Czekolada pitna

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czekolada pitna, czekolada do picianapój powstały z mieszanki śmietanki (30-36%), mleka i czekolady gorzkiej (wersja klasyczna), zazwyczaj wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata.

Europa – część świata (określana zwykle tradycyjnym, acz nieścisłym mianem kontynentu), leżąca na półkuli północnej, na pograniczu półkuli wschodniej i zachodniej, stanowiąca wraz z Azją kontynent Eurazję.Library of Congress Control Number (LCCN) – numer nadawany elementom skatalogowanym przez Bibliotekę Kongresu wykorzystywany przez amerykańskie biblioteki do wyszukiwania rekordów bibliograficznych w bazach danych i zamawiania kart katalogowych w Bibliotece Kongresu lub u innych komercyjnych dostawców.

W XIX- i XX-wiecznych europejskich lokalach gastronomicznych podawano czekoladę pitną przyrządzaną na gorąco i na zimno, z dodatkiem spienionego mleka lub bitej śmietany, na ostro i w stylu meksykańskim oraz w połączeniu z kawą. Serwowano również napój będący mieszanką białej i ciemnej czekolady.

Śmietanka - produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, lodów śmietankowych. Sprzedawana również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT. Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.Piana – mieszanina dyspersyjna, w której ośrodkiem rozpraszającym jest ciecz lub ciało stałe, a fazą rozproszoną gaz. Powstawaniu piany w cieczach sprzyja obecność substancji powierzchniowo czynnych, które zmniejszają ich napięcie powierzchniowe, a zwiększają lepkość. Do wytwarzania piany wykorzystuje się czasem porofory.

Dodatkiem do czekolady bywa piana z mleka, które się spienia gorącą parą pod ciśnieniem, najczęściej w ekspresach ciśnieniowych.

Produkcja czekolady pitnej[ | edytuj kod]

 Zobacz więcej w artykule Czekolada, w sekcji Produkcja.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • proszek kakaowy
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Dyskusja. „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”. 19 (1), s. 116, 1971. 
    2. Przemysł cukrowniczy. „Przemysł spożywczy. Miesięcznik naukowotechniczny”. 25, s. 469, 1971. 
    3. Waldemar Karolczak: Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 155, 157.
    4. Grupa 1242. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie [w:] Dziennik Ustaw nr 83, poz. 536. W: Dziennik Ustaw. Warszawa: Urząd Rady Ministrów, 1997, s. 2583.
    5. Przepisy Maestro / Czekolada pitna. W: Pijalnie Czekolady Wedel [on-line]. LOTTE Wedel Sp. z o.o.. [dostęp 15 sierpnia 2015].
    6. Ile prawdziwej czekolady jest w czekoladzie pitnej?. Czwórka / Polskie Radio S.A., 12 października 2011. [dostęp 15 sierpnia 2015].
    7. Maciej Kucharski: Pizza, kebab i golonka! Poznańska gastronomia po 1989 roku. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 230.
    8. Poznańskie menu. Co serwowano w restauracjach, barach i jadłodajniach 25 listopada 2003 r.. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 254.
    Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.Czwórka (dawniej Polskie Radio Program IV, Polskie Radio Bis, Polskie Radio Euro) – ogólnopolska, całodobowa, publiczna polska stacja radiowa, będąca częścią Polskiego Radia S.A. Stacja rozpoczęła regularną emisję programu 2 stycznia 1976 jako program IV Polskiego Radia.




    Warto wiedzieć że... beta

    Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).
    Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.
    Kontrola autorytatywna – w terminologii bibliotekoznawczej określenie procedur zapewniających utrzymanie w sposób konsekwentny haseł (nazw, ujednoliconych tytułów, tytułów serii i haseł przedmiotowych) w katalogach bibliotecznych przez zastosowanie wykazu autorytatywnego zwanego kartoteką wzorcową.
    Gemeinsame Normdatei (GND) – kartoteka wzorcowa, stanowiąca element centralnego katalogu Niemieckiej Biblioteki Narodowej (DNB), utrzymywanego wspólnie przez niemieckie i austriackie sieci biblioteczne.

    Reklama