• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Winorośl właściwa



    Podstrony: [1] [2] [3] 4 [5]
    Przeczytaj także...
    Anatolia (tureckie Anadolu) – kraina, należąca do Turcji, na półwyspie Azja Mniejsza (którego jest synonimem), leżąca między Morzem Czarnym a Zatoką Aleksandretty.Kaukaz – region na pograniczu Europy i Azji pomiędzy Morzem Czarnym a Kaspijskim wokół gór Kaukaz. Od północy graniczy z europejską częścią Rosji, od południa, w zależności od przyjmowanego podziału, z Bliskim Wschodem albo z Azją Zachodnią (Przednią).
    Przypisy[]
    1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2009-07-12].
    2. Vitis vinifera L. (ang.). W: The Plant List [on-line]. [dostęp 2012-08-23].
    3. I.Pipia , M. Gamkrelidze, M. Gogniashvili, V. Tabidze: Genetic diversity of Georgian varieties of Vitis vinifera subsp. sylvestris (ang.). [dostęp 2013-09-23].
    4. Hui Ren & Jun Wen: Vitis. W: Flora of China [on-line]. eFloras.org. [dostęp 2014-07-06].
    5. B. Biagini, G. De Lorenzis, A. Scienza, O. Failla, S. Imazio, D. Maghradze. Wild grapewive(Vitis vinifera L. subsp. sylvestris (Gmelin) Hegi) in Italy: distribution and preliminary genetic analysis. „Acta Hort. (ISHS)”. 948, s. 211-216, 2012 (ang.). 
    6. Rosa A. Arroyo García, Eugenio Revilla: The Current Status of Wild Grapevine Populations (Vitis vinifera ssp sylvestris) in the Mediterranean Basin. W: Agricultural and Biological Sciences. "The Mediterranean Genetic Code – Grapevine and Olive". Danijela Poljuha, Barbara Sladonja (red.). InTech — Open Access Company, 2013.
    7. Claire Arnold, Annik Schnitzler, Anne Douard, Richard Peter, François Gillet. Is there a future for wild grapevine (Vitis vinifera subsp. silvestris) in the Rhine Valley?. „Biodiversity & Conservation”. 14, 6, s. 1507-1523, 2005. DOI: 10.1007/s10531-004-9789-9 (ang.). 
    8. Ben-Erik van Wyk: Food plants of the world. Portland: Timber Press, 2006, s. 384. ISBN 088192-743-0.
    9. Władysław Bugała: Drzewa i krzewy dla terenów zieleni. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1991, s. 477-478. ISBN 83-09-00013-8.
    10. Dietmar Schwegler, Renate Schwegler, Heinz-Werner Schwegler, Anneliese Schwegler: Jakie to drzewo?. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, s. 32. ISBN 83-09-01646-8. (pol.)
    11. 2. Vitis vinifera Linn. (ang.). W: Flora of Pakistan [on-line]. eFloras.org. [dostęp 2013-09-05].
    12. Jean-Denis Godet: Drzewa i krzewy. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza, 1997, s. 154. ISBN 83-7073-156-2.
    13. 27. Vitis vinifera Linnaeus (ang.). W: Flora of China [on-line]. eFloras.org. [dostęp 2013-09-05].
    14. Strasburger E., Noll F., Schenck H., Schimpser A.F.W.: Botanika. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1972, s. 176, 882.
    15. Philippa Bensley: Rośliny pnące. Warszawa: Bauer-Weltbild Media Sp. z o.o., 2007, s. 145. ISBN 978-83-7404-624-4.
    16. Jorge Cunha, Margarida Baleiras-Couto, José P. Cunha, Jorgete Banza, Adelaide Soveral, Luís C. Carneiro, José E. Eiras-Dias. Characterization of Portuguese populations of Vitis vinifera L. ssp. sylvestris (Gmelin) Hegi. „Genetic Resources and Crop Evolution”. 54, 5, s. 981-988, 2007 (ang.). 
    17. F. Grassi, M. Labra, S. Imazio, R. Ocete Rubio, O. Failla, A. Scienza, F. Sala. Phylogeographical structure and conservation genetics of wild grapevine. „Conservation Genetics”. 7, 6, s. 837-845, 2006 (ang.). 
    18. Jana Ekhvaia, Maia Akhalkatsi. Morphological variation and relationships of Georgian populations of Vitis vinifera L. subsp. sylvestris (C.C. Gmel.) Hegi. „Flora – Morphology, Distribution, Functional Ecology of Plants”. 205, 9, s. 608–617, 2010 (ang.). 
    19. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 11.
    20. Hélène Jaeger: W winnicy i wytwórni. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 82. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    21. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 12.
    22. Stevenson 2005 ↓, s. 36.
    23. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 13.
    24. Stevenson 2005 ↓, s. 38.
