EBC (barwa piwa)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

EBC – jednostka używana w Europie do określania barwy słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention – Europejska Konwencja Piwa – międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa.

Standard Reference Method - wywodząca się z USA metoda pomiaru barwy brzeczki i piwa. Nie jest stosowana w Europie, gdzie dominuje jednostka EBC. Stosunek SRM:EBC wynosi 1:1,97, natomiast stosunek EBC:SRM wynosi 1:0,508.European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa, międzynarodowa instytucja założona przez The Brewers of Europe, zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa. EBC opracowała m.in jednolitą skalę określającą barwę słodu i piwa oraz skalę goryczy w piwie (IBU).

Barwa piwa[ | edytuj kod]

W Europie barwę piwa ocenia się stosując jednostki EBC. Inną popularną miarą oceny barwy piwa są jednostki SRM wywodzące się z USA. Stosunek SRM:EBC wynosi 1:1,97, natomiast stosunek EBC:SRM wynosi 1:0,508. Poniższa tabela przedstawia schematycznie poszczególne gatunki piwa wraz z zakresem ich barwy wyrażonej w EBC oraz w SRM.

Podstrony: 1 [2] [3]




Reklama