Fuet

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Fuet wraz ze sznurkiem służącym do wieszania go w czasie suszenia
Fuet pokrojony w plasterki

Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji fuet stosuje się także boczek, a jako przyprawy dodawane są: pieprz czarny, czosnek, goździki i nasiona kolendry siewnej. Na wyprodukowanie 100 gramów fuet zużywa się 155 g świeżego mięsa. Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca jej pikantny smak. Pleśń na fuet należy do tego samego gatunku (Penicillium candida), co pleśń spotykana na serach: camembert i brie. Pleśń jest żywa i wymaga dostępu powietrza. Brak wystarczającej ilości tlenu powoduje obumieranie pędzlaka i zanikanie warstwy pleśniowej. Ze względu na wysuszenie kiełbasę cechuje duża twardość. Bywa przyrównywana do salami.

Kolendra siewna (Coriandrum sativum L.) – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany, rzadko zdziczały lub zawleczony.Grill (wym. gril) – urządzenie służące do obróbki cieplnej produktów żywnościowych wykorzystujące do tego celu źródło ciepła umieszczone bezpośrednio pod rusztem. Rozróżnia się grille węglowe, gazowe i elektryczne.

Fuet jest tradycyjnym wyrobem katalońskim, związanym z miastem Vic i należącym do niego powiatem (comarca) Osona. W języku katalońskim fuet znaczy bat.

Fuet można spożywać na kanapkach, dodawać do zupy lub grillować, a także przyrządzać małe przekąski, np. krojąc grube plastry fuet (około 1,5–2 cm) i nadziewając na drewniane wykałaczki w połączeniu z marynowanymi (ewentualnie nadziewanymi) zielonymi lub czarnymi oliwkami. Do przekąsek z fuet można serwować sherry.

Salami – pochodząca pierwotnie z Włoch trwała, sucha, długodojrzewająca kiełbasa z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. Wbrew obiegowej opinii z udziałem mięsa osła wytwarza się tylko jeden, specyficzny rodzaj salami – salame di asino a typowo stosuje się wieprzowinę, rzadziej wołowinę, mięso drobiowe, końskie lub dziczyznę. Zaliczana do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem kardamonu. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.Katalonia (kat. Catalunya [kətəˈɫuɲə], hiszp. Cataluña, oksytański Catalonha) – wspólnota autonomiczna Hiszpanii. W szerszym znaczeniu – region geograficzny i kraina historyczna na Półwyspie Iberyjskim z ośrodkiem kulturalnym i administracyjnym w Barcelonie.

Skórka z pleśnią, w której znajduje się fuet, powinna być miękka i pokryta wyłącznie białym nalotem, nalot innego koloru świadczy o tym, że kiełbasa była źle przechowywana – w zbyt wilgotnym pomieszczeniu – i nie jest pożądany. Skórka jest jadalna, ale opinie na temat jej spożywania są podzielone. Zwolennicy fuet ze skórką twierdzą, że odpowiada ona za wykwintny smak, podczas gdy inni obierają fuet ze skórki przed przystąpieniem do dalszej obróbki kulinarnej. Fuet należy przechowywać w lodówce, lecz zapewnić dostęp powietrza, albowiem pleśń na skórce jest żywa, dopiero na kilka dni przed konsumpcją umieścić (powiesić) w temperaturze pokojowej, aby dalej podsuszyć kiełbaskę. Fuet jest tym twardszy i ma tym bardziej wyraźny smak, im dłuższy był proces dojrzewania i suszenia.

Pieprz czarny (Piper nigrum) – gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany nam pieprz przyprawowy.Jelito cienkie (łac. intestinum tenue) – najdłuższa część przewodu pokarmowego, położona pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym, od którego oddziela się poprzez zastawkę krętniczo-kątniczą. W obrębie jamy brzusznej jelito cienkie zajmuje okolicę pępkową, podbrzuszną i obie okolice biodrowe, a częściowo też miednicę małą. Jego długość jest osobniczo zmienna, zależy też od wieku i od stanu skurczu błony mięśniowej. Średnia długość jelita cienkiego to 5–6 m, średnica (czyli inaczej światło jelita) ma około 3 cm. U noworodków i dzieci jelito cienkie jest stosunkowo dłuższe niż u dorosłych – przypuszczalnie w związku z większą pojemnością jamy brzusznej.

Oryginalna hiszpańska kiełbaska fuet dostępna w supermarketach jest szczelnie zapakowana wraz z powietrzem w opakowanie z grubej folii plastikowej. Przy jednym z końców fuet znajduje się sznureczek, który umożliwia powieszenie kiełbaski po wyjęciu z opakowania i dalsze podsuszenie.

Camembert – miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi o tej samej nazwie w departamencie Orne, w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera.Osona – comarca (powiat) w Hiszpania w Katalonii. Region zajmuje powierzchnię 1260,1 km² i liczy 150 139 mieszkańców. Siedzibą comarki jest Vic. Region słynie z wyrobu kiełbasy, zwłaszcza fuet. Teren przemysłowy, z wieloma fabrykami.

Przypisy[ | edytuj kod]

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Pa amb tomàquet
  • Tapas
  • Czosnek (Allium L.) – rodzaj roślin z rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae), dawniej zaliczany do osobno wyodrębnianej rodziny czosnkowatych (Alliaceae) lub liliowatych (Liliaceae). Obejmuje około 700 gatunków. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej, przede wszystkim w strefie umiarkowanej. Gatunkiem typowym jest czosnek pospolity (Allium sativum L.).Tapas (z hiszp. tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. W Kraju Basków tapas nazywane są pintxos (od wbitych w przekąski wykałaczek).




    Warto wiedzieć że... beta

    Sherry, także jerez, xeres – hiszpańskie wino wzmocnione (ok. 16-20% alkoholu) pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera. Od wieków sherry było popularne w Anglii, stąd angielska nazwa tego trunku.
    Brie – odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o delikatnej woni pleśni oraz dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku.
    Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) – zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki.
    Vic – miasto w Hiszpanii w północnej Katalonii, siedziba comarki Osona. Praktycznie całe miasto posiada budynki i budowle zaprojektowane przez hiszpańskiego architekta Antoniego Gaudiego. Znajduje się tu uniwersytet.
    Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją).
    {{Takson infobox}} Nieznane pola: 1, "obrazek", "systematyka_ref", "łacina", "typowy" oraz "opis obrazka".
    Boczek – mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych i nadmiernie spożywany, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza u osób podatnych dziedzicznie na hipercholesterolemię. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekon.

    Reklama