• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Frankfurterki

    Przeczytaj także...
    Sałatka ziemniaczana oryg. nazwa Kartoffelsalat - potrawa kuchni niemieckich oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Sałatka przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli, majonezu, soli i pieprzu.Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) – zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki.
    Frankfurterki z sałatką ziemniaczaną

    Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wieprzowiny, wywodzące się z Niemiec. Kiełbaski produkowane najczęściej jako wędzone, parzone. Nazwa pochodzi od miasta niemieckiego Frankfurt, gdzie rozpoczęto ich produkcję. Podawane najczęściej na gorąco.

    Znane są już od XIII wieku.

    Przypisy[ | edytuj kod]






    Reklama

    Czas generowania strony: 0.632 sek.