Okowita

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Okowita (od łac. aqua vitae — woda życia), inaczej gorzałka – staropolskie określenie wysokoprocentowego napoju alkoholowego, produkowanego ze zbóż i ziemniaków (ziemniaki były podstawowym surowcem w XIX w. w Wielkopolsce). Początkowo produkowana wyłącznie w celach leczniczych, z czasem stała się napojem alkoholowym. Była destylowana zazwyczaj trzy razy. Po pierwszej destylacji nazywana była brantówką, po drugiej – szumówką, a po trzeciej stawała się okowitą o mocy do 80%. Po rozcieńczeniu okowity wodą produkowano wódkę prostą o mocy około 30–35%, zwaną szynkową lub ordynaryjną.

Spirytus rektyfikowany – destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości alkoholu (objętościowo) około 96%. Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego.Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

Dziś tą nazwą określa się czysty spirytus, a także destylaty produkowane z owoców i ziół.

Okowita Miodowa Warmińska produkowana na bazie miodu pitnego została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • wódka
  • bimber
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. „… dawna nazwa wódki, która dotarła do Polski w XVI wieku z Niemiec lub Włoch. Początkowo był to trunek zamożnych mieszczan” – Maja i Jan Łozińscy: Historia polskiego smaku. PWN, s. 282.
    2. Irena Kostrowicka: Historia gospodarcza Polski XIX–XX wieku. Książka i Wiedza, 1984, s. 80–81. ISBN 83-05-11411-2.
    3. Jan Rogala: Gorzałka, czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków. Kraków: 2004, s. 40.
    4. Okowita Miodowa Warmińska wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych (pol.). portal.warmia.mazury.pl, 16 grudzień 2013. [dostęp 20 marca 2014].
    5. Okowita miodowa warmińska (pol.). minrol.gov.pl. [dostęp 29 marca 2014].
    Wódka – wysokoprocentowy napój alkoholowy (najczęściej od około 40%) składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku ok. 2:3.Miód pitny – tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa się produkcja – miodosytnią.




    Warto wiedzieć że... beta

    Łacina, język łaciński (łac. lingua Latina, Latinus sermo) – język indoeuropejski z podgrupy latynofaliskiej języków italskich, wywodzący się z Lacjum (łac. Latium), krainy w starożytnej Italii, na północnym skraju której znajduje się Rzym.

    Reklama