Rudolf Lindt

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Rudolf Lindt (ur. 16 lipca 1855 w Bernie, Szwajcaria, zm. 20 lutego 1909 tamże) – szwajcarski wynalazca i producent czekolady.

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) – gatunek rośliny z rodziny ślazowatych (Malvaceae), dawniej zaliczany do zatwarowatych (Sterculiaceae). Pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę.II wojna światowa – największy konflikt zbrojny w historii świata, trwający od 1 września 1939 do 2 września 1945 roku (w Europie do 8 maja 1945), obejmujący zasięgiem działań wojennych prawie całą Europę, wschodnią i południowo-wschodnią Azję, północną Afrykę, część Bliskiego Wschodu i wszystkie oceany. Niektóre epizody wojny rozgrywały się nawet w Arktyce i Ameryce Północnej. Poza większością państw europejskich i ich koloniami, brały w niej udział państwa Ameryki Północnej i Ameryki Południowej oraz Azji. Głównymi stronami konfliktu były państwa Osi i państwa koalicji antyhitlerowskiej (alianci). W wojnie uczestniczyło 1,7 mld ludzi, w tym 110 mln z bronią. Według różnych szacunków zginęło w niej od 50 do 78 milionów ludzi.

Życiorys[ | edytuj kod]

Urodził się jako syn Johannesa Rudofla Lindta, aptekarza, botanika, członka władz miejskich Berna i współtwórcy Szwajcarskiego Klubu Alpejskiego, oraz Eugenii Amelii z domu Salchli.

Lindt rozpoczął pracę w branży czekoladowej w 1873 od dwuletniej nauki w zakładach zaprzyjaźnionego Charlesa Kohlera w Lozannie. Własny zakład założył w 1879 roku w Bernie, początkowo wspólnie z Kohlerem, a po jego wycofaniu się już samodzielnie, pod firmą „Rod. Lindt fils”.

Ugoda – w hierarchii mają to samo miejsce, co akty administracyjne. Ugoda staje się wykonalna z dniem, w którym postanowienie o jej zatwierdzeniu stało się ostateczne. Wykonalność ugody zostaje potwierdzona przez organ, przed którym zawarto ugodę, na egzemplarzu ugody.Botanika (biologia roślin; gr. botanē = zieleń, owoc, roślina) – dział biologii zajmujący się roślinami. Obejmuje całokształt wiedzy o świecie roślin i związanych z nimi zjawiskach. Szeroki zakres problematyki jest przyczyną wyodrębniania licznych, w różnym stopniu samodzielnych działów, wymagających stosowania swoistych metod i technik badawczych.

Mimo braku wykształcenia technicznego dokonał w niej dwóch istotnych innowacji produkcyjnych.

Pierwszą był specyficzny, powolny proces rozcierania ziarna kakaowego walcem w pojemniku kształtem przypominającym muszlę, zwany konszowaniem. W efekcie masa była szczególnie dobrze zhomogenizowana, a przy tym ulatniały się substancje aromatyczne pogarszające własności organoleptyczne.

Wielki kryzys, określany też mianem wielkiej depresji – najprawdopodobniej największy kryzys gospodarczy w XX wieku, który, według większości historyków, miał miejsce w latach 1929-1933 i objął, zgodnie z opinią większości ekspertów, praktycznie wszystkie kraje (oprócz ZSRR) oraz praktycznie wszystkie dziedziny gospodarki.Berno (niem. Bern, fr. Berne, wł. Berna, rm. Berna) – siedziba rządu Szwajcarii (niem. Bundesstadt) i stolica kantonu Berno.

Drugim był dodatek do czekolady masła kakaowego, co dawało końcowy efekt czekolady roztapiającej się na języku w czasach, gdy była ona zwykle podawana jako napój.

W efekcie czekolada Lindta była bardzo wysoko ceniona za swoją jakość. Jednak Lindt nie wykorzystywał szans, które stwarzała mu przewaga technologiczna nad konkurentami. Ignorował sytuację rynkową i w końcu główny z jego odbiorców, Jean Tobler zdecydował się wręcz w 1899 na podjęcie produkcji we własnym zakresie, zniecierpliwiony brakiem wystarczających dostaw i jednocześnie odmową kontynuacji dotychczasowego rabatu cenowego.

Masło kakaowe (syn. tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość tzw. kuch kakaowy wykorzystywany jest do produkcji kakao.WorldCat – katalog rozproszony łączący zbiory 71 000 bibliotek ze 112 krajów, które są uczestnikami serwisu Online Computer Library Center. Katalog jest tworzony i prowadzony przez biblioteki, których zbiory są w nim ujęte.

Doprowadziło to w tym samym roku do sprzedaży przedsiębiorstwa Lindta na rzecz „Chocolat Sprüngli AG” z Zurychu, co obejmowało pełny park maszynowy, znaki towarowe oraz inne prawa, za sumę 1,5 miliona franków. Powstała w ten sposób spółka „Aktiengesellschaft Vereinigte Berner & Zürcher Chocolade-Fabriken”, przy czym Lindt objął zarząd nad zakładem produkcyjnym w Bernie, a jego brat August oraz inny bliski krewny także zajęli ważne stanowiska. Jednak już w 1905 roku wszyscy odeszli z nich, po licznych nieporozumieniach i tarciach z zarządem w Zurychu, między innymi w sprawie zastosowania technologii Lindta w nowej fabryce wybudowanej w Kilchbergu.

