• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino musujące

    Przeczytaj także...
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.Burnarj - hiszpańskie wino musujące wytwarzane z pomarańczy uprawianych w gminie Palma del Río, w dolinie Gwadalkiwir, w Andaluzji. Wino wytwarzane jest w ilości ok 200 000 butelek rocznie.
    Cava – wino musujące produkowane w Hiszpanii (region Penedés) z wykorzystaniem metody szampańskiej, jako jedyne spośród win musujących wyróżnione kategorią DO (denominación de origen). Nazwa pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino. Użycie nazwy nie jest zastrzeżone dla konkretnego regionu, jednak cava pochodzi i jest w 95% produkowana w Katalonii, w lekko pagórkowatym regionie Penedés w okolicach Barcelony.

    Wino musujące – rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan. Prawdopodobnie ich produkcję zapoczątkował Christopher Merret.

    Australia (Związek Australijski, Commonwealth of Australia) – państwo położone na półkuli południowej, obejmujące najmniejszy kontynent świata, wyspę Tasmanię i inne znacznie mniejsze wyspy na Oceanie Indyjskim i Spokojnym. Jedyny kraj, który obejmuje cały kontynent. Siłą rzeczy nie posiada granic lądowych z żadnym państwem.Prosecco – włoskie białe, lekkie wino lekko musujące (frizzante). Zazwyczaj wytrawne. Produkowane w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Najbardziej znane prosecco pochodzą z okolic Conegliano.

    Definicje prawne[]

  • Zgodnie z Dyrektywą Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 roku w sprawie harmonizacji struktur podatku akcyzowego od alkoholu i napojów alkoholowych, wino musujące to wszystkie produkty odpowiadające kodom CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 oraz 2205, które są umieszczone w butelkach z "korkami w kształcie grzyba" przytrzymywanymi wiązadłami lub klamrami lub mają nadmierne ciśnienie, spowodowane zawartością dwutlenku węgla w roztworze, wynoszące trzy bary lub więcej, oraz w których faktyczne stężenie alkoholu przekracza 1,2% vol, ale nie przekracza 15% vol., pod warunkiem , że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi z procesu fermentacji.
  • Zgodnie z pierwszą polską urzędową definicją, zawartą w Rozporządzeniu Ministra Skarbu i Ministra b. Dzielnicy Pruskiej z dnia 24 listopada 1921 r. (Dz. U. z 1921 r. Nr 98, poz. 711) za wina musujące uważane były wina gronowe, wina owocowe (wina z owoców i jagód), napoje zawierające wino gronowe lub owocowe o zawartości alkoholu ponad jeden (1%) procent objętości z których przy otwarciu flaszki uchodzi burząc się kwas węglowy.
  • Inne rodzaje win musujących[]

  • Andre (Kalifornia)
  • Asti Spumante (Włochy)
  • C.A.I.R (Rodos)
  • Cava (Katalonia)
  • Lambrusco (Włochy)
  • Prosecco (Włochy)
  • Russkoje Igristoje (Rosja)
  • Sekt (Niemcy)
  • Sparkling Shiraz (Australia)
  • Burnarj (Andaluzja)
  • Zobacz też[]

  • kapsel wina musującego
  • (window.RLQ=window.RLQ||).push(function(){mw.log.warn("Gadget \"edit-summary-warning\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"wikibugs\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"ReferenceTooltips\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"main-page\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");});
    Christopher Merret (ur. 16 lutego 1614 w Winchcombe, zm. 19 sierpnia 1695) − angielski lekarz i przyrodnik, jako pierwszy zaproponował doprawienie wina cukrem w celu otrzymania wina musującego.Dwutlenek węgla (nazwa systematyczna: ditlenek węgla; nazwa Stocka: tlenek węgla(IV)), CO2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków, w którym węgiel występuje na IV stopniu utlenienia.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kapsel – metalowa przykrywka stanowiąca element zamknięcia butelki wina musującego. Jego zadaniem jest uchronienie korka przed uszkodzeniem przez wiązadło, które – splecione z cienkiego drucika – zabezpiecza korek przed wypchnięciem go z szyjki butelki wskutek oddziaływania ciśnienia gazu wewnątrz niej.
    Lambrusco – włoske wino produkowane z owoców z amerykańskiego gatunku winorośli - winorośli lisiej ((łac.) Vitis labrusca L.). Wino to produkowane jest przede wszystkim w prowincjach Reggio Emilia i Lombardia. Najbardziej znane są lekko musujące (frizzante) czerwone Lambrusco produkowane w regionach posiadających "oznaczenie kontrolowane" DOC (Denominazione di Origine Controllata): Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco Reggiano i Lambrusco Mantovano.
    Sekt – określenie wina musującego stosowane w krajach niemieckojęzycznych od 1900 roku. Pochodzenie słowa nie jest dokładnie znane.
    Andaluzja (hiszp. Andalucía, z arab. Al-Andalus, pierwotnie od plemienia Wandalów) – najludniejsza i druga pod względem powierzchni wspólnota autonomiczna położona w południowej Hiszpanii, obejmuje większą część regionu historycznego o tej samej nazwie oraz pasmo górskie na północy Sierra Morena. Graniczy na północy z Estremadurą i Kastylią-La Manchą, na wschodzie Murcją, a na zachodzie z Portugalią.
    Rodos (gr. Ρόδος Rhódhos) – wyspa na Morzu Egejskim, o powierzchni 1,4 tys. km², największa w archipelagu Dodekanezu (Sporadów Południowych).
    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
    Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego (potocznie - każde wino musujące), powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.084 sek.