• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem”

    Przeczytaj także...
    PN-EN ISO 9001:2009 Systemy zarządzania jakością - Wymagania (z ang. EN ISO 9001:2008 Quality management systems - Requirements) - międzynarodowa norma określająca wymagania, które powinien spełniać system zarządzania jakością w organizacji.Tesco (LSE: TSCO ) – największa brytyjska sieć hipermarketów i supermarketów, która ma swoje filie również w innych krajach. Początkowo sieć zajmowała się sprzedażą żywności, ale rozszerzyła swoją ofertę również na odzież, sprzęt elektroniczny i samochody. Do roku 2003 przedsiębiorstwo miało już w swoim posiadaniu ponad 2000 sklepów różnej wielkości, od hipermarketów do niewielkich sklepików np. przy stacjach benzynowych.
    Majonez Kielecki – produkt Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem" w Kielcach. Wynalazcą receptury Majonezu Kieleckiego był Zbigniew Zamojski. Majonez Kielecki jest produkowany od 1959 roku i jest pierwszym majonezem produkowanym w Polsce na skalę przemysłową. Wytwarzany jest bez konserwantów oraz sztucznych dodatków. Posiada znak jakości Q oraz znak "Żywność atestowana".

    Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem"kielecka firma produkująca artykuły spożywcze. Jest drugim producentem majonezu i jednym z największych wytwórców musztardy w Polsce. Jej wyroby można nabyć w sieci hurtowni przedstawicielskich oraz kilkunastu dużych sieciach handlowych: Makro, Real, Selgros, Carrefour, Auchan, Billa, Elea, Tesco. Produkty żywnościowe spółdzielni są także eksportowane na rynki wschodniej i południowej Europy, Ameryki Północnej oraz Australii.

    Kielce (łac. Civitas Kielcensis, lit. Kielcai, łot. Kelce, ros. Ке́льце) – miasto wojewódzkie położone w południowej części centralnej Polski, stolica województwa świętokrzyskiego. Położone w Górach Świętokrzyskich nad rzeką Silnicą. Stanowi regionalny ośrodek gospodarczy,naukowy,turystyczny oraz wystawienniczo-targowy. Pod koniec 2011 roku miasto liczyło 201 815 mieszkańców. Na terenie Kielc znajduje się pięć rezerwatów przyrody, w tym cztery geologiczne.Simply Market – sieć supermarketów, prowadzona przez spółkę Elea Polska, będącą w grupie francuskiego koncernu Auchan. Spółka Elea Polska ma siedzibę w Piasecznie.

    Sztandarowym produktem spółdzielni jest produkowany od ponad 50 lat Majonez Kielecki. Oprócz majonezu posiada także w swojej ofercie musztardy, ocet spirytusowy, chrupki, ketchupy, sosy, koncentraty ciast, przyprawy do zup i mięs oraz wyroby chemii gospodarczej.

    Spółdzielnia posiada wdrożony system zarządzania jakością ISO 9001 oraz system HACCP.

    15 września jest 258. (w latach przestępnych 259.) dniem w kalendarzu gregoriańskim. Do końca roku pozostaje 107 dni.Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Społem” – sieć handlowa spółdzielni spożywców, która powstała w 1868 roku, kiedy Polska znajdowała się w niewoli trzech państw zaborczych - Austrii, Prus i Rosji. W każdym z zaborów na powstanie i rozwój spółdzielczości miały wpływ odmienne uwarunkowania prawne, polityczne i gospodarcze. Wspólny był tylko patriotyczny charakter ruchu spółdzielczego, dający możliwości samoobrony gospodarczej i politycznej przed uciskiem administracji każdego z państw zaborczych. W 1969 roku zostały założone pierwsze stowarzyszenia spożywcze: "Merkury" w Warszawie, "Oszczędność" w Radomiu, i "Zgoda" w Płocku. Pomysłodawcą nazwy był Stefan Żeromski, który pierwszy dwutygodnik spożywców wydany w 1906 roku zatytułował "Społem".

