• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Biotechnologia



    Podstrony: [1] [2] 3
    Przeczytaj także...
    Prawa Mendla – reguły przekazywania cech dziedzicznych. Zostały sformułowane w 1866 przez Grzegorza Mendla podczas jego badań nad krzyżowaniem roślin, głównie grochu zwyczajnego (Pisum sativum L.).Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, w skrócie FDA) – amerykańska agencja rządowa utworzona w 1906. Wchodzi w skład Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych i jest odpowiedzialna za kontrolę żywności (dla ludzi i zwierząt), suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych i urządzeń emitujących promieniowanie (w tym także niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych w Stanach Zjednoczonych.
    Przypisy[ | edytuj kod]
    1. Wytwarzanie i analiza produktów mlecznych [dostęp 2016-05-12].
    2. Ewelina Długosz, Bioługowanie – procesy biohydrometalurgiczne, www.e-biotechnologia.pl, 2013 [dostęp 2016-05-12].
    3. Weronika Gonciarz, Bioremediacja – biotechnologia w ochronie środowiska, www.e-biotechnologia.pl, 2013 [dostęp 2016-05-12].
    4. Mariusz Kosakowski, Bioterroryzm, www.e-biotechnologia.pl, 2009 [dostęp 2016-05-12].
    5. Marcin Kawa, Zwierzęta transgeniczne, GMO – przykłady modyfikacji, www.biotechnolog.pl, 28 listopada 2004 [dostęp 2016-05-16].
    6. Adam Kuzdraliński, Rośliny transgeniczne, www.e-biotechnologia.pl, 25 marca 2013 [dostęp 2016-05-16].
    7. Milena Materac, Kukurydza Bt może zmniejszać użycie środków owadobójczych?, biotechnologia.pl, 2013 [dostęp 2016-05-12].
    8. Anna Kurcek, Historia biotechnologii, www.e-biotechnologia.pl, 2012 [dostęp 2016-05-12].
    9. William Shurtleff, Akiko Aoyagi: History of Koji – Grains and/or Soybeans Enrobed with a Mold Culture (300 BCE to 2012). Soyinfo Center, 2012, s. 19. ISBN 978-1-928914-45-7. [dostęp 2014-04-02].
    10. Praca zbiorowa: Tablice biologiczne. Warszawa: Wydawnictwo Adamantan, 2003, s. 476. ISBN 83-7350-029-4.
    11. Biotechnologia ogólna, 13 maja 2016.
    12. Mariusz Kosakowski, Podział biotechnologii, www.e-biotechnologia.pl, 2008 [dostęp 2016-05-12].

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Kategoria Biotechnologia w katalogu DMOZ
  • Konwencja o różnorodności biologicznej (ang. Convention on Biological Diversity, w skrócie CBD) – umowa międzynarodowa sporządzona 5 czerwca 1992 roku na Szczycie Ziemi w Rio de Janeiro określająca zasady ochrony, pomnażania oraz korzystania z zasobów różnorodności biologicznej. Konwencja weszła w życie 29 grudnia 1993 roku. W 2010 roku lista stron konwencji (List of Parties) objęła 193 uczestników, w tym większość państw świata.Nauki przyrodnicze (w terminologii angielskiej zwane natural sciences) to mało precyzyjne określenie dziedzin nauki, które zajmują się badaniem różnych aspektów świata materialnego, ożywionego i nieożywionego, zazwyczaj z zastosowaniem aparatu matematycznego, jak również właściwej sobie metodologii.


    Podstrony: [1] [2] 3



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Utlenianie – reakcja chemiczna, w której atom przechodzi z niższego na wyższy stopień utlenienia (co jest równoważne z oddaniem elektronów).
    Kwas mlekowy (kwas 2-hydroksypropanowy, E270), C2H4OHCOOH – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, obecny w skwaśniałym mleku (skąd pochodzi jego nazwa) oraz powstający w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy dochodzi do procesu beztlenowej glikolizy, zwanej fermentacją mlekową.
    Nauka ścisła - nauka, w której ściśle i dokładnie opisuje oraz modeluje się zjawiska, a także weryfikuje się hipotezy za pomocą doświadczeń i dowodów matematycznych. Do opracowywania danych doświadczalnych stosowana jest statystyka. Nauki ścisłe to nauki matematyczne i nauki przyrodnicze.
    Pestycydy (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) – substancje syntetyczne lub naturalne, stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale również zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych, a także do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach.
    Fluorescencja – jeden z rodzajów luminescencji – zjawiska emitowania światła przez wzbudzony atom lub cząsteczkę. Zjawisko uznaje się za fluorescencję, gdy po zaniku czynnika pobudzającego następuje szybki zanik emisji w czasie około 10 s. Gdy czas zaniku jest znacznie dłuższy, to zjawisko jest uznawane za fosforescencję.
    Wino ryżowe – napój alkoholowy produkowany z ryżu, pochodzi z krajów Dalekiego Wschodu. Wina ryżowe zawierają najczęściej od osiemnastu do dwudziestu pięciu procent alkoholu etylowego i są standardowo mocniejsze od tradycyjnych win produkowanych z winogron (średnio zawierające od 14 do 20% alkoholu) .
    César Milstein (ur. 8 października 1927, zm. 24 marca 2002) – brytyjski immunolog pochodzenia argentyńskiego, laureat Nagrody Nobla w roku 1984 w dziedzinie fizjologii i medycyny.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.934 sek.