• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino z czarnego bzu

    Przeczytaj także...
    Sambunigryna to organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych (nitrylozyd) występująca w owocach bzu czarnego (Sambucus nigra).Wino kwiatowe – grupa win uzyskanych z ekstraktu ze świeżych lub suszonych kwiatów lub jedynie płatków z dodatkiem syropu cukrowego, soku z cytryny lub kwasu cytrynowego, drożdży i soli mineralnych – tzw. pożywki dla drożdży. Do produkcji tego typu win używa się kwiatów: mniszka lekarskiego, bławatka, akacji, czarnego bzu, lipy, jasnoty, pierwiosnka i koniczyny.
    Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

    Wino z czarnego bzu – rodzaj wina owocowego (wina kwiatowego) produkowanego z dojrzałych owoców czarnego bzu. Z uwagi na zawartość trującego glikozydu cyjanogennego sambunigryny owoce przed wyciśnięciem soku zagotowuje się w niewielkiej ilości wody. Fermentacji poddaje się moszcz, rozcieńczony wodą użytą do zagotowania owoców zmieszany z syropem cukrowym.

    Wino owocowe – napój winiarski wytwarzany na bazie owoców innych niż winogrona. W krajach, w których klimat nie jest dostatecznie sprzyjający do uprawy winorośli, np. w północnych i wschodnich rejonach Polski i dalej na północ oraz wschód, do wyrobu wina stosowane są owoce takie jak jabłka, śliwki, agrest, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, porzeczki, owoce róży dzikiej, dziki bez itp.Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) – gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), dawniej zaliczany był także do rodziny bzowatych (Sambucaceae) i przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Inne zwyczajowe nazwy polskie: bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka, hyćka.
    Sambucus nigra - flowers

    Wino z owoców czarnego bzu charakteryzuje się lekko cierpkim posmakiem, który z czasem łagodnieje, oraz ciemnobordową barwą.

    Do produkcji można użyć także kwiatostanów czarnego bzu. Ponadto kwiat czarnego bzu dodany do fermentującego moszczu korzystnie wpływa na bukiet późniejszego wina.

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Ludwik Spiss, Najnowsze sposoby wyrobu win w domu (z owoców, miodu, zboża), Ludwik Spiss i E. Wasung, Kraków, 1939, ss. 39




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.