• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Czekolada



    Podstrony: [1] [2] [3] 4
    Przeczytaj także...
    Polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.
    Zobacz też[ | edytuj kod]
  • kakao
  • Muzeum Czekolady

  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Dominika Wnęk, Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa gorzka czekolada?, 28 sierpnia 2017 [dostęp 2017-09-03] (pol.).
    2. Magdalena Klimiuk: Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny (pol.). NutriLife.pl, 2013-03-03. [dostęp 2013-03-04].
    3. Światowy Dzień Czekolady. W: internetowy kalendarz Kalbi [on-line]. Kalbi.PL. [dostęp 2017-12-30].
    4. Dzień Czekolady. W: internetowy kalendarz Kalbi [on-line]. Kalbi.PL. [dostęp 2017-12-30].
    5. Paweł Nowak. Historia zapisana w tabliczce. „Przegląd Piekarniczy i Cukierniczy”. nr 9, s. 74–75, 2010. ISSN 0033-2313. 
    6. Kwakerski upór i wojna o innowacje, czyli o czekoladzie Cadbury i innych, [w:] Sergiusz Prokurat, Niezwykłe początki znanych firm, Warszawa: PWN, 2015, s. 94–118, ISBN 978-83-01-18186-4.
    7. Marius van Melle, Niels Wisman: Hier gebeurde het... Prinsengracht 760, 1828 (niderl.). onsamsterdam.nl, 2003. [dostęp 2015-10-08].
    8. Czekolada deserowa (pol.). [dostęp 2014-02-22].
    9. Słodkie przyjemności, czyli rodzaje czekolad (pol.). [dostęp 2014-02-22].
    10. Różowa czekolada: Naturalny kolor i orzeźwiający smak – porada Tipy.pl, tipy.interia.pl [dostęp 2019-02-19] (pol.).
    11. Czekolada „Excellence” prod. Lindt, Ile waży Kostka czekolady 99%, [w:] Ilewazy.pl [online] [dostęp 2016-11-28].
    12. Indeks glikemiczny (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG), [w:] insulan.pl [online], Novascon Pharmaceuticals Sp. z o.o., kwiecień 2012 [dostęp 2016-11-28].
    13. Jerzy Borowski, Jadwiga Anna Spiel. „Towaroznawcze Problemy Jakości”. nr 3, s. 53 (abstrakt), 2009 (pol.). 
    14. Yongcheng Ren i inni, Chocolate consumption and risk of cardiovascular diseases: a meta-analysis of prospective studies, „Heart”, 2018, DOI10.1136/heartjnl-2018-313131.
    15. Czekoladowe ciekawostki (pol.). Magia czekolady. [dostęp 2015-10-08].
    Aztekowie, Mexikowie – najsilniejszy w prekolumbijskim Meksyku naród indiański, posługujący się językiem nahuatl z rodziny uto-azteckiej. W momencie konkwisty przewodzili najsilniejszej federacji państw na obszarze Mezoameryki.Patent – potocznie: dokument wydawany przez urzędy patentowe; właściwie: ograniczone w czasie prawa właściciela rozwiązania technicznego do wyłącznego korzystania z wynalazku bądź wynalazków będących przedmiotem patentu w celach zawodowych lub zarobkowych na terenie państwa, które decyzją administracyjną patentu udzieliło, pod warunkiem wniesienia opłat za co najmniej pierwszy okres ochrony od daty zgłoszenia.


    Podstrony: [1] [2] [3] 4



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Cholesterol – organiczny związek chemiczny, lipid z grupy steroidów zaliczany także do alkoholi. Jego pochodne występują w błonie każdej komórki zwierzęcej, działając na nią stabilizująco i decydując o wielu jej własnościach. Jest także prekursorem licznych ważnych steroidów takich jak kwasy żółciowe czy hormony steroidowe.
    Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć. Substytutem miodu naturalnego jest miód sztuczny.
    Kakao (nah. cacahuatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.
    Polirycynooleinian poliglicerolu (E476) - syntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany z rącznika pospolitego. Stosowany głównie w przemyśle spożywczym do łatwiejszego, lepszego i trwalszego mieszania składników, zwłaszcza przy produkcji czekolady i wyrobów czekoladopodobnych.
    Rak gruczołu sutkowego (rak piersi, łac. carcinoma mammae) – najczęstszy nowotwór gruczołu sutkowego. Na świecie rak gruczołu sutkowego jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet. W Polsce w 2002 roku stanowił blisko 13% rozpoznań nowotworów złośliwych płci. Rak sutka występuje także u mężczyzn, jest jednak rzadki; zwykle jest też późno rozpoznawany. Od lat 70. notowano na całym świecie wzrost zachorowań na raka sutka, tendencja utrzymywała się do lat 90. Zjawisko to mogło być spowodowane zarówno zmianami w stylu życia kobiet w krajach zachodnich, jak i wzrostem wykrywalności raka.
    Majowie – grupa ludów indiańskich mówiących językami z rodziny maja, zamieszkujących południowo-wschodni Meksyk (półwysep Jukatan i stan Chiapas), Gwatemalę, Belize i zach. Honduras; w węższym znaczeniu nazwa „Majowie” odnosi się wyłącznie do grupy zamieszkującej półwysep Jukatan (tzw. Majowie jukatańscy).
    Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) – gatunek rośliny z rodziny ślazowatych (Malvaceae), dawniej zaliczany do zatwarowatych (Sterculiaceae). Pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się kakao oraz masło kakaowe, a z nich z kolei napoje i czekoladę.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.023 sek.