• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wina węgierskie

    Przeczytaj także...
    Mátra (517.3) – pasmo górskie na Węgrzech w Karpatach Zachodnich, na północ od Wielkiej Niziny Węgierskiej, na wschód od pogórza Cserhát i na zachód od Gór Bukowych. W górach Mátra znajduje się najwyższy szczyt Węgier, Kékes (1014 m n.p.m.).Eger (chorw. Jegar, pol. Jagier, niem. Erlau, tur. Eğri, łac. Agria, czes. Jager, słow. Jáger) – historyczne miasto (56,5 tys. mieszkańców w I 2011 r.) na Węgrzech, położone nad potokiem Eger, między Górami Bukowymi i górami Mátra. Stolica komitatu Heves. Znane przede wszystkim z wina Egri Bikavér oraz z obrony zamku przed Turkami. Uzdrowisko – źródła wód termalnych.
    Furmint (łac. frumentum - pszenica, nazwa odnosi się do złocistego koloru wina) – biały szczep winnej latorośli pochodzący z Węgier. Furmint uprawiany jest głównie w rejonie Tokaju, gdzie stanowi 70% znajdujących się tam winorośli i wykorzystywany jest do produkcji win tokaj aszú. Uprawiany jest również w niewielkim stopniu na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel), w Słowenii (pod nazwą šipon) oraz we Włoszech i w Niemczech.
    Położenie węgierskich regionów winiarskich:
    1 Sopron (Soproni borvidék)
    2 Nagy-Somló (Nagy-Somlói borvidék)
    3 Zala (Zalai borvidék)
    4 Balatonfelvidék (Balatonfelvidéki borvidék)
    5 Badacsony (Badacsonyi borvidék)
    6 Balatonfüred-Csopak (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
    7 Balatonboglár (Balatonboglári borvidék)
    8 Pannonhalma (Pannonhalmai borvidék)
    9 Mór (Móri borvidék)
    10 Etyek-Buda (Etyek-Budai borvidék)
    11 Ászár-Neszmély (Ászár-Neszmélyi borvidék)
    12 Tolna (Tolnai borvidék)
    13 Szekszárd (Szekszárdi borvidék)
    14 Pécs (Pécsi borvidék (Mecsekalja))
    15 Villány (Villányi borvidék)
    16 Hajós-Baja (Hajós-Bajai borvidék)
    17 Kunság (Kunsági borvidék)
    18 Csongrád (Csongrádi borvidék)
    19 Mátra (Mátrai borvidék)
    20 Eger (Egri borvidék)
    21 Bükk (Bükki borvidék)
    22 Tokaj-Hegyalja (Tokaj-Hegyaljai borvidék)

    Węgry są pierwszym krajem na świecie, w którym wprowadzono formalną legislację wina (w 1893 r.).

    Szekszárd – miasto (ponad 33,7 tys. mieszkańców w I 2011 r.) na południu Węgier położone nad rzeką Sió. Stolica komitatu Tolna.Badacsony (węg. IPA [ˈbɒdɒʧoɲ]) - miejscowość wypoczynkowa na Węgrzech, położona u stóp góry o tej samej nazwie, na północnym brzegu Balatonu, na zachód od Tihany. Badacsony jest znanym regionem produkcji wina, zwłaszcza wina Olaszrizling ("Riesling włoski") o zapachu gorzkich migdałów, różniący się od rieslinga reńskiego. Inne szczepy uprawiane w tym regionie to Szürkebarát ("Szary mnich") – odmiana Pinot gris, Sylvaner oraz bardzo stare: Kéknyelű (franc. Picolit) i Muszkat (Moscatel, Muskateller).

