• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino jabłkowe

    Przeczytaj także...
    Porzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewu z rodziny agrestowatych. Należy tu ok. 150 gatunków występujących na obszarach o klimacie umiarkowanym na całej półkuli północnej. 6 gatunków rośnie dziko w Polsce. Gatunkiem typowym jest Ribes rubrum L..Garbniki – substancje służące do garbowania skóry. Ich garbujące działanie przejawia się w wiązaniu się z białkiem występującym w skórze (kolagenem), przez co jest ono neutralizowane lub usuwane ze skóry, która staje się skórą wyprawioną.
    Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

    Wino jabłkowe – jeden z rodzajów win owocowych.

    Do produkcji tego rodzaju wina wykorzystuje się wyciśnięty sok jabłkowy (moszcz), do którego zazwyczaj dodaje się syrop cukrowy lub cukier, kwas cytrynowy lub moszcz z kwaśnych owoców jak np. porzeczek. Do fermentującego wina niekiedy dodaje się owoce o wysokiej zawartości garbnika, w celu nadania mu lekko cierpkiego smaku i polepszenia jakości procesu fermentacji.

    Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).Wino porzeczkowe jest napojem alkoholowym produkowanym z czerwonych lub białych porzeczek. W funkcjonującym nazewnictwie do kategorii wina porzeczkowego nie zalicza się wina z czarnej porzeczki, które stanowi odrębną kategorię. Wino porzeczkowe zaliczane jest do grupy najlepszych win owocowych. Jest to także jedno z najczęściej wytwarzanych win domowych. Amatorzy produkcji wina domowego cenią ten rodzaj wina ze względu na jakość, łatwy i szybki proces wytworzenia, klarowność gotowego wina, oraz dostępność owoców. Wadą tego rodzaju wina jest konieczność sporego rozcieńczenia moszczu ze względu na wysoką kwasowość owoców. Kwaśne wino porzeczkowe może być kupażowane z winami mało kwaśnymi jak np. z winem jabłkowym dając w rezultacie wino o odpowiedniej zawartości kwasów i ekstraktu.

    Jednym z rodzajów wina jabłkowego jest jabłecznik, który jest produkowany z moszczu jabłkowego bez dodatku cukru, co daje w efekcie słabe i wytrawne wino o małej trwałości ze względu na małą zawartość utrwalającego alkoholu. Z jabłek udają się wszelkie rodzaje wina tzn. wytrawne i słodkie, oraz słabe i mocne. Wino jabłkowe jest dobrym składnikiem do kupażowania zwłaszcza z winem porzeczkowym i winem agrestowym.

    Wino owocowe – napój winiarski wytwarzany na bazie owoców innych niż winogrona. W krajach, w których klimat nie jest dostatecznie sprzyjający do uprawy winorośli, np. w północnych i wschodnich rejonach Polski i dalej na północ oraz wschód, do wyrobu wina stosowane są owoce takie jak jabłka, śliwki, agrest, maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, porzeczki, owoce róży dzikiej, dziki bez itp.Kwas cytrynowy (E330) – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Cydr, inaczej jabłecznik (franc. cidre, ang cider) – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i na Litwie. Od początku XIX w. jest również produkowany na dużą skalę w Polsce.
    Kupażowanie – mieszanie różnych gatunków, bądź roczników wina, piwa lub whisky w celu uzyskania odpowiednich parametrów:
    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
    Fermentacja – proces enzymatycznych przemian związków organicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), których efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

    Reklama