    25. Stevenson 2005 ↓, s. 42.
    26. Roman Myśliwiec: Winorośl i wino. ISBN 83-09-01840-1.
    27. Szczepan Marczyński: Clematis i inne pnącza ogrodowe. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza, 2008, s. 227. ISBN 978-83-7073-409-1.
    28. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 5.
    29. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 6.
    30. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 7.
    31. Catherine Herbert Howell: Flora Mirabilis. Washington: National Geographic, 2009, s. 159. ISBN 9781426205095.
    32. Stefan i Olga Kłosiewicz: Przyroda w polskiej tradycji. Warszawa: Muza SA, 2011, s. 198-201. ISBN 978-83-7495-973-5.
    33. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 8.
    34. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 1.
    35. Tutto vino. Guida complete ai vini d'Italia. Florencja: Giunti Editori, 2008, s. 15. ISBN 978-88-440-3610-2. (wł.)
    36. Edward Hyams: Rośliny w służbie człowieka. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1974, s. 31-40.
    37. J.G. Vaughan, C.A. Geissler: Rośliny jadalne. Warszawa: Prószyński i S-ka, 2001, s. 96–98. ISBN 83-7255-326-2.
    38. Arroyo-García R, Ruiz-García L, Bolling L, Ocete R, López MA, Arnold C, Ergul A, Söylemezoğlu G, Uzun HI, Cabello F, Ibáñez J, Aradhya MK, Atanassov A, Atanassov I, Balint S, Cenis JL, Costantini L, Goris-Lavets S, Grando MS, Klein BY, McGovern PE, Merdinoglu D, Pejic I, Pelsy F, Primikirios N, Risovannaya V, Roubelakis-Angelakis KA, Snoussi H, Sotiri P, Tamhankar S, This P, Troshin L, Malpica JM, Lefort F, Martinez-Zapater JM.. Multiple origins of cultivated grapevine (Vitis vinifera L. ssp. sativa) based on chloroplast DNA polymorphisms. „Mol Ecol.”. 15, 12, s. 3707-3714, 2006 (ang.). 
    39. Mark Berkowitz: World's Earliest Wine (ang.). Archaeological Institute of America, 1996. [dostęp 2013-08-18].
    40. André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht: Historia wina. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 16. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    41. Stuart Walton, Brian Glover: The Ultimate Encyclopedia of Wine, Beer, Spirits and Liqueurs. Hermes House, 1998, s. 6. ISBN 978-1840380859. (ang.)
    42. André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht: Historia wina. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 17. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    43. André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht: Historia wina. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 18. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    44. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 2.
    45. Hugh Johnson, Jancis Robinson: Wielki atlas świata win. Buchmann, 2008, s. 14. ISBN 978-83-7670-164-6. (pol.)
    46. André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht: Historia wina. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 18. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    47. Hugh Johnson, Jancis Robinson: Wielki atlas świata win. Buchmann, 2008, s. 18. ISBN 978-83-7670-164-6. (pol.)
    48. Creasy i Creasy 2009 ↓, s. 186.
    49. Hugh Johnson, Jancis Robinson: Wielki atlas świata win. Buchmann, 2008, s. 19. ISBN 978-83-7670-164-6. (pol.)
    50. Stevenson 2005 ↓, s. 35.
    51. André Dominé, Eckhard Supp, Dunja Ulbricht: Historia wina. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 27. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)
    52. Wolfgang Kawollek, Henning Falk: Podróż po biblijnych ogrodach. Poznań: Elipsa, 2005, s. 37-41. ISBN 978-83-245-9579-2.
    53. Rdz 9,20 w przekładach Biblii.
    54. Rdz 49,11-12 w przekładach Biblii.
    55. Pwt 23,25 w przekładach Biblii.
    56. Pnp 2,11-12 w przekładach Biblii.
    57. Zofia Włodarczyk: Rośliny biblijne. Leksykon. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011. ISBN 978-83-89648-98-3.
    58. Ewa Śnieżyńska-Stolot: Nagrobek Kazimierza Wielkiego w katedrze wawelskiej. W: Studia do Dziejów Wawelu. Wyd. 1. Kraków: Zamek Królewski na Wawelu, 1978, s. 1-115.

