Park Narodowy Meru

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Park Narodowy Merukenijski park narodowy, położony w hrabstwie Meru, na wschód od góry Meru. Zajmuje powierzchnię 870 km². Został założony w 1966 roku.

Kenia (Kenya, Republika Kenii, ang. Republic of Kenya, sua. Jamhuri ya Kenya) – państwo we wschodniej Afryce nad Oceanem Indyjskim. Państwo graniczy od północy z Somalią, Etiopią i Sudanem Południowym, od zachodu z Ugandą, a od południa z Tanzanią. Stolicą Kenii jest Nairobi.Tana – rzeka w Afryce, w całym swym biegu płynie przez obszar Kenii. Długość ok. 800 km, powierzchnia dorzecza ok. 68 tys. km². Wypływa w Górach Aberdare na zachód od miasta Nyeri, w pobliżu masywu Kenia. Przepływa przez tereny półpustynne i ostatecznie uchodzi do Oceanu Indyjskiego. Tana jest wykorzystywana do nawadniania, w górnym biegu wyzyskiwana energetycznie (elektrownie wodne o mocy do 1000 MW), w dolnym biegu rzeki zdatna do żeglugi.

Z powodu intensywnych opadów deszczu pokryty jest wysokimi trawami sawanny i bagnami, co utrudnia obserwowanie dzikich drapieżników. Najsilniejsze opady występują w najwyższych partiach północno-zachodniej części. Park znajduje się na wysokości 300-1000 m n.p.m, przecina go 13 rzek i liczne strumienie górskie.

Nektarniki (Nectariniidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes), obejmująca około stu dwudziestu gatunków ptaków, występujących w większości w Afryce, kilka gatunków można spotkać w południowej Azji. Jeden gatunek – nektarnik ciemnogardły – występuje także w Australii (jest to gatunek wyznaczający południowo-wschodnią granicę występowania rodziny).Hipopotam nilowy (Hippopotamus amphibius), z greckiego ‘ιπποπόταμος (hippopotamos, hippos znaczy "koń", potamos znaczy "rzeka") – gatunek dużego, przeważnie roślinożernego ssaka, należącego do rodziny hipopotamowatych (Hippopotamidae), w obrębie której wyróżnia się dwa współcześnie żyjące gatunki (drugim jest dużo mniejszy hipopotam karłowaty). Hipopotam nilowy jest jedynym żyjącym przedstawicielem rodzaju Hippopotamus.

Fauna reprezentowana jest przez liczne gatunki ssaków, m.in. słonie, lwy, lamparty, gepardy, nosorożce, zebry czy hipopotamy. Na obszarze parku zarejestrowano także ponad 300 gatunków ptaków, w tym sokół rudogłowy, nocobieg ozdobny, dzięcioł brązowogrzbiety, nektarniki, rybiarka duża, zimorodki, kraski, żołny, szpaki i wiele innych.

Lampart plamisty, lampart, pantera, leopard (Panthera pardus) – gatunek ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Czwarty pod względem wielkości kot świata (po tygrysie, lwie i jaguarze). Występuje w Afryce i Azji. Według badania z 1988 w Afryce żyło 700 000 leopardów, jest jednak ono uznane za niewiarygodne. Również krytykowane badanie określiło populację w Indiach na około 10 000.Sokół rudogłowy, kobczyk rudogłowy (Falco chicquera) – gatunek średniej wielkości ptaka drapieżnego z rodziny sokołowatych (Falconidae). To szeroko rozpowszechniony ptak osiadły w Indiach i sąsiednich regionach, jak również w subsaharyjskiej Afryce. Lokalnie zwany Turumti.

W pobliżu Parku Narodowego Meru znajdują się inne parki i rezerwaty. Na wschodzie kontynuację parku stanowi Rezerwat Narodowy Bisanadi, a po drugiej stronie rzeki Tana, na południu znajduje się Rezerwat Narodowy Północnego Kitui i znacznie większy Park Narodowy Kora.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Meru National Park, www.expertafrica.com [dostęp 2019-03-04].
  2. Meru National Park, Wanderlust Africa Vacations [dostęp 2019-03-04] (ang.).
Sawanna (z dialektów karaibskich zawan) – jedna z formacji trawiastych strefy międzyzwrotnikowej o klimacie gorącym z wyraźnie zaznaczoną porą suchą, trwającą od 3 do 9 miesięcy oraz porą deszczową.Ziemia (łac. Terra) − trzecia, licząc od Słońca, a piąta co do wielkości planeta Układu Słonecznego. Pod względem średnicy, masy i gęstości jest to największa planeta skalista Układu Słonecznego.




Warto wiedzieć że... beta

Lew (Panthera leo) – duży, mięsożerny ssak lądowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie – co do wielkości – wśród czterech ryczących wielkich kotów. Jedyny kot żyjący w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej piątki Afryki – pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierząt afrykańskich (słoń, nosorożec, bawół, lew i lampart). Samiec lwa, łatwo rozpoznawalny po grzywie, może ważyć 150–250 kg. Największy znany samiec ważył 375 kg, był to lew o imieniu Simba, żył on do 1970 roku w Colchester Zoo. Samice są znacznie mniejsze, ważą 110–160 kg (największe 185 kg) i nie mają grzywy. Samce zajmują się zdobywaniem i obroną terytorium oraz ochroną stada i zapładnianiem samic. Samice polują i opiekują się lwiątkami. Lwy zamieszkiwały niegdyś Afrykę, Azję i Europę, a jeśli uznać lwy amerykańskie za podgatunek Panthera leo – to również Amerykę Północną i Południową. Współcześnie występują tylko w Afryce, gdzie są narażone na wyginięcie i szczątkowo w Indiach, gdzie ich stan liczebny określony został jako krytyczny.
Zimorodki (Alcedininae) – podrodzina ptaków z rodziny zimorodkowatych (Alcedinidae). Obejmuje gatunki występujące w Eurazji, Afryce i Australii. Podrodzina czasem podnoszona do rangi rodziny.
Szpaki, szpakowate (Sturnidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes), obejmująca ponad sto dwadzieścia gatunków. Są to małe lub średnie ptaki, w większości owadożerne, niektóre żywią się również owocami. Wiele gatunków żyje na otwartych przestrzeniach i tworzy duże stada.
Żołny (Meropidae) – rodzina ptaków z rzędu kraskowych. Charakteryzują się bardzo kolorowym ubarwieniem, smukłym ciałem i wydłużonymi środkowymi sterówkami. Wszystkie mają zakrzywiony do dołu dziób i ostro zakończone skrzydła. Większość gatunków występuje w Afryce, a pozostałe w południowej Europie, Madagaskarze, Nowej Gwinei i Australii.
Park narodowy – forma ochrony przyrody występująca w większości państw świata; obszar powołany przez władzę szczebla krajowego celem ochrony występującej tam przyrody ożywionej (rzadziej np. cech krajobrazu, także kulturowego), na którym prawnie ograniczona jest możliwość prowadzenia działalności gospodarczej, osiedlania się itd., jednak obszar przynajmniej w pewnym zakresie jest udostępniony do zwiedzania.
Słoń afrykański (Loxodonta africana) – gatunek ssaka z rodziny słoniowatych, największy ze współcześnie żyjących gatunków ssaków lądowych. Wcześniej uznawany jako jeden gatunek wraz z afrykańskim słoniem leśnym (Loxodonta cyclotis). Zwierzę stadne, zamieszkuje afrykańską sawannę, lasy i stepy od południowych krańców Sahary po Namibię, północną Botswanę i północną część Afryki. W starożytności wykorzystywane jako zwierzęta bojowe.

Reklama