• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wina niemieckie

    Przeczytaj także...
    Mozela (franc. Moselle, niem. Mosel, luks. Musel) – rzeka, lewy dopływ Renu, położona we Francji, Niemczech i Luksemburgu.Spätlese (dosłownie: "późny zbiór", liczba mnoga Spätlesen) jest to niemiecki wyróżnik (niem. Prädikat) win najwyższej jakości (Qualitätswein mit Prädikat, czyli Prädikatswein) obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Spätlese jest kategorią wyższą od Kabinett, ale niższą od Auslese w niemieckiej klasyfikacji Prädikatswein, natomiast w Austrii jest to najniższy poziom Prädikatswein, bo Kabinett jest klasyfikowany w inny sposób. Winogrona są zbierane co ​​najmniej 7 dni po normalnych zbiorach, a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Jednak ze względu na pogodę, istnieje ryzyko, że takie uprawy zostaną zniszczone przez deszcz. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian Riesling, Weißer Burgunder (Pinot blanc) i Grauer Burgunder (Pinot gris).
    Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

    Wina niemieckie stanowiły w 2007 roku 4% światowej produkcji wina, co stawia Niemcy na siódmym miejscu w klasyfikacji. Kraj wyprodukował wtedy 10,5 mln hl wina, z czego wyeksportowano 3,4 mln hl. Pod względem wielkości upraw winorośli Niemcy (102 026 ha) były wtedy piętnastym krajem na świecie i 1,3% udziału, przy czym powierzchnia upraw uwzględnia uprawy winogron deserowych.

    Wino białe – rodzaj wina produkowanego z moszczu z winogron (odmian zarówno jasnych, np. chardonnay, riesling, sauvignon blanc, sémillon, jak i ciemnych, np. gewürztraminer i muscat). Jako "wino białe" określa się też wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek, białych porzeczek, agrestu, dzikiej róży lub ryżu.Beerenauslese (niem. Beeren – owoce, jagody, Auslese – wybór) – jedna z najwęższych kategorii niemieckich win, produkowana ze zrywanych z krzewów pojedynczych, najszlachetniejszych owoców w celu wytworzenia z nich wykwintnych win deserowych. Zrywane są tylko przejrzałe winogrona porażone szlachetną pleśnią Botrytis cinerea.

    Specjalnością kraju są wina białe (63,2% upraw stanowią szczepy białe), szczepy czerwone przeważają tylko w regionach Ahr i Wirtembergia. Znaczącą część produkcji stanowią wina musujące, określane jako Sekt, których produkcja stanowi dwukrotność produkcji szampana.

    Sekt – określenie wina musującego stosowane w krajach niemieckojęzycznych od 1900 roku. Pochodzenie słowa nie jest dokładnie znane.Malaga - słodkie, deserowe wino hiszpańskie z podsuszonych winogron szczepów pedro ximénez i muscat de alexandria, o charakterystycznej gęstej konsystencji i słodkim aromacie przywołującym na myśl rodzynki oblane karmelem. Kolor zależy od wieku, metody starzenia, poziomu cukru i proporcji użytych odmian winogron.

    Odmiany winogron[]

    Mozelski riesling na rycinie z XIX wieku

    Najczęściej uprawiane w Niemczech odmiany winogron (stan na 2007 r.)

    Kategorie win[]

    Niemieckie prawo winiarskie dzieli niemieckie wina na 4 kategorie:

  • Tafelwein – wina stołowe, dozwolone jest dodawanie cukru (szaptalizacja), max. zaw. alkoholu 15%,
  • Landwein – wina regionalne (odpowiednik francuskiego vin de pays), dozwolone dodawanie cukru, max. zaw. alkoholu 15%,
  • Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA lub Q.b.A.) – wina jakościowe z określonych regionów, jednak w odróżnieniu od klasyfikacji francuskiej brak tu geograficznej klasyfikacji, a poszczególne Q.b.A. są różnicowane tylko według zawartości cukru w moszczu gronowym; dozwolone tu dodawanie cukru,
  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP lub Q.m.P.), od 2006 roku oficjalnie Prädikatswein – wina jakościowe z wyróżnikiem.
  • W przypadku kategorii Qualitätswein mit Prädikat, "wyróżniki" (Prädikat), uszeregowane według poziomu cukru są następujące:

