• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kakao



    Podstrony: [1] [2] [3] 4
    Przeczytaj także...
    Międzynarodowy alfabet fonetyczny, MAF (ang. International Phonetic Alphabet, IPA; fr. Alphabet phonétique international, API) – alfabet fonetyczny, system transkrypcji fonetycznej przyjęty przez Międzynarodowe Towarzystwo Fonetyczne jako ujednolicony sposób przedstawiania głosek wszystkich języków. Składają się na niego zarówno symbole alfabetyczne jak i symbole niealfabetyczne oraz ok. 30 znaków diakrytycznych.Proszek kakaowy, masa kakaowa – substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.
    Uwagi[ | edytuj kod]
    1. Występowanie fenyloetyloaminy w kakao stwierdzono metodą chromatografii gazowej i spektroskopii masowej w 1992 r.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. J.G. Vaughan, C.A. Geissler, Rośliny jadalne, Warszawa: Prószyński i S-ka, 2001, s. 120, ISBN 83-7255-326-2.
    2. Jan Falkowski, Jerzy Kostrowicki, Geografia rolnictwa świata, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001, s. 339-340, ISBN 83-01-13580-8.
    3. G. Ziegleder, E. Stojacic, B. Stumpf, Vorkommen von β-Phenylethylamin und seinen Derivaten in Kakao und Kakaoerzeugnissen, „Zeitschrift fŭr Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung”, 195 (3), 1992, s. 235–238, DOI10.1007/BF01202801, PMID1413998 (niem.).
    4. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, Zdzisław E. Sikorski (red.), Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-techniczne, 1996, s. 432, ISBN 83-204-2028-8.
    5. Kwakerski upór i wojna o innowacje, czyli o czekoladzie Cadbury i innych, [w:] Sergiusz Prokurat, Niezwykłe początki znanych firm, Warszawa: PWN, 2015, s. 94-118, ISBN 978-83-01-18186-4.
    6. Maciej Bilek, Culinaria..., „Aptekarz Polski”, 52/30 online, grudzień 2010 [dostęp 2019-01-22].
    7. Karin Ried, Peter Fakler, Nigel P. Stocks, Effect of cocoa on blood pressure, „The Cochrane Database of Systematic Reviews”, 4, 2017, art. nr CD008893, DOI10.1002/14651858.CD008893.pub3, PMID28439881.
    Kwasy tłuszczowe – kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową znajdującą się na końcu tego łańcucha).Aztekowie, Mexikowie – najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański, posługujący się językiem nahuatl z rodziny uto-azteckiej. W momencie konkwisty przewodzili najsilniejszej federacji państw na obszarze Mezoameryki.


    Podstrony: [1] [2] [3] 4



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) – gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej.
    Biblioteka Narodowa (BN) – polska biblioteka narodowa w Warszawie, na Ochocie, na Polu Mokotowskim, narodowa instytucja kultury założona w 1928.
    Aldehydy (skrót od alcohol dehydrogenatus) grupa związków organicznych posiadających grupę aldehydową, czyli grupę karbonylową (C=O) połączoną z jednym (-CHO) lub dwoma (CH2O) atomami wodoru. Proste aldehydy, będące pochodnymi alkanów i zawierające w cząsteczce jedną grupę aldehydową to alkanale o wzorze ogólnym CnH2n+1CHO.
    Kakao owsiane – napój bezalkoholowy otrzymywany poprzez zalanie wrzątkiem prażonej mączki owsianej (Farinae Avenae tostae) z dodatkiem odtłuszczonego, mielonego kakao (Pulveris Cacao exoleati). Jest bogaty w składniki odżywcze.
    Majowie – grupa ludów indiańskich mówiących językami z rodziny maja, zamieszkujących południowo-wschodni Meksyk (półwysep Jukatan i stan Chiapas), Gwatemalę, Belize i zach. Honduras; w węższym znaczeniu nazwa „Majowie” odnosi się wyłącznie do grupy zamieszkującej półwysep Jukatan (tzw. Majowie jukatańscy).
    Dobra pośrednie to dobra częściowo przetworzone, które stanowią nakład w procesie produkcji w innych przedsiębiorstwach, gdzie są zużywane.
    Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) – gatunek rośliny z rodziny ślazowatych (Malvaceae), dawniej zaliczany do zatwarowatych (Sterculiaceae). Pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.87 sek.