    Regiony winiarskie na Węgrzech:

    Hajós – niewielkie miasto w południowej części Węgier, w pobliżu Kalocsa. Miejscowość leży na obszarze Wielkiej Niziny Węgierskiej, w komitacie Bács-Kiskun, w powiecie Kalocsa i liczy 3 160 mieszkańców (styczeń 2011).Mecsek - pasmo górskie o wysokości ponad 600 m n.p.m. na południu Węgier, na północ od Peczu. Najwyższym szczytem jest Zengő (682 m n.p.m.).
  • Ászár-Neszmély - wina białe
  • Badacsony - głównie białe (m.in. Badacsonyi Szürkebarát)
  • Balatonboglár
  • Balatonfüred - Csopak
  • Balatonfelvidék
  • Balatonmelléke
  • Csongrád
  • Eger - wina dojrzewają w drążonych korytarzach-piwnicach (stąd pochodzi m.in. słynne egri bikavér)
  • Etyek-Buda
  • Hajós-Baja
  • Kunság
  • Mátra - górzysty rejon słynący z białych win
  • Mecsek
  • Mór
  • Pannonhalma
  • Somló - stożek wulkaniczny na północ od Balatonu - białe wina z odmian furmint, juhfark, hárslevelű.
  • Sopron - region sąsiadujący z austriackim Burgenlandem, typowe białe wina z odmiany zöld veltelini (grüner veltliner), z czerwonych najbardziej znane Soproni Kékfránkos (z kékfránkos)
  • Szekszárd - drugi,a według niektórych pierwszy region czerwonych win. Stąd też pochodzi szekszárdi bikavér.
  • Tokaj-hegy (słynne aszú)
  • Tolna
  • Villány-Siklós- najbardziej cenione czerwone wina (z wyjątkiem "białego" podregionu Siklós) na Węgrzech pochodzą z tego regionu.
  • Linki zewnętrzne[]

  • Wina węgierskie Informacje praktyczne dla osób podróżujących na Węgry
  • Pinot gris - biały szczep winny z gatunku Vitis vinifera pochodzący z Francji. Uważany jest za mutację szczepu Pinot noir. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa pinot oznaczającego szyszkę (najprawdopodobniej z uwagi na kształt gron) i przymiotnika gris (szary - jakkolwiek grona mają najczęściej ciemnoróżowe zabarwienie).Mór (niem. Moor) – dwujęzyczne miasto w północno-zachodnich Węgrzech, w komitacie Fejér, w kotlinie między górami Vértes i Lasem Bakońskim, na zachód od Budapesztu. Liczy ponad 14,2 tys. mieszkańców (I 2011).



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Csongrád – miasto (17,1 tys. mieszkańców w I 2011) na Węgrzech, położone na Wielkiej Nizinie Węgierskiej nad Cisą.
    Sopron (niem. Ödenburg, czes. Šoproň, polska wymowa: szopron) – miasto i region na Węgrzech. Liczba ludności Sopronu w 2011 roku wyniosła ponad 60,7 tys.
    Grüner Veltliner, gruner veltliner – biały szczep winorośli, pochodzący z Włoch albo Austrii, gdzie jest najważniejszą odmianą (29,4% winnic w 2009). Wino produkowane z tych gron, szczególnie w postaci młodego wina, jest często serwowane w wiedeńskich heurigerach. W niewielkich ilościach produkuje się z nich również wino musujące. Poza tym jest uprawiany w Czechach, na Słowacji i Węgrzech.
    Blaufränkisch (węg. kékfrankos, niem. lemberger lub limberger, czeskie frankovka, słow. frankovka modrá) - czerwony, ciepłolubny, późno dojrzewający szczep wina, uprawiany głównie w Europie Środkowej: na Węgrzech i Słowacji, w Austrii i Niemczech.
    Balatonfüred - miejscowość wypoczynkowa na Węgrzech, położona na północnym brzegu Balatonu, na wschód od Tihany. Liczy prawie 13,6 tys. mieszkańców (I 2011).
    Tokaj aszú (węg.) tokaji aszú wym. IPA: tokaji ɒsuː, (słow.) tokajský výber – białe, zwykle likierowe (bardzo naturalnie słodkie) wino produkowane w rejonie Tokaj-Hegyalja na Węgrzech i w rejonie Tokaj na Słowacji. Ma bardzo intensywny korzenno-waniliowy smak oraz barwę topazu (ciemnosłomkową). Ma też duży potencjał dojrzewania i jest zaliczane do najlepszych win likierowych na świecie.
    Burgenland (węg. Őrvidék, chorw. Gradišće) – najbardziej wysunięty na wschód i najmłodszy kraj związkowy Austrii.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.025 sek.