• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wino



    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5 [6] [7]
    Przeczytaj także...
    Gronowiec szary (Botrytis cinerea Pers.) – gatunek grzybów z rodziny twardnicowatych (Sclerotiniaceae). Według ankiety przeprowadzonej wśród fitopatologów przez czasopismo "Molecular Plant Pathology" w 2012 r. gatunek ten znalazł się na 2 miejscu gatunków grzybów o największym znaczeniu w gospodarce człowieka. Snobizm - postawa objawiająca się chęcią zaimponowania innym osobom oraz wykazania swojej wiedzy na dany temat. Osoby takie często są nazywane snobami, przykładowo mogą to być części bywalcy oper, teatrów oraz spektakli, lecz jedynie w celu zamanifestowania swojej kultury, zainteresowań czy upodobań. Osoby te nie są zorientowane w temacie bądź dziedzinie o jakiej się wypowiadają lub w której biorą udział.
    Wino w kulturze[ | edytuj kod]
     Osobny artykuł: Wino w kulturze.
    Scena z sympozjum na starogreckim kyliksie w stylu czerwonofigurowym

    Wino związane jest z kulturą od zarania dziejów. W całym starożytnym świecie było związane z obrządkami religijnymi, m.in. z greckim kultem Dionizosa, rzymskim kultem Bachusa. W Biblii o winie wspomina się ponad stukrotnie, chrześcijaństwo zakłada łączność Boga z ludźmi poprzez komunię z ciałem i krwią Chrystusa pod postaciami chleba i wina. W sztuce poruszającej tematykę wina często można odnaleźć walory sacrum i profanum. Występuje ona w utworach literackich, muzycznych, w powiedzeniach, malarstwie, ceramice i innych dziedzinach sztuki.

    Polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.Madera (port. Vinho da Madeira) – wzmacniane wino portugalskie (od 17 do 22% alkoholu etylowego), słodkie lub wytrawne (od 0 do 150 g cukru na litr), produkowane na atlantyckiej wyspie Madera.

    Uwagi[ | edytuj kod]

    1. Do analizy trendów wzięto pod uwagę okres 1980–2000.
    2. Według stanu na dzień 01.01.2017.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Artero A., Artero A., Tarín J.J., Cano A. The Impact of Moderate Wine Consumption on Health. „Maturitas”. 80, s. 3–15, 2015. DOI: 10.1016/j.maturitas.2014.09.007. 
    2. Dominé 2008 ↓, s. 14–26.
    3. Jagtap U. B., Bapat V. A. Wines from fruits other than grapes: Current status and future prospectus. „Food Bioscience”. 9, s. 80–96, 2015. DOI: 10.1016/j.fbio.2014.12.002. 
    4. Unwin T.: Wine and the Vine. An Historical Geography of Viticulture and the Wine Trade. Nowy Jork: Routledge, 1996, s. 136. ISBN 0-415-14416-7.
    5. Beer Judge Certification Program. 2015 Style Guidelines (ang.). BJCP, 2015. [dostęp 2017-08-12].
    6. Creasy G. L., Creasy L. L.: Grapes. Wallingford: CABI, 2009, s. 1–5. ISBN 978-1-84593-401-9.
    7. Hornsey 2007 ↓, s. 2–7.
    8. Hornsey 2007 ↓, s. 15.
    9. Hornsey 2007 ↓, s. 43–44.
    10. Myślwiec R.: Uprawa winorośli. Kraków. s. 8–9.
    11. Marcinek 2015 ↓, s. 28–29.
    12. Wawro E.: Winnice w Polsce. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza, 2015, s. 18–24. ISBN 978-83-7763-302-1.
    13. Marcinek 2015 ↓, s. 11.
    14. Jackson 2014 ↓, s. 1–14.
    15. Stevenson 2005 ↓, s. 57–60.
    16. Bird D.: Understanding Wine Technology, 3rd Edition: The Science of Wine Explained. DBQA Publishing, 2010. ISBN 978-1-934259-60-3.
    17. Lea A.G. H., Piggott J.R.: Fermented Beverage Production. Dordrecht: Springer, 1995, s. 97–98. DOI: 10.1007/978-1-4757-5214-4. ISBN 978-1-4757-5216-8.
