• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Woda kokosowa

    Przeczytaj także...
    Mleczko kokosowe (niekiedy określane również jako "mleko kokosowe"; taj. กะทิ gati, mal., ind. santan) – popularny składnik spożywczy, stosowany w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, zaś w innych krajach dostępny w postaci puszkowanej. Otrzymuje się je poprzez zalanie gorącą wodą miąższu lub rozdrobnionej kopry i odciśnięcie przez gazę. Otrzymuje się w ten sposób aromatyczny, biały, przypominający mleko płyn, zawierający od 15% do 25% tłuszczu, w zależności od ilości użytej wody.Ocet kokosowy - nektar zbierany z nacinanych łodyg drzewa palmowego, który następnie jest poddawany procesowi fermentacji przez około 60 dni. Jest on bogaty w wiele witamin i minerałów, zawiera również przeciwutleniacze. Ocet kokosowy jest najbardziej znany na Filipinach, ale również spotykany jest w innych krajach azjatyckich.
    Glukoza (dokładniej: D-glukoza) – organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym, z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie (nie zmienia pH roztworu). Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy.
    Młody kokos, przygotowany do spożycia

    Woda kokosowa (ang. coconut water, coconut juice; hiszp. agua de coco; mal. air kelapa) - bielmo jądrowe młodych, niezupełnie dojrzałych owoców kokosa, mające postać przezroczystego płynu, gotowego w tej postaci do spożycia i stanowiącego popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym. Owoc kokosa może zawierać od 200 ml do 1 litra wody. Do picia wybiera się owoce 5-7 miesięczne; u młodszych płyn jest gorzki i pozbawiony składników odżywczych, zaś owoce starsze zawierają mniej wody, a więcej miąższu.

    Nata de coco (z hiszp. dosłownie "śmietanka kokosowa") – deser pochodzący z Filipin. Ma nieco galaretowatą, żelową konsystencję i jest wytwarzany dzięki bakteryjnej fermentacji wody kokosowej. Obecnie Nata de coco jest podstawą wielu komercyjnie produkowanych deserów.Język hiszpański (hiszp. idioma español, castellano) – język należący do rodziny romańskiej języków indoeuropejskich. Współczesne standardy literackie (z Hiszpanii i Ameryki hiszpańskojęzycznej) wywodzą się ze średniowiecznego języka kastylijskiego. Jeszcze dziś język hiszpański bywa nazywany kastylijskim, dla odróżnienia go od innych języków używanych w Hiszpanii (zob. niżej).

    Woda kokosowa różni się wyglądem i właściwościami od mleczka kokosowego, białego płynu otrzymywanego poprzez zalanie gorącą wodą miąższu występującego w bardziej rozwiniętych owocach. Woda kokosowa w odróżnieniu od mleczka kokosowego nie zawiera tłuszczów. Zawiera dużo potasu, składników mineralnych i witamin i z tego względu zalecane jest dla sportowców. Optymalne proporcje glukozy i potasu sprawiają, że zalecany jest nawet rekonwalescentom. Łagodzi również skutki przedawkowania etanolu. W niektórych krajach (również w Polsce) wodę kokosową wprowadzono do sprzedaży również w postaci butelkowanej i puszkowanej.

    Potas (K, łac. kalium) – pierwiastek chemiczny z grupy metali alkalicznych w układzie okresowym i liczbie atomowej 19.Bielmo (endosperm) – di- lub tri- lub pentaploidalna (2n, 3n, 5n zależnie od rodziny, lub w wyniku endomitoz w dojrzałym bielmie – wielokrotność tych wartości) tkanka miękiszowa w nasionach roślin okrytonasiennych powstająca w trakcie procesu podwójnego zapłodnienia po połączeniu jednego z jąder plemnikowych z wtórnym jądrem woreczka zalążkowego (typowa sytuacja – wtedy bielmo jest triploidalne). Cytoplazmę pierwszej komórki bielma stanowi pozostałość woreczka zalążkowego po utworzeniu i oddzieleniu się błonami komórki jajowej, synergid i antypod. U roślin jednoliściennych bielmo jest głównym źródłem substancji pokarmowych w dojrzałym nasieniu. U roślin dwuliściennych bielmo zostaje zużyte przez rozwijający się zarodek, który następnie wykorzystuje substancje pokarmowe w liścieniach.

    Zastosowanie kulinarne[]

    Woda kokosowa służy jako produkt wyjściowy do produkcji nata de coco i octu kokosowego.

    Przypisy

    Linki zewnętrzne[]

  • Skład i właściwości wody kokosowej
  • Skład wody kokosowej
  • Tłuszcze jadalne - są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Stanowią ważny, wysokoenergetyczny składnik diety.Język malajski, język malezyjski (bahasa melayu, bahasa Malaysia) – język należący do rodziny języków austronezyjskich. W szerszym znaczeniu - makrojęzyk obejmujący kilkanaście spokrewnionych języków w różnych zakątkach Malezji, Indonezji i Tajlandii. Malajski jest językiem rodzimym Malajów zamieszkujących Półwysep Malajski i pewne regiony Sumatry. Jest językiem urzędowym Malezji i Brunei, jednym z czterech języków urzędowych Singapuru oraz językiem roboczym Filipin i Timoru Wschodniego. Forma malajskiego zaadaptowana przez Malezję nazywa się oficjalnie od roku 2007 bahasa malaysia. W Singapurze i Brunei znany jest pod nazwą bahasa melayu. Język malajski został ponadto zaadaptowany do roli języka urzędowego przez Indonezję w momencie uzyskania niepodległości i otrzymał nazwę bahasa indonesia.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.014 sek.