• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino deserowe

    Przeczytaj także...
    Madera (port. Vinho da Madeira) – wzmacniane wino portugalskie (od 17 do 22% alkoholu etylowego), słodkie lub wytrawne (od 0 do 150 g cukru na litr), produkowane na atlantyckiej wyspie Madera.Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Rodzynki (liczba pojedyncza rodzynek, potocznie rodzynka; łac. racemus) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje się wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.

    Wino deserowe – słodkie lub półsłodkie wino, podawane zazwyczaj po jedzeniu, do ciast i deserów.

    Nazwa win pochodzi z języka francuskiego, w którym Vin de dessert oznacza – wino konsumowane do deseru. Są to zazwyczaj wina mocne – 14–22% zawartości alkoholu, i słodkie. W sposób naturalny można to uzyskać przy użyciu winogron bardzo bogatych w cukry i w przypadku korzystnych warunków klimatycznych, co jest przyczyną wysokiej ceny tych win.

    Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.Grecja (gr. Ελλάδα Elláda, IPA: [e̞ˈlaða] lub Ελλάς Ellás, IPA: [e̞ˈlas]), Republika Grecka (Ελληνική Δημοκρατία Ellinikí Dimokratía, IPA: [e̞ˌliniˈci ðimo̞kraˈtiˌa]) – kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Graniczy z czterema państwami: Albanią, Macedonią Północną i Bułgarią od północy oraz Turcją od wschodu. Ma dostęp do czterech mórz: Egejskiego i Kreteńskiego od wschodu, Jońskiego od zachodu oraz Śródziemnego od południa. Grecja ma dziesiątą pod względem długości linię brzegową na świecie, o długości 14880 km. Poza częścią kontynentalną, w skład Grecji wchodzi około 2500 wysp, w tym 165 zamieszkałych. Najważniejsze to Kreta, Dodekanez, Cyklady i Wyspy Jońskie. Najwyższym szczytem jest wysoki na 2918 m n.p.m. Mitikas w masywie Olimpu.

    W celu uzyskania win mocnych i słodkich stosuje się specjalne zabiegi:

  • przerwanie w pewnej chwili fermentacji moszczu przez dodatek alkoholu, przez co uzyskuje się wysoką moc i zachowuje słodycz zawartą w gronach
  • dosładzanie moszczów lub win zagęszczonym moszczem gronowym i ich alkoholizowanie - do tego typu win należą: hiszpańska malaga i włoskie wino marsala
  • dosładzanie moszczów lub win rodzynkami, jak w przypadku słynnych win węgierskich Tokaj Aszú.
  • Najlepsze oryginalne wina deserowe są produkowane na południu Europy, w Portugalii, Hiszpanii, we Włoszech oraz Grecji i nazywane winami południowymi, przy czym najwyżej są cenione wina półsłodkie o zawartości cukru 4–6% i wysokiej mocy 18–22%, takie jak: porto, madera, samos i sherry.

    Marsala – bardzo słodkie, ale również i wytrawne, białe i czerwone wina włoskie o zawartości alkoholu 15-18%, cukru 170-300 g/litr. Powstają w okolicy Marsala na Sycylii.Malaga - słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron szczepów pedro ximénez i muscat de alexandria, o charakterystycznej gęstej konsystencji i słodkim aromacie przywołującym na myśl rodzynki oblane karmelem. Kolor zależy od wieku, metody starzenia, poziomu cukru i proporcji użytych odmian winogron.

    Butelki przechowywane są w pozycji pionowej.

    Rodzaje win deserowych[ | edytuj kod]

  • Wina likierowe (wino wzmacniane)
  • Wermut
  • Wino słomkowe
  • Wino lodowe
  • Wino botrytyczne (wino pleśniowe)
  • wina naturalnie słodkie




  • Warto wiedzieć że... beta

    Sherry, także jerez, xeres – hiszpańskie wino wzmocnione (ok. 16-20% alkoholu) pochodzące z Andaluzji, z rejonu Jerez de la Frontera. Od wieków sherry było popularne w Anglii, stąd angielska nazwa tego trunku.
    Tokaj aszú (węg.) tokaji aszú wym. IPA: tokaji ɒsuː, (słow.) tokajský výber – białe, zwykle likierowe (bardzo naturalnie słodkie) wino produkowane w rejonie Tokaj-Hegyalja na Węgrzech i w rejonie Tokaj na Słowacji. Ma bardzo intensywny korzenno-waniliowy smak oraz barwę topazu (ciemnosłomkową). Ma też duży potencjał dojrzewania i jest zaliczane do najlepszych win likierowych na świecie.
    Wino lodowe (niem. Eiswein, ang. Ice wine) – rzadko spotykane słodkie i ekstraktywne wino, produkowane z zamarzniętych (na krzewie) winogron, które następnie są wyciskane przed rozmarznięciem. Często na wino lodowe są przerabiane winogrona, które były pozostawione na krzewie w celu nabrania szlachetnego wariantu pleśni Botrytis cinerea, ale nie zostały nią porażone.
    Wermut – wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi (najczęściej piołunem, a także szałwią, kolendrą, goździkami, gałką muszkatołową i in.). Zawartość alkoholu waha się w granicach 12–20% obj. (może być wzmacniane alkoholem). Bywa dosładzane cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun.
    Hiszpania, Królestwo Hiszpanii (hiszp. Reino de España, gal. Reino de España, kat. Regne d’Espanya, arag. Reino d’España, bask. Espainiako Erresuma, okc. Regne d’Espanha, ast. Reinu d’España) – największe z trzech państw położonych na Półwyspie Iberyjskim.
    Portugalia, Republika Portugalska (port. Portugal, wym. [puɾtuˈɣaɫ]; oficjalna nazwa República Portuguesa) – państwo europejskie położone w zachodniej części Europy Południowej na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Jest najdalej wysuniętym na zachód państwem Europy, od północy i wschodu graniczy z Hiszpanią, a od zachodu i południa Portugalię oblewają wody Oceanu Atlantyckiego. Dodatkowo w skład Portugalii wchodzą dwa archipelagi wysp położonych na Oceanie Atlantyckim – Azory i Madera. Jest członkiem Unii Europejskiej oraz NATO.
    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.01 sek.