    18. Ewing-Mulligan M., McCarthy E.: Style i smaki wina. Warszawa: Amber, 2007, s. 116–191. ISBN 978-83-241-2957-7.
    19. Robinson 2013 ↓, s. 84–86.
    20. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 148–151.
    21. Vine R. P., Harkness E. M., Linton S.J.: Winemaking. From Grape Growing to Marketplace. Springer, 2002, s. 151–152. DOI: 10.1007/978-1-4615-0733-8. ISBN 978-1-4613-5215-0.
    22. Stevenson 2005 ↓, s. 619.
    23. Seldon P.: Complete Idiot’s Guide to Choosing Wine. Manuscript Edition. s. 8.
    24. Robinson 2013 ↓, s. 177.
    25. Stevenson 2005 ↓, s. 640.
    26. Robinson 2013 ↓, s. 173.
    27. Robinson 2013 ↓, s. 57.
    28. Michelsen 2005 ↓, s. 33.
    29. Jarvis B.: Cider, perry, fruit wines and other alcoholic fruit beverages. W: Arthey D., Ashurst P. R.: Fruit Processing. Springer, 1996, s. 121–122. DOI: 10.1007/978-1-4615-2103-7. ISBN 978-0-7514-0039-7.
    30. Cieślak J.: Domowy wyrób win. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Watra, 2008, s. 6. ISBN 978-83-87934-13-2.
    31. Vine R. P., Harkness E. M., Linton S.J.: Winemaking. From Grape Growing to Marketplace. Springer, 2002, s. 261–262. DOI: 10.1007/978-1-4615-0733-8_12. ISBN 978-1-4613-5215-0.
    32. Lisanti M. T., Gambuti A., Genovese A., Piombino P., Moio L. Partial Dealcoholization of Red Wines by Membrane Contactor Technique: Effect on Sensory Characteristics and Volatile Composition. „Food and Bioprocess Technology”. 6, s. 2289–2305, 2013. DOI: 10.1007/s11947-012-0942-2. 
    33. Dominé 2008 ↓, s. 150.
    34. Lisek 2011 ↓, s. 23.
    35. Lisek 2011 ↓, s. 115.
    36. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 13.
    37. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 14–15.
    38. Robinson 2013 ↓, s. 101–103.
    39. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 15.
    40. Michelsen 2005 ↓, s. 134.
    41. Stevenson 2005 ↓, s. 37.
    42. WSET 2011 ↓, s. 30–33.
    43. Robinson 2013 ↓, s. 124.
    44. Robinson 2013 ↓, s. 121.
    45. Michelsen 2005 ↓, s. 143.
    46. Robinson 2013 ↓, s. 132.
    47. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 20–23.
    48. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 16–18.
    49. Michelsen 2005 ↓, s. 120–128.
    50. WSET 2011 ↓, s. 23–26.
    51. Robinson 2013 ↓, s. 147–148.
    52. WSET 2011 ↓, s. 36.
    53. S. Charters: Wine & Society. The Social and Cultural Context of a Drink. Oxford: Elsevier, 2006, s. 206–207. ISBN 978-0-7506-6635-0.
    54. World Per Capita Wine Consumption by Country (ang.). The Wine Institute. [dostęp 2017-08-12].
    55. World Wine Production by Country (ang.). The Wine Institute. [dostęp 2017-08-12].
    56. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 56–57.
    57. Robinson 2013 ↓, s. 156–158.
    58. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 33.
    59. Robinson 2013 ↓, s. 165.
    60. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 66.
    61. Stevenson 2005 ↓, s. 53.
    62. Bardel M.: Zbrodnia i wina. Kraków: Wydawnictwo Znak, 2014, s. 53–57. ISBN 978-83-240-3212-9.
    63. Jacobson 2006 ↓, s. 89–91.
    64. Robinson 2013 ↓, s. 202.
    65. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 59.
    66. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 63–65.
    67. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 57–58.
    68. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 60–63.
    69. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 66–67.
    70. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 72–73.
    71. Dominé 2008 ↓, s. 336, 342.
    72. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 78–80.
    73. Robinson 2013 ↓, s. 206–208.
    74. Robinson 2013 ↓, s. 218.
    75. Robinson 2013 ↓, s. 216–220.
    76. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 71–79.
