Browar Warka

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Browar Warkabrowar przemysłowy w Warce. Zakład należy do grupy piwowarskiej Grupa Żywiec S.A.

Heineken – holenderskie przedsiębiorstwo piwowarskie, założone w 1864 przez Gerarda Adriaana Heinekena w Amsterdamie. Spółka jest właścicielem ponad 130 browarów w ponad 65 państwach na całym świecie i zatrudnia około 64 tys. pracowników. Warzy i sprzedaje ponad 170 regionalnych, lokalnych, okazjonalnych i specjalistycznych piw, takich jak Cruzcampo, Tiger, Żywiec, Birra Moretti, Ochota, Murphy’s, Star i Heineken.HGB (ang. High Gravity Brewing) – warzenie wysoko stężonej brzeczki. Jest to powszechnie stosowana przez nowoczesne browary metoda produkcji piwa polegająca na wytworzeniu brzeczki ze znacznie wyższą zawartością ekstraktu niż to wynika z parametrów gotowego piwie. Osiąga się to poprzez odpowiednie metody zacierania słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w temperaturze ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego.

Historia[ | edytuj kod]

Powstanie browaru[ | edytuj kod]

Decyzja o budowie dużego zakładu produkcji piwa w Warce zapadła w 1968 roku.

Wybór Warki jako miejsca na nowy browar podyktowany był uznaniem dla wielowiekowej tradycji piwowarskiej miasta i wolą jej restytucji. Inwestycja została zrealizowana w latach 1973-1975. W trakcie budowy powiązano tradycyjne rozwiązania z nowoczesnymi innowacjami technicznymi. Zainstalowane zostały najnowocześniejsze urządzenia do fermentacji brzeczki metodą ciśnieniową, filtracji i stabilizacji piwa w przepływie, rozlewu piwa do butelek oraz automatycznego załadunku i rozładunku butelek.

Browar - zakład produkcyjny, w którym wytwarzane jest piwo czyli napój powstały ze słodu, wody i chmielu poddany fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży. Moce wytwórcze sięgają kilku milionów hektolitrów rocznie.Grupa Żywiec S.A. – spółka giełdowa zajmująca się produkcją piwa. Obejmuje pięć browarów: w Cieszynie , Elblągu, Leżajsku, Warce i Żywcu. Wcześniej w skład grupy wchodziły także browary w Bielsku-Białej, Braniewie, Bydgoszczy, Gdańsku, Łańcucie i Warszawie.

Rozwój browaru[ | edytuj kod]

Początkowo browar w Warce należał do Zakładów Piwowarskich w Warszawie. W 1976 roku wyodrębniono go jednak i powołano Zakłady Piwowarskie w Warce. W ciągu pierwszych trzech lat swojej działalności browar w Warce wytwarzał 600 tys. hl piwa rocznie, które sprzedawano głównie w Warszawie. W początkach lat 90. XX wieku browar warecki wzbogacił się o linię do puszkowania piwa oraz stację do propagacji drożdży. Po zainstalowaniu w 1994 r. tankofermentorów zdolności produkcyjne browaru wzrosły do 800 tys. hl piwa rocznie.

Lager – określenie to ma dwa znaczenia. W typologii piwnej lager oznacza każde piwo dolnej fermentacji, w przeciwieństwie do piw górnej fermentacji, czyli ale. W tym znaczeniu lager jest określeniem całej grupy piw, którą cechuje użycie drożdży dolnej fermentacji oraz niskiej temperatury leżakowania. Do grupy tej należą m.in. pilznery, koźlaki, piwa marcowe, portery bałtyckie i in. W drugim, węższym znaczeniu, lager to jeden z najpospolitszych rodzajów piwa dolnej fermentacji usytuowany w typologii piwnej pomiędzy pilznerem a piwami marcowymi.Ziemia (łac. Terra) − trzecia, licząc od Słońca, a piąta co do wielkości planeta Układu Słonecznego. Pod względem średnicy, masy i gęstości jest to największa planeta skalista Układu Słonecznego.

W latach 90. XX wieku browar w Warce produkował marki piwa: Warka 10,5%, Warka 12,5%, Warka 14%, Warka 16,3%, Warka Ciemne, Hetman, Eksport Specjal.

Prywatyzacja browaru[ | edytuj kod]

W 1994 roku dokonano prywatyzacji browaru. Właścicielem zakładu została spółka Browary Warka Sp. z o.o., której głównym udziałowcem był Ryszard Varisella. W latach 1994-1996 przeprowadzono w zakładzie gruntowną modernizację i rozbudowę. Browar Warka stał się w tym czasie jednym z największych producentów piwa w Polsce. W 1996 roku zakład kupiła szwajcarska firma Welinvest, która odsprzedała go australijskiej spółce Brewpole B.V.

Browary w Polsce – lista browarów w Polsce. Stan na pierwszą połowę 2020 r. obejmuje 267 czynnych warzelni komercyjnych. 18 browarów jest w posiadaniu 4 największych grup piwowarskich, których łączna produkcja wynosi ok. 90% rynku. Ok. 9% procent przypada na browary średnie/regionalne i 0,5-1% na najmniejsze browary rzemieślnicze i restauracyjne, które jednak ilościowo stanowią zdecydowaną większość. Desperados – piwo o smaku tequili o zawartości ekstraktu 15,3% i alkoholu 6%. W Polsce produkowane przez Grupę Żywiec na licencji Heinekena.

Browar Grupy Żywiec[ | edytuj kod]

W 1999 roku browar w Warce został przejęty przez holenderski koncern piwowarski Heineken.

Nowy właściciel postawił na dużą kampanię reklamową, która sprawiła, że sprzedaż produktów browaru jeszcze bardziej wzrosła. W tym czasie promocja dotyczyła głównie jasnego piwa typu pilsner Warka Strong. W 2003 roku zakład w Warce przekształcono w spółkę akcyjną, a następnie rok później włączono w skład Grupy Żywiec. W tym czasie dokonano całkowitej przebudowy budynków browaru i dokończono jego modernizację.

Tatra – marka piwa produkowana przez Browar Elbląg, Browar Leżajsk i Browar Warka należące do Grupy Żywiec. Dostępne jest w butelkach 0,5 i 0,65 l, oraz puszce w 0,5 l.

Browar Warka należy do grona najnowocześniejszych zakładów piwowarskich w Europie. Przy produkcji piwa w zakładzie stosowana jest technologia HGB oraz wykorzystywane są bardzo pojemne tankofermentatory.

Obecnie browar wytwarza rocznie ok. 3,5 mln hektolitrów piwa i jest jednym z największych browarów przemysłowych w Polsce.

Podstrony: 1 [2] [3] [4]




Reklama