• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • ATC - A09

    Przeczytaj także...
    Lipazy - grupa enzymów należących do hydrolaz. Hydrolazy wykazują niewielką specyficzność i katalizują rozkład estrów, utworzonych przez kwasy o krótkim i długim łańcuchu, nasycone i nienasycone, oraz alkohole mające łańcuch krótki lub długi, jedno- lub wielowodorotlenowe. Najważniejszą z nich jest lipaza trzustkowa (EC 3.1.1.3).Chlorowodorki - najczęściej chlorowodorki amin (chlorki amoniowe); sole zasady organicznej i kwasu solnego. Chlorowodorki amin są znacznie bardziej odporne na degradację (np. utlenianie) od neutralnych amin i często taka forma jest wykorzystywana do ich przechowywania i handlu. Ponadto chlorowodorki amin są znacznie lepiej rozpuszczalne w wodzie od wyjściowych amin, dzięki czemu leki zawierające ugrupowania aminowe w formie chlorowodorków są łatwo wchłaniane przez organizm pacjenta.
    Pepsyna (ATC: A 09 AA 03) – czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.

    Jest to część klasyfikacji anatomiczno-terapeutyczno-chemicznej:

    Klasyfikacja anatomiczno-terapeutyczno-chemiczna, ATC – system porządkujący leki oraz inne środki i produkty wykorzystywane w medycynie. Klasyfikację kontroluje Centrum Współpracy nad Metodologią Statystyczną Leków (Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology) w Norwegii podlegający pod Światową Organizację Zdrowia (WHO). Pierwszy spis został opublikowany w 1976 roku.Kwas solny (kwas chlorowodorowy) (HCl; pot. zajzajer od niem. Salzsäure) – nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów beztlenowych, będący roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Czasami kwasem solnym nazywa się też roztwór chlorowodoru w innych rozpuszczalnikach polarnych np. w acetonie. Jest silnie żrący.
  • APrzewód pokarmowy i metabolizm
  • A 01Preparaty stomatologiczne
  • A 02Leki stosowane w chorobach związanych z nadmierną kwasowością soku żołądkowego
  • A 03Leki stosowane w czynnościowych zaburzeniach przewodu pokarmowego
  • A 04Leki przeciwwymiotne i przeciw nudnościom
  • A 05Leki stosowane w chorobach dróg żółciowych i wątroby
  • A 06Leki przeczyszczające
  • A 07Leki przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe stosowane w chorobach przewodu pokarmowego
  • A 08Leki przeciw otyłości z wyłączeniem preparatów dietetycznych
  • A 09Leki poprawiające trawienie (włącznie z enzymami)
  • A 10Leki stosowane w cukrzycy
  • A 11Witaminy
  • A 12Preparaty uzupełniające niedobór składników mineralnych
  • A 13Leki wzmacniające
  • A 14Leki anaboliczne do stosowania ogólnego
  • A 15Leki zwiększające apetyt
  • A 16Inne leki działające na przewód pokarmowy i metabolizm
  • A 09 A – Leki poprawiające trawienie (włącznie z enzymami)[ | edytuj kod]

  • A 09 AA – Leki zawierające enzymy
  • A 09 AA 01 – diastaza
  • A 09 AA 02 – połączenia enzymów: lipazy, amylazy i proteazy (enzymy trzustkowe) - pankreatyna
  • A 09 AA 03 – pepsyna
  • A 09 AA 04 – tilaktaza
  • A 09 AB – Leki zawierające kwasy
  • A 09 AB 01 – chlorowodorek kwasu glutaminowego
  • A 09 AB 02 – chlorowodorek betainy
  • A 09 AB 03 – kwas solny
  • A 09 AB 04 – kwas cytrynowy
  • A 09 AC – Preparaty złożone zawierające enzymy i kwasy
  • A 09 AC 01 – pepsyna i preparaty zawierające kwasy
  • A 09 AC 02 – połączenia preparatów zawierających enzymy i kwasy
  • Bibliografia[ | edytuj kod]

  • WHOCC - ATC/DDD Index (sekcja: A09). 2015-12-16. [dostęp 2016-01-01].
  • Star of life.svg Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

    Amylazy, diastazy (EC 3.2.1) – grupa enzymów zaliczanych do hydrolaz, rozkładających skrobię i inne polisacharydy. Występują w soku trzustkowym (amylaza trzustkowa) i w ślinie (amylaza ślinowa). Amylazy są także syntezowane w owocach wielu roślin podczas dojrzewania (powoduje to, że stają się one słodsze) oraz podczas kiełkowania ziaren zbóż. Amylaza z ziaren ma istotne znaczenie przy produkcji słodu.N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG, betaina – organiczny związek chemiczny o wzorze (CH3)3NCH2CO2, pochodna aminokwasu glicyny.
    Kwas glutaminowy (Glu, E) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów o charakterze kwasowym. Anion karboksylowy tego kwasu (forma anionowa jest formą przeważającą w warunkach fizjologicznych) to glutaminian. Enancjomer L kwasu glutaminowego jest aminokwasem endogennym, obecnym w prawie wszystkich białkach. W kodzie genetycznym odpowiadają mu kodony GAA i GAG.Kwas cytrynowy (E330) – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.




    Warto wiedzieć że... beta

    Proteazy, enzymy proteolityczne (EC 3.4) – podklasa enzymów z klasy hydrolaz katalizująca proteolizę oraz w większości przypadków hydrolizę wiązania estrowego.
    Amylazy, diastazy (EC 3.2.1) – grupa enzymów zaliczanych do hydrolaz, rozkładających skrobię i inne polisacharydy. Występują w soku trzustkowym (amylaza trzustkowa) i w ślinie (amylaza ślinowa). Amylazy są także syntezowane w owocach wielu roślin podczas dojrzewania (powoduje to, że stają się one słodsze) oraz podczas kiełkowania ziaren zbóż. Amylaza z ziaren ma istotne znaczenie przy produkcji słodu.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.894 sek.