Virtual International Authority File (VIAF) – międzynarodowa kartoteka haseł wzorcowych. Jej celem jest ujednolicenie zapisu nazw osobowych (haseł), dlatego zbiera z bibliotek z całego świata – ich różne wersje i prezentuje je razem, pod jednym, unikatowym identyfikatorem numerycznym. Pozwala to obniżyć koszty i zwiększyć użyteczność danych gromadzonych przez biblioteki. Informacje po dopasowaniu i połączaniu są udostępniane online bibliotekom na całym świecie. Farmaceuta - osoba udzielająca usług farmaceutycznych, która ukończyła studia w szkole wyższej na kierunku farmacja.

Po odejściu już na wiosnę następnego roku podjęli w Bernie produkcję czekolady w technologii Lindta na własną rękę, w zupełnie nowym zakładzie. Wywołało to konflikt z „Lindt & Sprüngli”. W efekcie resztę swojego życia Lindt spędził, procesując się w kolejnych instancjach sądowych. Jeden z bardzo niekorzystnych dlań wyroków zapadł tuż przed jego śmiercią w lutym 1909.

Homogenizacja (gr. homogenes - jednorodny) – proces polegający na wytwarzaniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które w warunkach normalnych nie mieszają się ze sobą.Wynalazek – rozwiązanie problemu, które w ocenie twórcy jest nowe. W systemie prawa brak definicji pojęcia „wynalazek”. Ustawa Prawo własności przemysłowej definiuje jedynie szczególne kryteria, które musi posiadać wynalazek aby mógł zostać udzielony na niego patent. Zgodnie z ustawą: patenty są udzielane – bez względu na dziedzinę techniki, na wynalazki, które są nowe (nie są częścią stanu techniki), posiadają poziom wynalazczy (nie wynikają dla wynalazcy w sposób oczywisty ze stanu techniki) i nadają się do przemysłowego stosowania.

Dalsze losy marki Lindt[ | edytuj kod]

W wyniku dalszych spraw sądowych, w 1927 doszło do ugody, w myśl której członkowie rodziny Lindta zobowiązali się na zawsze zrezygnować z produkcji czekolady, a przedsiębiorstwo „Lindt & Sprüngli” uzyskało wyłączne prawo do wykorzystania nazwiska Lindt jako znaku towarowego. Berneńska fabryka tego przedsiębiorstwa, założona jeszcze przez Lindta, została zamknięta w czasach wielkiego kryzysu. Jednak przedsiębiorstwo przetrwało i po II wojnie światowej bardzo się rozwinęło. W 1985 technologia powolnego rozcierania ziarna kakaowego walcami nadal była w niej stosowana do produkcji asortymentów o szczególnie wysokiej jakości.

Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.Lozanna (fr., niem. Lausanne; wł., retorom. Losanna) - miasto we francuskojęzycznej części Szwajcarii, położone nad brzegiem Jeziora Genewskiego (fr.: Lac Léman), około 60 km na północny wschód od Genewy. Stolica kantonu Vaud. Ludność: 129 tys. (2007). Leży w samym środku regionu słynącego z produkcji wina.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Hans Rudolf Schmid, Lindt, Rudolf, „Neue Deutsche Biographie”, 14, 1985, s. 616–617 [dostęp 2020-12-27] (niem.).
Szwajcaria, Konfederacja Szwajcarska (Confoederatio Helvetica, Schweiz, Schweizerische Eidgenossenschaft) – państwo federacyjne w Europie Zachodniej. Jest jednym z niewielu państw, w których obowiązuje demokracja bezpośrednia. Szwajcaria od kongresu wiedeńskiego w 1815 roku jest państwem neutralnym. Do Organizacji Narodów Zjednoczonych przystąpiła dopiero 10 września 2002 po przegłosowaniu tej decyzji w referendum minimalną większością 52% głosów.Toblerone - baton czekoladowy z kawałkami nugatu, migdałów i miodu wyrabiany przez Kraft Foods, najlepiej znany ze swoich trójkątnych kawałków, przedstawiających Matterhorn w Alpach Pennińskich, wyróżniające żółte opakowanie i kształt. Najczęściej spotykany jest baton z mleczną czekoladą, jest też wariant z gorzką i białą czekoladą, najnowszym produktem jest baton z winogronami Fruit & Nut.




Warto wiedzieć że... beta

Kontrola autorytatywna – w terminologii bibliotekoznawczej określenie procedur zapewniających utrzymanie w sposób konsekwentny haseł (nazw, ujednoliconych tytułów, tytułów serii i haseł przedmiotowych) w katalogach bibliotecznych przez zastosowanie wykazu autorytatywnego zwanego kartoteką wzorcową.
Gemeinsame Normdatei (GND) – kartoteka wzorcowa, stanowiąca element centralnego katalogu Niemieckiej Biblioteki Narodowej (DNB), utrzymywanego wspólnie przez niemieckie i austriackie sieci biblioteczne.
Zurych (niem. Zürich; fr. Zurich; wł. Zurigo; romansz Turitg; w miejscowym dialekcie Züri) – miasto w północno-wschodniej Szwajcarii, nad Jeziorem Zuryskim oraz rzekami Limmat i Sihl, stolica kantonu Zurychu; największe miasto i główny ośrodek gospodarczy kraju. Zurych jest największym kompleksem urbanistycznym Szwajcarii.

Reklama