• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Knedle

    Przeczytaj także...
    Knedliki – popularna potrawa mączna kuchni czeskiej i słowackiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub bułki (houskový knedlík) z dodatkiem drożdży. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się duszoną kapustę.
    Knedle ze śliwkami
    Niemiecka zupa z knedlami z wątróbką

    Knedle - potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach knedlami określa się także popularne knedliki.

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Cedrzyńska, Joanna: 200 potraw z kaszy i mąki, KAW, ​ISBN 83-03-00300-3




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.721 sek.