Brunch

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Stół przygotowany do posiłku

Brunch (ang. breakfast + lunch) – posiłek jadany późnym rankiem lub wczesnym przedpołudniem (w godzinach od 10 do 11:30), w czasie którego spożywa się produkty zarówno typowo śniadaniowe, jak i właściwe obiadom. Wywodzi się z tradycji anglosaskiej, ma wiele cech wspólnych z drugim śniadaniem, dobrze znanym w kuchni polskiej.

Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.

Brunch staje się coraz bardziej popularny na całym świecie, także w Polsce. Pojawia się głównie w dni świąteczne i składa się z gorących i zimnych zakąsek.

Etymologia słowa[ | edytuj kod]

Słowo pochodzi od połączenia nazw dwóch posiłków, pomiędzy którymi się go spożywa: breakfast oraz lunch. Termin został użyty w latach dziewięćdziesiątych XIX wieku w angielskiej prasie i wszedł najpierw do gwary studenckiej, a następnie znalazł się w powszechnym obiegu, szczególnie w Stanach Zjednoczonych.

Lunch (ang., wym. [lʌnʧ], skrót od luncheon, wym. [’lʌnʧən]) – szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej. Znaczeniowo, odpowiednik polskiej przekąski między śniadaniem a obiadem (drugie śniadanie), spożywany najczęściej w godzinach: 10.00-13.00. Termin stosowany przede wszystkim w państwach anglojęzycznych.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Brunch (ang.). dictionary.cambridge.org. [dostęp 2018-05-25].
  2. Irma S. Rombauer, Ethan Becker: Joy of Cooking: All About Breakfast and Brunch. Simon & Schuster, 2001, s. 8. ISBN 0-7432-0642-8. (ang.)




Reklama