Ziti

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Ugotowany makaron ziti (cięty)
Ziti (długi)
Ziti (długi, ręcznie połamany) z sosem

Ziti [ˈdziːti]makaron typowy dla kuchni włoskiej, zbliżony do penne i rigatoni. Nazwa pochodzi od włoskiego zito, czyli oblubieniec. Są to rurki o średnicy ok. 6 mm. Mogą być długie, czyli 25 centymetrowe (czasem nawet dłuższe) lub krótsze o długości mniej więcej od 4 cm do 7,5 cm. Cięcia wykonane są pod kątem prostym. Dłuższe rurki ziti często łamie się przed gotowaniem. W porównaniu do penne, ugotowany makaron ziti jest bardziej miękki i „maślany”.

Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obrębie rodzaju psianka (Solanum) obejmująca grupę gatunków wyodrębnianych dawniej w rodzaj pomidor (Lycopersicon). Rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej. Jeden z gatunków – pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum) – jest rozpowszechnioną rośliną uprawną. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług jego owoc jest warzywem. Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Ziti rigati to rzadziej spotykany, rowkowany makaron ziti. Zitoni to makaron nieco szerszy od ziti, również o różnej długości.

Ziti nadaje się doskonale do nadziewania sosami lub tworzenia zapiekanek. Klasyczna zapiekanka z użyciem ziti składa się z pomidorowego sosu marinara, małych kiełbasek, mięsa mielonego, sera mozzarella, a także w różnych wariantach: grzybów i warzyw, np. papryki. Wierzch można posypywać parmezanem, celem uzyskania efektu chrupkości. Zapiekanka z ziti podawana jest tradycyjnie na weselach i innych radosnych uroczystościach.

Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.Ser – produkt spożywczy wytwarzany z mleka poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je np. ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Technologią produkcji serów zajmuje się serowarstwo.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Ziti. Makarony.co. [zarchiwizowane z [brak tego adresu] (2016-04-14)].
  2. Ziti & Zitoni (ang.). UltimateCookingGuide.com. [dostęp 2020-08-12].
  3. Nate Teague: Ziti Vs Penne Pasta – What’s The Difference? (ang.). Cuisinevault, 11 lipca 2019. [dostęp 2020-08-12].
  4. Ziti vs Penne – What’s the Difference? (ang.). DreamKitchen.Solutions, 15 kwietnia 2020. [dostęp 2020-08-12].


Akcent (od łac. accentus, zaśpiew), właśc. akcent wyrazowy – wyróżnienie za pomocą środków fonetycznych niektórych sylab w obrębie wyrazu.Mięso mielone – według definicji Unii Europejskiej: mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki (zmielone lub posiekane) i zawiera mniej niż 1% soli. W praktyce domowej zawartość soli może być większa i zależeć od gustów konsumentów.




Warto wiedzieć że... beta

Papryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L..
Iloczas – zjawisko prozodyjne, charakteryzujące się różnicowaniem długości trwania sylab lub głosek. W niektórych językach iloczas różnicuje znaczenie wyrazów. W metryce antycznej iloczas był podstawą organizacji metrum wierszowego.
Zapiekanka – w podstawowym znaczeniu jest to rodzaj jednogarnkowej potrawy – mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów.
Przyjęcie weselne – zwyczajowa forma przyjęcia okolicznościowego, określanego potocznie jako wesele, organizowanego z okazji ślubu.
Samogłoska przymknięta przednia niezaokrąglona – typ samogłoski spotykany w językach naturalnych. Symbol, który przedstawia ten dźwięk w Międzynarodowym Alfabecie Fonetycznym, to i (zwykła litera i).

Reklama