Ptomainy

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ptomainy (pot. jady trupie) – aminy z grupy diaminoalkanów, głównie putrescyna (1,4-diaminobutan) i kadaweryna (1,5-diaminopentan). Powstają w procesach gnilnych białek, w wyniku dekarboksylacji aminokwasów. Charakteryzują się silnym, nieprzyjemnym zapachem.

Putrescyna (1,4-diaminobutan, NH2-(CH2)4-NH2) – organiczny związek chemiczny należący do grupy amin biogennych. Powstaje w wyniku rozpadu białek np. gnicia przy udziale bakterii beztlenowych. Odpowiada za nieprzyjemny zapach rozkładającej się materii organicznej (mięsa, tkanek, zwłok) oraz za nieświeży oddech. W organizmach żywych putrescyna powstaje w wyniku dekarboksylacji aminokwasu ornityny.Wydawnictwa Naukowo-Techniczne (WNT) – polskie wydawnictwo założone w 1949 z siedzibą w Warszawie, do 1961 działało pod firmą Państwowe Wydawnictwa Techniczne.

Dawniej uważane były za związki silnie toksyczne, co jednak okazało się nieprawdą. Dawki śmiertelne (LDLo) putrescyny i kadaweryny wynoszą 1,6 g/kg (mysz, doustnie). Szkodliwe produkty związane z rozkładem ciał są toksynami bakteryjnymi.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. ptomainy. W: Mały słownik chemiczny. Jerzy Chodkowski (red.). Wyd. V. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1976, s. 437.
  2. ptomainy, [w:] Encyklopedia techniki. Chemia, Władysław Gajewski (red.), Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965, s. 596, OCLC 33835352.
  3. ptomainy, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2018-10-23].
  4. Scheuer, R, Rodel, W. Determination of biogenic-amines in fermented meat-products. „Fleischwirtschaft”. 75 (1), s. 73-75, 1995 (niem.). Cytat: „Biogenic amines form when proteins putrefy. It used to be assumed that the so-called putrefraction bases such as putrescine and cadaverine were highly toxic. They were counted amongst the toxins arising from corpses - the ptomaines. More recent research has found however that putrescine and cadaverine are relatively harmless and that the toxic substances produced when protein putrefies are pure bacterial toxins. The biogenic amines are not produced only from putrefying corpses, as used to be believed, but occur primarily in many tissues of living organisms and have important functions to perform here.” [streszczenie w j. ang.]. 
  5. Putrescine, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2018-10-23] (ang.).
  6. Cadaverine, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2018-10-23] (ang.).

Star of life.svg Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Kadaweryna – organiczny związek chemiczny z grupy diamin, jedna z protamin, amina biogenna będąca produktem dekarboksylacji aminokwasu lizyny, powstaje jako produkt metabolizmu bakterii a także w procesie gnilnym białka według reakcji:United States National Library of Medicine (NLM) to największa na świecie biblioteka medyczna prowadzona przez rząd federalny Stanów Zjednoczonych. Zbiór biblioteki obejmuje ponad siedem milionów książek, czasopism, raportów, rękopisów, mikrofilmów, fotografii i grafik związanych z medycyną i pokrewnymi naukami, w tym także niektóre najstarsze i najrzadsze prace.




Warto wiedzieć że... beta

Toksyczność – cecha związków chemicznych polegająca na powodowaniu zaburzeń funkcji lub śmierci komórek żywych, organów lub organizmów po dostaniu się w ich pobliże. Związki chemiczne mogą wywierać działanie toksyczne po wchłonięciu ich drogą doustną, oddechową lub po absorpcji przez skórę.
Trucizna – substancja organiczna lub nieorganiczna, która po dostaniu się do organizmu, w stosunkowo niewielkiej dawce, powoduje niekorzystne zaburzenia w jego funkcjonowaniu, inne niekorzystne zmiany w organizmie lub śmierć. Może to być ciało stałe, ciecz lub gaz. Trucizny mogą działać gwałtownie lub gromadzić się w organizmie, powodując zatrucia przewlekłe.
Wielka Encyklopedia Rosyjska (ros. Большая российская энциклопедия, БРЭ) – jedna z największych encyklopedii uniwersalnych w języku rosyjskim, wydana w 36 tomach w latach 2004–2017. Wydana przez spółkę wydawniczą o tej samej nazwie, pod auspicjami Rosyjskiej Akademii Nauk, na mocy dekretu prezydenckiego Władimira Putina nr 1156 z 2002 roku
Wydawnictwo „Wiedza Powszechna” w Warszawie – wydawca słowników dwujęzycznych i podręczników do nauki języków obcych, słowników i poradników języka polskiego, podręczników do nauki języka polskiego dla cudzoziemców oraz popularnych rozmówek, a także leksykonów i książek popularnonaukowych z różnych dziedzin.
Aminokwasy – organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH lub – w ujęciu ogólniejszym – dowolną grupę kwasową, np. sulfonową -SO3H. Aminokwasy są tzw. solami wewnętrznymi (amfolitami).
Aminy – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej budowie grupę aminową, będącą organiczną pochodną amoniaku.

Reklama