Cukiernia

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
W cukierni
Cukiernia w Oslo, w dzielnicy Frogner, między rokiem 1899 a 1930

Cukiernia – zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską lub sklep oferujący w szerokim asortymencie wyroby ciastkarskie i desery, a także koktajle owocowe, napoje gorące i potrawy śniadaniowe. Najczęściej cukiernia jest połączona z piekarnią lub lodziarnią.

Kawiarnia - lokal gastronomiczny będący przede wszystkim miejscem spotkań towarzyskich. Podawane są tam głównie napoje i dania deserowe, głównie kawa, zazwyczaj również: ciastka, lody, herbata, czy wino.Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • kawiarnia
  • herbaciarnia
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Praca zbiorowa: Kucharz gastronom. Warszawa: Wydawnictwo przemysłu lekkiego i spożywczego, 1968, s. 42.
    2. Ryszard Jargoń: Obsługa konsumenta: Cz. 1. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, 2004, s. 18. ​ISBN 978-83-02-07844-6​ część 1, ​ISBN 978-83-02-07880-4​ całość.
    3. M.P. z 1963 r. nr 61, poz. 311 Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 31 lipca 1963 r. w sprawie przedmiotu działalności i rodzajów zakładów gastronomicznych
    Ciastkarstwo – dział wytwórczości ściśle związany z piekarstwem i cukiernictwem, zajmujący się głównie produkcją tzw. pieczywa cukierniczego nietrwałego, np. drożdżowego (strucla, babka, placek) oraz innych nietrwałych produktów, takich jak ciastko, tort, keks itp.Sklep – lokal użyteczności publicznej, obiekt handlowy, przeznaczony do detalicznej sprzedaży towarów. Z punktu widzenia marketingu jest to miejsce prowadzenia merchandisingu, czyli wpływania na zachowania klientów poprzez wystrój pomieszczenia i sposób prezentacji towarów.




    Warto wiedzieć że... beta

    Deser (pochodzi od francuskiego desservir - "czyścić stół") – potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka.
    Herbaciarnia – lokal gastronomiczny typu uzupełniającego, w którym podawana jest przede wszystkim herbata wraz z dodatkami.

    Reklama