    Język polski (polszczyzna) – język naturalny należący do grupy zachodniosłowiańskich (do których należą również czeski, słowacki, kaszubski, dolnołużycki, górnołużycki i wymarły połabski), stanowiących część rodziny indoeuropejskiej.Wino musujące – rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan. Prawdopodobnie ich produkcję zapoczątkował Christopher Merret‎.
  • Kabinett – normalny zbiór, najbardziej wytrawne wina
  • Spätlese – opóźniony zbiór
  • Auslese – późny zbiór wyselekcjonowanych kiści gronowych
  • Beerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych gron porażonych szlachetną pleśnią (botrytis)
  • Eiswein – "wino lodowe", zbór wyselekcjonowanych kiści zmrożonych pierwszymi przymrozkami
  • Trockenbeerenauslese – zbiór wyselekcjonowanych, wysuszonych gron (porównaj malaga)
  • Dla oznaczenia smaku używa się (przy czym określeń słodkie, a zwłaszcza półsłodkie używa się rzadko):

    Wino lodowe (niem. Eiswein, ang. Ice wine) – rzadko spotykane słodkie i ekstraktywne wino, produkowane z zamarzniętych (na krzewie) winogron, które następnie są wyciskane przed rozmarznięciem. Często na wino lodowe są przerabiane winogrona, które były pozostawione na krzewie w celu nabrania szlachetnego wariantu pleśni Botrytis cinerea, ale nie zostały nią porażone.Wirtembergia (niem. Württemberg) – kraina historyczna w południowo-zachodniej części Niemiec. Od 1952 wchodzi w skład kraju związkowego Badenia-Wirtembergia.
  • lieblich, halbsüß – słodkie i półsłodkie (te, które wykraczają poza półwytrawne, czyli z zawartością cukru w przedziale 18–45 g/l),
  • fruchtig, süß – słodkie (zawartość cukru powyżej 45 g/l),
  • halbtrocken – półwytrawne,
  • trocken – wytrawne.
  • Etykieta[]

    Etykieta niemieckiego jakościowego rieslinga z regionu Nahe

    Obowiązkowo na etykietach niemieckich win muszą znaleźć się następujące informacje:

    Kabinett – najniższy wyróżnik wśród niemieckich win kategorii QmP – Qualitätswein mit Prädikat (wino jakościowe z predykatem). Kategorię reguluje niemieckie prawo winiarskie.Trockenbeerenauslese (niem. trocken – suchy, Beeren – owoce, jagody, Auslese – wybór) – jedna z najwęższych kategorii niemieckich win, produkowanych z pojedynczych jagód winorośli, porażonych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea i pozostawionych na krzewie aż do wyschnięcia do postaci zbliżonej do rodzynek.
  • kategoria (Tafelwein, Landswein, Q.b.A., Q.m.P.),
  • region uprawy (dla Tafelwein),
  • nazwa producenta i miejsce butelkowania,
  • objętość butelki i zawartość alkoholu,
  • oficjalny numer inspekcji jakościowej i numer partii (dla Qualitätswein),
  • Prädikat, czyli wyróżnik (dla Prädikatswein, czyli Q.m.P.).
  • Informacje takie jak: obszar pochodzenia, nazwy dwóch głównych odmian winorośli, rocznik produkcji, informacja, czy wino było butelkowane przez producenta, nazwa winnicy i opis smaku (wytrawne, słodkie etc.) należą do informacji nieobowiązkowych.

    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.), nazywana także winoroślą winną, latoroślą winną – gatunek z rodziny winoroślowatych. Rośliny występujące w stanie dzikim i będące przodkami roślin uprawnych rosły niegdyś niemal w całym basenie Morza Śródziemnego, w rejonie Kaukazu i dalej na wschód po Turkmenistan. Winorośl uprawna, wyróżniana jako osobny podgatunek, rozprzestrzeniona została szeroko w postaci wielu odmian uprawnych na całym świecie. Z jagód wytwarza się przede wszystkim wina, poza tym wykorzystuje się je do bezpośredniego spożycia (także suszone jako rodzynki), do wyrobu soków, galaretek, dżemów, kwasu winowego i octu winnego. Z nasion tłoczony jest olej.

    Przypisy[]

    1. Deutscher Wein Statistik (niem. • ang.). Deutscher Weininstitut, 2008. [dostęp 21 października 2012].
    2. Tom Stevenson: The Sotheby's Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005, s. 347–350. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)
    3. Eckhard Supp: Niemcy. W: André Dominé: Wino. Wyd. 2. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk, 2009, s. 448–451. ISBN 978-83-7626-712-8. (pol.)

    Linki zewnętrzne[]

  • Wina niemieckie
  • Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego (potocznie - każde wino musujące), powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.Auslese (niem. wybór) – kategoria jakościowa win niemieckich. Wina nią oznaczane są produkowane z wybranych, w pełni dojrzałych gron winorośli zbieranych z pewnym opóźnieniem po osiągnięciu dojrzałości. Owoce mogą być, ale nie muszą porażone szlachetną pleśnią.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.045 sek.