    77. Stevenson 2005 ↓, s. 261–266.
    78. Robinson 2013 ↓, s. 212.
    79. Stevenson 2005 ↓, s. 293.
    80. Robinson 2013 ↓, s. 231–234.
    81. Robinson 2013 ↓, s. 247–249.
    82. Stevenson 2005 ↓, s. 301–302.
    83. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 114–115.
    84. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 86–87.
    85. Stevenson 2005 ↓, s. 304.
    86. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 121.
    87. Robinson 2013 ↓, s. 240.
    88. Robinson 2013 ↓, s. 243.
    89. Jacobson 2006 ↓, s. 97–98.
    90. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 128.
    91. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 82–84.
    92. Robinson 2013 ↓, s. 260–262.
    93. Stevenson 2005 ↓, s. 344–350.
    94. Robinson 2013 ↓, s. 250.
    95. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 130–138.
    96. Stevenson 2005 ↓, s. 328.
    97. Robinson 2013 ↓, s. 256.
    98. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 176–177.
    99. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 90–93.
    100. Robinson 2013 ↓, s. 272–273.
    101. Stevenson 2005 ↓, s. 416–417.
    102. Robinson 2013 ↓, s. 336.
    103. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 237–238.
    104. Łazarowicz A. Polskie winiarstwo – pożyteczny, ale czy doceniany dział gospodarki żywnościowej. „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny”. 3, 2006. 
    105. Wawro E.: Winnice w Polsce. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza, 2015, s. 18–24. ISBN 978-83-7763-302-1.
    106. Przybywa upraw i producentów wina w Polsce. Sady i Ogrody, 2016. [dostęp 2017-08-12].
    107. Lisek 2011 ↓, s. 173–175.
    108. Lisek 2011 ↓, s. 9–11.
    109. Bosak W.: Uprawa winorośli i winiarstwo w małym gospodarstwie na Podkarpaciu. Jasło: Związek Gmin Dorzecza Wisłoki, 2004, s. 7–9.
    110. Lisek 2011 ↓, s. 16–17.
    111. Jacobson 2006 ↓, s. 102.
    112. Robinson 2013 ↓, s. 281–282.
    113. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 198–199.
    114. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 222–224.
    115. Robinson 2013 ↓, s. 308–310.
    116. Stevenson 2005 ↓, s. 552.
    117. Robinson 2013 ↓, s. 68.
    118. Robinson 2013 ↓, s. 325.
    119. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 107–109.
    120. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 101–102.
    121. Robinson 2013 ↓, s. 300–305.
    122. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 209.
    123. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 203–204.
    124. Stevenson 2005 ↓, s. 444.
    125. Robinson 2013 ↓, s. 330–331.
    126. Chrzczonowicz 2016 ↓, s. 216.
    127. Hornsey 2007 ↓, s. 161.
    128. Stevenson 2005 ↓, s. 10–14.
    129. Alañón M. E., Pérez-Coello M. S., Marina M. L. Wine Science in the Metabolomics Era. „Trends in Analytical Chemistry”. 74, s. 1–20, 2015. DOI: 10.1016/j.trac.2015.05.006. 
    130. Dominé 2008 ↓, s. 110.
    131. Lisek 2011 ↓, s. 168–171.
    132. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 299–308.
    133. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 283.
    134. Hornsey 2007 ↓, s. 164–166.
    135. Jackson 2014 ↓, s. 430–442.
    136. Grainger i Tattersall 2005 ↓, s. 54–64.
    137. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 331.
    138. Robinson 2013 ↓, s. 77–83.
    139. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 413–415.
    140. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 32–34.
    141. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 345–351.
    142. Grainger i Tattersall 2005 ↓, s. 83–93.
    143. Robinson 2013 ↓, s. 73.
    144. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 385–386.
    145. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 445–446.
    146. Bosak W.: Produkcja Win Gronowym w Małym Gospodarstwie. Poprawa Jakości Win Białych. Kraków: Polski Instytut Winorośli i Wina, 2008, s. 20–27.
    147. Hornsey 2007 ↓, s. 173.
    148. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 363–365.
    149. Dominé 2008 ↓, s. 122.
    150. Jackson 2014 ↓, s. 457.
    151. Jackson 2014 ↓, s. 471–474.
    152. Jackson 2014 ↓, s. 492–507.
    153. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 432.
    154. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 340.
