• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino odmianowe

    Przeczytaj także...
    Kultywar (łac. cultus = uprawny, varietas = odmiana) – wyraźnie odrębna, jednorodna i trwała odmiana uprawna (hodowlana) rośliny wyróżniająca się walorami użytkowymi lub estetycznymi (określoną cechą lub kombinacją cech), uzyskana w wyniku zabiegów hodowlanych (selekcji, krzyżowania, poliploidyzacji, działania mutagenów), ewentualnie odnaleziona w naturze lub uprawie.Cabernet sauvignon – najbardziej znany, klasyczny, czerwony szczep winny na świecie. Stanowi najważniejszy składnik większości win czerwonych z Bordeaux. Owoce zawierają dużo garbników.
    Library of Congress Control Number (LCCN) – numer nadawany elementom skatalogowanym przez Bibliotekę Kongresu wykorzystywany przez amerykańskie biblioteki do wyszukiwania rekordów bibliograficznych w bazach danych i zamawiania kart katalogowych w Bibliotece Kongresu lub u innych komercyjnych dostawców.

    Wino odmianowe (stosowane są także określenia wino jednoodmianowe, wino szczepowe, wino jednoszczepowe) – wino wyprodukowane w ten sposób, że jego charakter pozostaje pod dominującym wpływem jednej odmiany winorośli (np. chardonnay, merlot, pinot noir i cabernet sauvignon).

    Tego typu oznaczenie jest umieszczane na etykiecie butelki zawierającej wino odmianowe.

    Chardonnay (znana również jako aubaine, beaunois, melon blanc, pinot chardonnay oraz pod wieloma innymi nazwami) – biała, przemysłowa odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji białego wina oraz win musujących.Kontrola autorytatywna – w terminologii bibliotekoznawczej określenie procedur zapewniających utrzymanie w sposób konsekwentny haseł (nazw, ujednoliconych tytułów, tytułów serii i haseł przedmiotowych) w katalogach bibliotecznych przez zastosowanie wykazu autorytatywnego zwanego kartoteką wzorcową.

    Chociaż występują wina, które w 100% powstały z winogron jednego szczepu, to nie jest to konieczne. Zależy to od przepisów w różnych krajach, które określają procentowy udział winogron wymagany dla takiego oznaczenia.

    W Unii Europejskiej to minimum wynosi 85%, a w Stanach Zjednoczonych zaś tylko 75%. W przepisach mówi się również o tym, że dodatek innych odmian nie może zmienić charakterystycznych cech szczepu podstawowego, wymienionego w oznaczeniu wina.

    Pinot noir - czerwona odmiana winorośli wykorzystywana w przemyśle winiarskim. Terminem tym określa się również wina wyprodukowane z tego szczepu. Inne spotykane nazwy to Spätburgunder, Pinot Nero, Blauburgunder, Salvagnin, Salvagnin Noir, Pinot tinto, Kisburgundi Kék, Rounci, Burgundac Crni.Gemeinsame Normdatei (GND) – kartoteka wzorcowa, stanowiąca element centralnego katalogu Niemieckiej Biblioteki Narodowej (DNB), utrzymywanego wspólnie przez niemieckie i austriackie sieci biblioteczne.




    Warto wiedzieć że... beta

    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
    Merlot – czerwony szczep winorośli wywodzący się z prawdopodobnie z rejonu Bordeaux. Merlot jest spotykany w niemal wszystkich krajach winiarskich na świecie. Jest jednocześnie najczęściej uprawianą odmianą winorośli we Francji (114 675 ha winnic, co stanowi około połowę światowej produkcji).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.005 sek.