Bioreaktor

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Bioreaktor z napowietrzeniem, czujnikami, mieszadłem i płaszczem chłodzącym

Bioreaktor, fermentator, fermentor – urządzenie umożliwiające prowadzenie procesów mikrobiologicznych, enzymatycznych, jak również hodowle komórek organizmów wielokomórkowych, skonstruowane w sposób umożliwiający, poprzez pomiar i regulację parametrów, kontrolę procesu produkcyjnego i jego optymalny przebieg, w warunkach maksymalnego ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania możliwości zakażeń.

Fermentor - naczynie lub tank, w którym następuje fermentacja piwa. W odróżnieniu od tankofermentorów, w których odbywa się zarówno fermentacja jak i kondycjonowanie piwa, w fermentorach przeprowadza się jedynie proces fermentacji piwa. Jego leżakowanie odbywa się w osobnych tankach leżakowych.
  • Tankofermentory browarnicze

  • Bioreaktor do badań otrzymywania alkoholu etylowego z celulozy

  • Namnażanie komórek zwierzęcych

  • Bioreaktor z algami

  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • fermentor
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. 10 Warunki prowadzenia bioprocesów. W: Aleksander Chmiel: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 1998, s. 307–345. ISBN 83-01-10320-5.




    Reklama