    155. Stevenson 2005 ↓, s. 25–27.
    156. Robinson 2013 ↓, s. 89.
    157. Ribéreau-Gayon i in. 2006 ↓, s. 375.
    158. Jackson 2014 ↓, s. 540–545.
    159. Hornsey 2007 ↓, s. 242–258.
    160. Hornsey 2007 ↓, s. 274.
    161. Jackson 2014 ↓, s. 566.
    162. Jackson 2014 ↓, s. 579.
    163. Hornsey 2007 ↓, s. 298.
    164. Robinson 2013 ↓, s. 91–92.
    165. Dominé 2008 ↓, s. 130–137.
    166. Jackson 2014 ↓, s. 708.
    167. Hornsey 2007 ↓, s. 178.
    168. Jackson 2014 ↓, s. 634.
    169. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 122–123.
    170. Priewe 2005 ↓, s. 34–35.
    171. Robinson 2013 ↓, s. 21.
    172. Jackson 2009 ↓, s. 1–11.
    173. Jackson 2009 ↓, s. 213–216.
    174. Robinson 2013 ↓, s. 28.
    175. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 164.
    176. Robinson 2013 ↓, s. 34.
    177. WSET 2011 ↓, s. 6–7.
    178. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 161.
    179. Kriesi R., Osterwalder P.: Wino. Porady dla smakoszy. Arkady, 2005, s. 192–193. ISBN 83-213-4326-0.
    180. This H.: Molecular Gastronomy. Exploring the Science of Flavor. Nowy Jork: Columbia University Press, 2006, s. 53. ISBN 0-231-13312-X.
    181. This H.: Molecular Gastronomy. Exploring the Science of Flavor. Nowy Jork: Columbia University Press, 2006, s. 215. ISBN 0-231-13312-X.
    182. Priewe 2005 ↓, s. 101.
    183. Robinson 2013 ↓, s. 39–44.
    184. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 207–209.
    185. Kitowski i Klemm 2011 ↓, s. 215.
    186. Estreicher 2006 ↓, s. 46.
    187. Estreicher 2006 ↓, s. 4–7.
    188. Jackson 2014 ↓, s. 894.
    189. Jackson 2014 ↓, s. 900–910.
    190. Emmanuela Gakidou, GBD 2016 Alcohol Collaborators, Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016, „The Lancet”, 2018, DOI10.1016/S0140-6736(18)31310-2.c?
    191. Iriti M., Varoni E. M. Cardioprotective Effects of Moderate Red Wine Consumption: Polyphenols vs. Ethanol. „Journal of Applied Biomedicine”. 12, s. 193–202, 2014. DOI: 10.1016/j.jab.2014.09.003. 
    192. Giovinazzo G., Grieco F. Functional Properties of Grape and Wine Polyphenols. „Plant Foods for Human Nutrition”. 70, s. 454–462, 2015. DOI: 10.1007/s11130-015-0518-1. 
    193. Yoo Y. J., Saliba A. J., Prenzler P. D. Should Red Wine Be Considered a Functional Food?. „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety”. 9, s. 530–551, 2010. DOI: 10.1111/j.1541-4337.2010.00125.x. 
    194. Gawlik M. B., Nowak Ł., Baran M. Analiza Właściwości Win Produkcji Polskiej. „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”. 1, s. 15–20, 2008. 
    195. Froń R: Ile Cukru w Winie?. Paragraf w Kieliszku, 2017. [dostęp 2017-08-12].
    196. Myśliwiec R: Domowy Wyrób Wina. 2003. [dostęp 2017-08-12].
    197. Parma-Sztolc S: Sprzedaż Bezpośrednia Wyrobów z Własnego Gospodarstwa. Teraz Wieś. [dostęp 2017-08-12].
    198. Froń R: Zezwolenie na Sprzedaż Wina z Własnej Winnicy. Paragraf w Kieliszku, 2017. [dostęp 2017-08-12].
    199. Froń R: Czy Winiarz Jest Przedsiębiorcą?. Paragraf w Kieliszku, 2016. [dostęp 2017-08-12].
    200. Excise Duty Tables (ang.). Komisja Europejska, 2017. [dostęp 2017-08-12].
    201. Grainger 2009 ↓, s. 129.
    202. Panzone L. A. Alcohol Tax, Price–Quality Proxy and Discounting: A Reason Why Alcohol Taxes May Rebound. „Journal of Agricultural Economics”. 63 (3), s. 719–720, 2012. DOI: 10.1111/j.1477-9552.2012.00351.x. 
