• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Koniak

    Przeczytaj także...
    Destylacja – rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny.Alembik (łac. alembicus) – dawny sprzęt laboratoryjny w postaci szklanego lub metalowego naczynia - zbiornika, zakończonego szyjką, w której osadzano korek lub specjalną głowicę z wychodzącą z niej zagiętą rurką. Służył do destylacji prostej.
    Gorzelnia – zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nieoczyszczony alkohol etylowy) metodą fermentacyjną z surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboża) lub innych, np. cukrowych. Surowcami innymi mogą być melasa lub syrop cukrowy, bądź też buraki cukrowe. Obecnie większość gorzelni nie produkuje alkoholu etylowego z ziemniaków ze względu na wysokie koszty produkcji.
    Koniak Martell.JPG

    Koniak (od fr. Cognac – miejscowość we Francji) – rodzaj napoju alkoholowego typu winiak, zawierającego ok. 40% alkoholu i wytwarzanego w okolicach Cognac w departamencie Charente we Francji.

    Na obszarze Unii Europejskiej nazwa cognac zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów tego pochodzenia.

    Historia[ | edytuj kod]

    Po raz pierwszy nazwy „koniak” użyto w 1617 roku, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia, która produkowała mocniejszy alkohol zwany palonym winem (fr. vin brûle, ang. brandy). Alkohol wytwarzany w okolicach miasteczka Cognac nazwano później eau-de-vie du Cognac (fr.eau-de-vie – dosłownie „woda życia”). Proces został wzbogacony także drugą destylacją. Jego technologia wytwarzania pozostała praktycznie niezmienna 300 lat.

    Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.Brandy (pol. wypalanka, winiak) – napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa itp.

    Produkcja[ | edytuj kod]

    Podział regionu Cognac na rejony odmian produkcyjnych

    Produkcja dzieli się na cztery etapy:

  • zbiór winogron i fermentacja moszczu
  • destylacja
  • dojrzewanie
  • kupażowanie
  • Zbiór[ | edytuj kod]

    W produkcji koniaku używa się wyłącznie trzech określonych odmian białych winogron, głównie jednak jest to odmiana ugni blanc (znana też jako trebbiano). Zbiory przypadają na październik i trwają zawsze jak najkrócej. Następnie owoce poddawane są zgnieceniu w młynkach lub prasach dla uzyskania moszczu, przelewanego do zbiorników, w których dochodzi do fermentacji.

    Trebbiano lub trebbiano toscano – druga co do rozpowszechnienia na świecie biała odmiana winorośli, dającą wysokie plony, ale niewyróżniające się wina o stosunkowo neutralnym smaku. Poza winami stołowymi stanowi surowiec do produkcji winiaków, m.in. koniaku i armaniaku. Znana także jako ugni blanc (szczególnie we Francji) oraz pod innymi lokalnymi nazwami.Martell to jeden z najstarszych domów koniaku. Założony w 1715 r. przez Jeana Martella (1694-1753), dziś stanowi część spółki Martell Mumm Perrier-Jouët należącej do francuskiej grupy Pernod-Ricard.

    Destylacja[ | edytuj kod]

    Po tygodniu uzyskane wino poddawane jest destylacji, której wynikiem jest 28-procentowy alkohol zwany brouillis. Jest on następnie poddawany kolejnej destylacji, z której uzyskuje się 70% eau-de-vie. Z ok. 8 litrów wina uzyskuje się 1 litr eau-de-vie. Dodatkowo przepisy nakładają na wytwórców obowiązek ukończenia destylacji przed ostatnim dniem marca, gdyż wiosna (a przez to wyższa temperatura) mogą negatywnie wpłynąć na jakość wina. Aparatami do destylacji są alembiki – miedziane kotły ogrzewane ogniem.

    Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.Język francuski (fr. langue française lub français) – język pochodzenia indoeuropejskiego z grupy języków romańskich. Jako językiem ojczystym posługuje się nim ok. 80 mln ludzi: ok. 65 mln Francuzów, ok. 4,5 mln Belgów (czyli 42%), ok. 1,5 mln Szwajcarów (czyli 20%), a także ok. 8 mln mieszkańców kanadyjskich prowincji Québec, Ontario i Nowy Brunszwik. Ok. 201 milionów osób na całym świecie używa francuskiego jako języka głównego (oszacowanie z 2009 r. według Organisation mondiale de la Francophonie), a 72 miliony jako drugiego języka codziennego (w tym krajach Maghrebu). Wiele z tych osób mieszka w krajach, w których francuski jest jednym z języków urzędowych, bądź powszechnie używanych (54 kraje). Paradoksalnie, w Algierii, Maroku, i Tunezji, gdzie nie ma statusu języka urzędowego, jest bardziej rozpowszechniony niż w wielu krajach Czarnej Afryki, w których jest jedynym językiem urzędowym.

