinowych 0,135%. Charakteryzuje się większą lepkością, odpornością na niskie pH oraz odpornością na retrogradację niż skrobia naturalna.
    Emulgator – związek chemiczny (lub mieszanina), który umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość. Gromadzi się na powierzchni granicznej, prowadząc do powstania trwałych miceli. Emulgatory można podzielić na cztery grupy: anionowo czynne, kationowo czynne, niejonowe i stałe.
    Etery – organiczne związki chemiczne, w których występują wiązania C-O-C, przy czym żaden z atomów węgla nie jest związany z więcej niż jednym atomem tlenu.

    Reklama