    Historia[]

    Za początek historii Wytwórczej Spółdzielni Pracy "Społem" uznaje się datę 15 września 1920 roku, kiedy to w ówczesnych Zakładach Wytwórczych ugotowano pierwszą partię mydła gospodarczego. W 1959 roku opracowano recepturę majonezu i rozpoczęto po raz pierwszy w kraju jego produkcję na skalę przemysłową. W okresie zmian polityczno gospodarczych w latach 1989 i 1990 został zlikwidowany Centralny Zarząd Spółdzielni Spożywców, pod który podlegały kieleckie Zakłady Wytwórcze. W obliczu zagrożenia upadłością zakładu załoga zadecydowała o przekształceniu firmy w samodzielną jednostkę: Wytwórczą Spółdzielnię Pracy "Społem". W okresie po transformacji spółdzielnia rozpoczęła inwestycje w linie produkcyjne oraz rozszerzyła asortyment, co spowodowało wzrost konkurencyjności i wzmocniło pozycję firmy na polskim rynku.

    Spółdzielnia – podmiot gospodarczy posiadający osobowość prawną, prowadzący przedsiębiorstwo, ustanowiony na zasadach prawa spółdzielczego, odmiennego nieco od prawa spółek handlowych.Sos (fr. sauce) – gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. Istnieje też inny podział, wywodzący się z kuchni francuskiej klasyfikujący sosy jako pochodne jednego z pięciu sosów bazowych. Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj. Do najbardziej znanych sosów zaliczamy:

    Zobacz też[]

  • Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem"
  • Linki zewnętrzne[]

  • Strona firmowa WSP Społem
  • (window.RLQ=window.RLQ||).push(function(){mw.log.warn("Gadget \"edit-summary-warning\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"wikibugs\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"ReferenceTooltips\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"main-page\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");});
    Ocet (od łac. acetum) – wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku, zwykle 6-procentowy lub 10-procentowy. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Stosowany jako przyprawa zakwaszająca. Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw.Keczup, ketchup – sos pomidorowy podawany na zimno, o gamie smaków od łagodnego do ostrego, barwy zwykle ciemnoczerwonej, czerwonobrązowej, rzadziej zielonej, stosowany do potraw mięsnych, kanapek, pizzy, frytek itp. Na ogół kupowany jako produkt gotowy, choć jest także sporządzany w warunkach domowych.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Carrefour (wym. [karˈfur]) – sieć hipermarketów i supermarketów, powstała we Francji w 1959 roku. Pierwszy supermarket należący do rodzin Marcela Fournier i Louisa Defforey’a, otwarty był w Annecy we Francji w 1960 roku. Wybudowano go na skrzyżowaniu 5 ulic i stąd nazwa Carrefour – w języku francuskim „skrzyżowanie”.
    Makro Cash and Carry Polska SA – niemiecka sieć hurtowni (tzw. cash and carry) dla przedsiębiorców, część Metro Group lub Metro Cash and Carry. Usługi firmy, skierowane przede wszystkim do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak nowoczesne rozwiązania biznesowe. Jedna nowoczesna hala to odpowiednik 50 hurtowni branżowych.
    Real – niemiecka sieć hipermarketów spożywczo-przemysłowych, należąca do koncernu Metro Group. Działa w Niemczech, Turcji, Rosji, Polsce, Ukrainie i Rumunii.
    Selgros Cash and Carry – sieć hurtowni (tzw. cash and carry) dla przedsiębiorców – w szczególności dla gastronomii, cateringu, hotelarstwa, handlu detalicznego oraz instytucji opieki społecznej i placówek oświatowo-wychowawczych. Selgros Cash&Carry z centralą w Poznaniu jest częścią niemieckiego holdingu Transgourmet zajmującego się hurtową sprzedażą produktów żywnościowych. Udziałowcem Transgourmet Holding SE jest COOP, druga co do wielkości szwajcarska grupa handlu artykułami spożywczymi.
    Sos majonezowy, potocznie majonez (z fr. sauce mayonnaise) to zimny, emulsyjny sos, o szerokim zastosowaniu, jeden z sosów podstawowych.
    HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP” – postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących.
    Musztarda – przyprawa, której głównym składnikiem są ziarna gorczycy - białej, czarnej lub sarepskiej; w wielu językach jako "musztarda" funkcjonuje słowo "gorczyca". Powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych (łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.01 sek.