    Dojrzewanie[ | edytuj kod]

    Aparat do destylacji koniaku

    Kolejnym etapem jest dojrzewanie. Do produkcji beczek dopuszcza się tylko jeden lub dwa gatunki dębu, i to z jednego regionu. Poza tym drewno dębowe musi też spełniać inne warunki: mieć 100 lat, być zdrowe i proste; cięte jest ono na kloce wysokości beczki, rąbane na kawałki i suszone przez kilka lat. Beczki wytwarza się i naprawia ręcznie, narzędziami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

    Maturacja łac. maturatio, dojrzewanie produktów spożywczych - proces technologiczny powstający w produktach spożywczych polegający na samorzutnych przemianach zachodzących np winie, piwie, serze. Ma na celu uzyskanie lepszych walorów organoleptycznych.Rémy Martin – koniak z rejonu Cognac we Francji, stworzony przez francuskiego winiarza, Rémy Martina w 1724 r. Obecnie wytwarzany przez powstałą w 1991 r. spółkę Rémy Cointreau Group.

    Kupażowanie[ | edytuj kod]

    Ostatnim etapem jest mieszanie, gdyż „woda życia” z jednej beczki nie jest jeszcze koniakiem. O zestawieniu decyduje szef piwnicy (fr. maître de chai) – miesza on poszczególne eau-de-vie, używając do tego celu wyłącznie powonienia, tak by w efekcie powstał koniak odpowiadający określonemu wzorcowi.

    Charente – francuski departament położony w regionie Akwitania-Limousin-Poitou-Charentes. Departament oznaczony jest liczbą 16.Francja (fr. France, IPA: /fʁɑ̃s/), Republika Francuska (fr. République française /ʁe.py.blik fʁɑ̃.sɛz/) – państwo, którego część metropolitalna znajduje się w Europie Zachodniej, posiadające także zamorskie terytoria na innych kontynentach. Francja metropolitalna rozciąga się od Morza Śródziemnego na południu do kanału La Manche i Morza Północnego na północy, oraz od Renu na wschodzie do Zatoki Biskajskiej na zachodzie. Francuzi często nazywają swój kraj l’Hexagone (sześciokąt) – pochodzi to od kształtu Francji metropolitalnej.

    Oznaczenia wieku[ | edytuj kod]

    W zależności od długości leżakowania koniaki oznaczane są:

  • umownymi skrótami:
  • V.S. (Very Special) lub *** – leżakujące w dębowych beczkach co najmniej dwa lata
  • V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Réserve – co najmniej cztery lata leżakowania
  • Napoléon – co najmniej sześcioletnie
  • X.O. (Extra Old) lub Vieille Réserve – także co najmniej sześcioletnie; od roku 2016 co najmniej dziesięcioletnie
  • rocznikiem (vintage) – data podana na butelce oznacza rok zabeczkowania najmłodszego destylatu.
  • Wybrane marki[ | edytuj kod]

  • Gautier
  • Braastad
  • Brillet
  • Camus
  • Courvoisier
  • Delamain
  • De Luze
  • Eniseli Bagrationi
  • Francet
  • Fussigny
  • Gaston de Casteljac
  • Grönstedts
  • Guerbé
  • Hennessy
  • Hine
  • Jaques Delorme
  • Kelt
  • Larsen
  • Louis Royer
  • Maxime Trijol
  • Martell
  • Meukow
  • Pierre Ferrand
  • Napoleon
  • Noy
  • Otard
  • Paul Giraud
  • Prince Hubert de Polignac
  • Rémy Martin
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Reading a label (ang. • fr.). Bureau National Interprofessionel du Cognac. [dostęp 18 stycznia 2014].
    Cognac – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Poitou-Charentes, w departamencie Charente, nad rzeką Charente. Ośrodek produkcji koniaku.Kupażowanie – mieszanie różnych gatunków, bądź roczników wina, piwa lub whisky w celu uzyskania odpowiednich parametrów:




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.739 sek.