• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • ATC - B05



    Podstrony: 1 [2] [3] [4]
    Przeczytaj także...
    Wodorowęglan sodu (soda oczyszczona, E500b), NaHCO3 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów, wodorosól kwasu węglowego i sodu.Octan potasu - organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu octowego o wzorze CH3COOK. Stosowana na masową skalę jako dodatek do żywności E261.

    Jest to część klasyfikacji anatomiczno-terapeutyczno-chemicznej:

    B 05 A – Krew i preparaty krwiopochodne[ | edytuj kod]

  • B 05 AA – Preparaty krwiozastępcze i frakcje białkowe osocza
  • B 05 AA 01 – albuminy
  • B 05 AA 02 – inne frakcje białkowe osocza
  • B 05 AA 03 – fluorokarbonowe substytuty krwi
  • B 05 AA 05 – dekstran
  • B 05 AA 06 – żelatyna
  • B 05 AA 07 – hydroksyetyloskrobia
  • B 05 AA 08 – krosfumaryl hemoglobiny
  • B 05 AA 09 – rafimer hemoglobiny
  • B 05 AA 10 – glutamer hemoglobiny
  • B 05 AX – Inne preparaty krwiopochodne
  • B 05 AX 01 – erytrocyty
  • B 05 AX 02 – trombocyty
  • B 05 AX 03 – osocze krwi
  • B 05 AX 04 – komórki macierzyste z krwi pępowinowej
  • Rywanol (Riwanol) – organiczny związek chemiczny należący do grupy barwników akrydynowych. Tworzy pomarańczowo-żółte kryształki o specyficznym zapachu.Chlorek cetylopirydyniowy (CPC, łac. Cetylpyridinium) – organiczny związek chemiczny z grupy czwartorzędowych soli amoniowych, zbudowany z pierścienia pirydyny z długim łańcuchem alkilowym przyłączonym do atomu azotu. Jest substancją o działaniu bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym, stosowaną w zakażeniach gardła oraz stóp, pach, pachwin, dłoni i skóry głowy.


    Podstrony: 1 [2] [3] [4]




    Warto wiedzieć że... beta

    Mannitol, mannit – organiczny związek chemiczny, polihydroksylowy alkohol cukrowy. Występuje w formie dwóch enancjomerów – D i L. Stanowi bogate źródło przyswajalnego węgla i dlatego jest dodawany do podłoży hodowlanych (np. podłoże Chapmana służące izolacji i identyfikacji bakterii z rodzaju Staphylococcus).
    Chlorek wapnia, CaCl2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i wapnia. Jest substancją silnie higroskopijną.
    Glukoza (dokładniej: D-glukoza) – organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym, z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie (nie zmienia pH roztworu). Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy.
    Cytrynian magnezu – organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól kwasu cytrynowego i magnezu. Stosowany jako suplement diety.
    Chlorek cynku, (łac. Zinci chloridum; ZnCl2) – nieorganiczny związek chemiczny, sól cynku i kwasu solnego. Silnie higroskopijny, rozpuszczalny w wodzie, alkoholu etylowym, eterze, glicerynie.
    Żelatyna (gelatin, ATC: B 05 AA 06) – prześwitujące, bezbarwne ciało stałe, naturalna substancja, będąca mieszaniną białek i peptydów, pozyskiwana w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Rozpuszczona w wodzie tworzy układ koloidalny – zol liofilowy, który łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka.
    Lizyna (nazwa skrótowa Lys, skrót jednoliterowy K) jest organicznym związkiem chemicznym, polarnym aminokwasem należącym do 20 aminokwasów białkowych, najbardziej rozpowszechnionych na Ziemi. Należy też do grupy aminokwasów niezbędnych (liczącej 8 - 10 substancji), które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane z dietą.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.737 sek.