    203. Michelsen 2005 ↓, s. 91.
    204. Grainger 2009 ↓, s. 135.
    205. Priewe 2005 ↓, s. 112.
    206. Dimson E., Rousseau P. L., Spaenjers C. The Price of Wine. „Journal of Financial Economics”. 118, s. 431–449, 2015. DOI: 10.1016/j.jfineco.2015.08.005. 
    207. Bednarek B.: Wino w kulturze i literaturze. W: Kuleczka P.: Edukacyjny Dialog na Szlaku Winnych Wzgórz. Kalisz: Edytor, 2009, s. 49–62. ISBN 978-83-60579-46-6.
    208. Miodek J.: Wino w polskiej tradycji językowej. W: Kuleczka P.: Edukacyjny Dialog na Szlaku Winnych Wzgórz. Kalisz: Edytor, 2009, s. 29–34. ISBN 978-83-60579-46-6.
    209. Vine R. P.: Commercial Winemaking. Processing & Controls. Westport: Avi Publishing Company, 1987, s. 1–7. ISBN 978-94-015-1151-3.
    210. Pitte J.R.: Wino i Boskość. Warszawa: Instytut Wydawniczy „Pax”, 2008, s. 7–11. ISBN 978-83-211-1823-9.
    211. E. Kabatc: Vinum. Sacrum et Profanum. Warszawa: Iskry, 2003, s. 40. ISBN 83-207-1722-1.
    Maceracja – stosowany przy produkcji win czerwonych i różowych proces, podczas którego z nasion, skórki i miąższu winogron wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe. Pomimo, że termin ten używany jest zazwyczaj w odniesieniu do wina, ten sam proces stosowany jest przy produkcji innych alkoholi, takich jak piołunówka, czy crème de cassis. Proces ten nadaje barwę czerwoną sokowi z winogron, który oryginalnie w 99% jest szarawy (z wyjątkiem skórek, którym antocyjany nadają czerwonawy kolor – Teinturier). Podczas produkcji win białych proces maceracji jest pomijany lub stosowany w niewielkim tylko zakresie.Kwas askorbinowy, witamina C (INN: Acidum ascorbicum, E300) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.


    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5 [6] [7]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Alto Douro (port. Górne Douro) - region winiarski w północno-wschodniej Portugalii, nad rzeką Duero; z historycznego punktu widzenia południowa część Trás-os-Montes.
    Kwasy tłuszczowe – kwasy monokarboksylowe o wzorze ogólnym R-COOH (R oznacza łańcuch węglowodorowy, a COOH jest grupą karboksylową znajdującą się na końcu tego łańcucha).
    Wina francuskie – wina produkowane we Francji, pod względem powierzchni upraw winorośli (po Hiszpanii) drugim kraju na świecie, pod względem wielkości produkcji – liderem (przy czym w niektórych rocznikach Włochy produkowały więcej). Powierzchnia upraw wynosiła w 2010 roku 825 000 ha, a kraj wyprodukował wtedy 44,9 mln hl wina.
    Sztuka – dziedzina działalności ludzkiej uprawiana przez artystów. Nie istnieje jedna spójna, ogólnie przyjęta definicja sztuki, gdyż jej granice są redefiniowane w sposób ciągły, w każdej chwili może pojawić się dzieło, które w arbitralnie przyjętej, domkniętej definicji się nie mieści. Sztuka spełnia rozmaite funkcje, m.in. estetyczne, społeczne, dydaktyczne, terapeutyczne, jednak nie stanowią one o jej istocie.
    Herb Lublina – jeden z symboli miejskich Lublina w postaci herbu ustanowiony przez Radę Miasta Lublin 8 lipca 2004 roku.
    Choroba korkowa wina – wada wina powstająca wskutek obecności chloroanizoli powstałych w wyniku metylacji chlorofenoli przez mikroorganizmy bytujące na korku. Wino zaatakowane chorobą korkową ma nieprzyjemny smak i zapach. Jest on określany jako stęchły, ziemisty. Może maskować naturalny aromat wina i obniża jego jakość.
    Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.154 sek.