Single malt

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Single malt – typ whisky, który jest destylowany w jednej destylarni i wytwarzany w całości z jednego rodzaju słodu, zazwyczaj jęczmiennego (choć zdarzają się także żytnie whisky single malt).

Blended - typ whisky powstały w wyniku zmieszania różnego rodzaju whisky. Zazwyczaj powstaje poprzez połączenie dwóch lub więcej rodzajów whisky typu single malt (whisky "słodowej" – wytwarzanej z jęczmienia lub, rzadziej, żyta) z innymi rodzajami whisky zbożowych, lub wręcz spirytusem zbożowym.

Wśród whisky single malt spotykamy jeszcze whisky typu single cask oraz cask strength. Single cask to whisky w całości pochodząca z jednej beczki. O prestiżu takiej edycji świadczy również indywidualny numer nadany każdej butelce.

Z kolei single malt typu cask strength to whisky z mocą z beczki. Większość whisky single malt wytwarza się z zastosowaniem kotłowego aparatu destylacyjnego.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • whisky
  • blended
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Rynek whisky | Stilnovisti, stilnovisti.pl [dostęp 2020-05-07].




    Reklama