Catering

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Catering – obsługa gastronomiczna imprez
Catering na pokładzie samolotu Aerofłotu

Catering, katering – usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć np. (wesel, jubileuszy), imprez, bankietów i konferencji, wydarzeń kulturalnych, wydarzeń firmowych jak i również codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk i odnoszący się do przygotowywania i serwowania posiłków dla pasażerów i załogi samolotów na czas lotu. Nową formą cateringu jest catering dietetyczny.

Przyjęcie weselne – zwyczajowa forma przyjęcia okolicznościowego, określanego potocznie jako wesele, organizowanego z okazji ślubu.Catering linii zimnej − jedna z metod dostarczania posiłków w ramach cateringu. Polega na szybkim schłodzeniu przygotowanej żywności do temperatury 10°C, a następnie wychłodzeniu ich do temperatury 4°C, w której następuje transport. Przed podaniem do spożycia żywność należy podgrzać do temperatury wewnętrznej 75°C, a następnie schłodzić do temperatury przeznaczonej do spożycia.

Rozróżnia się dwa kierunki działalności cateringowej:

  • socjalny
  • komercyjny
  • Istnieją również dwie metody podawania posiłków:

  • Catering linii zimnej
  • Catering linii gorącej
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Definicja słowa catering [dostęp 2016-10-11].
    2. Catering czy Katering?, artelis.pl [dostęp 2016-10-11].
    3. Wyjaśnienie słowa [dostęp 2016-10-11].




    Reklama