Krakers

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Krakers

Krakers – cienkie, chrupiące, wytrawne ciastko, przypominające herbatnik.

Tartinka – rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa, na której układa się dodatki, np. ser, wędlinę, warzywa, pastę rybną, jajeczną, majonez, ketchup. Tartinki z ozdobnie ułożonymi dodatkami podaje się na przyjęciach i bankietach, zaś mniej skomplikowane stanowią część codziennego jadłospisu, zwłaszcza w Polsce. Kanapki tego rodzaju jada się typowo także w Skandynawii.Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

Krakersy mają zazwyczaj ostry smak i często są solone. Niektóre odmiany zawierają serowe przyprawy, jak i inne składniki. Podobnie jak precle, krakersy są często spożywane jako mały dodatek do wina, piwa, sera i tym podobnych. Można używać ich również jako podstawy do tartinek.

Tortilla (wym. torˈtiʎa) – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Ciastko - rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • precel
  • tortilla




  • Reklama