    Bibliografia[]

  • Glen L. Creasy, Leroy L. Creasy: Grapes. Wallingford: CABI, 2009. ISBN 978-1-84593-401-9. (ang.)
  • Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)
  • Linki zewnętrzne[]

  • winogrona.org
  • Uprawa winorośli
  • Ampelografia (gr. ámpelos = winna latorośl) – nauka o winoroślach (Vitis spp.) zajmująca się opisywaniem i klasyfikowaniem tych roślin. Dawniej główną metodą była obserwacja i porównywanie kształtu i barwy owoców i liści winorośli. Współcześnie nauka ta zrewolucjonizowana została za sprawą badań molekularnych DNA.Republika Południowej Afryki (RPA, afr. Republiek van Suid-Afrika, ang. Republic of South Africa) – państwo na południowym krańcu Afryki.


    Podstrony: [1] [2] [3] 4 [5]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Sumer (Szumer, Sumeria; sum. Ki-en-gir, hebr. שִׁנְעָר Szinear – por. Gen 10:10) – starożytna kraina leżąca w południowej części Mezopotamii (dzisiaj południowy Irak). Zamieszkiwali ją Sumerowie. Sumerowie stworzyli wysoko rozwiniętą cywilizację, uznawaną za kolebkę kultur Bliskiego Wschodu i Europy. Wybudowali na terenie Mezopotamii szereg miast, z których największe to: Eridu, Ur, Lagasz, Umma, Uruk, Kisz, Sippar.
    Sycylia (wł., łac. Sicilia, w starożytności Trinacria) – największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców.
    Pistacja (Pistacia L.) – rodzaj roślin z rodziny nanerczowatych. Należące do niego gatunki występują na półkuli północnej na obszarach o ciepłym lub umiarkowanym klimacie. Gatunkiem typowym jest pistacja właściwa (Pistacia vera L.).
    Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta.
    Destylacja – rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny.
    Wandalowie – grupa plemion wschodniogermańskich, zamieszkująca przed Wielką wędrówką ludów Europę Środkową (dzielili się na Silingów i Hasdingów, część badaczy jako wandalskie zalicza też plemiona Wiktofalów, Lakringów i Hariów). W noc sylwestrową 406 roku wraz ze Swebami i Alanami przekroczyli zamarznięty Ren w pobliżu Moguncji, po czym przez trzy lata pustoszyli Galię. W trakcie dalszej wędrówki po Cesarstwie dotarli do Północnej Afryki, gdzie po zdobyciu Kartaginy założyli swoje własne państwo (439 r.). Przetrwało ono sto lat i zostało ostatecznie podbite przez Cesarstwo Bizantyńskie w latach 533-534.
    Kultywar (łac. cultus = uprawny, varietas = odmiana) – wyraźnie odrębna, jednorodna i trwała odmiana uprawna (hodowlana) rośliny wyróżniająca się walorami użytkowymi lub estetycznymi (określoną cechą lub kombinacją cech), uzyskana w wyniku zabiegów hodowlanych (selekcji, krzyżowania, poliploidyzacji, działania mutagenów), ewentualnie odnaleziona w naturze lub uprawie.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.084 sek.