• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Warzelnia piwa

    Przeczytaj także...
    Wybicie warki to przepompowanie uwarzonej (ugotowanej) brzeczki do następnego urządzenia, którym najczęściej jest kadź wirowa typu whirlpool, w której oddzielane są osady gorące. Wybicie warki kończy etap warzenia brzeczki z chmielem.Brzeczka (w miodosytnictwie zwana też syta) − półprodukt stosowany przy produkcji piwa lub miodu pitnego. Brzeczka piwna przygotowywana jest ze słodu, chmielu, wody oraz ewentualnie innych surowców niesłodowanych, takich jak cukier, glukoza, miód, syropy owocowe. Brzeczka jest cieczą klarowną, która jest efektem filtracji zacieru. W warzelni brzeczka gotowana jest z dodatkiem chmielu, następnie schładzana, filtrowana i zadawana drożdżami w celu przeprowadzenia fermentacji. Wyróżnia się brzeczkę przednią i brzeczkę nastawną:
    Kadź zacierna – urządzenie wykorzystywane w piwowarstwie oraz gorzelnictwie. Podstawowym elementem jest kadź (rodzaj naczynia), niekiedy wyposażona w mieszadło oraz system chłodzenia. W kadzi zaciernej odbywa się proces zacierania zacieru, otrzymanego na drodze uparowania surowców. Do uparowanych surowców dodaje się słód jęczmienny rozdrobniony lub w postaci "mleczka słodowego" i poddaje zacieraniu obejmującemu szereg procesów enzymatycznych. Do najważniejszych procesów należy hydroliza skrobi nazywana potocznie "scukrzaniem skrobi".

    Warzelnia piwa – dział browaru, w którym znajduje się aparatura służąca do przygotowania brzeczki. W skład warzelni wchodzą najczęściej następujące urządzenia:

  • śrutownik (młyn) służący do rozdrobnienia słodu
  • kadź zacierna, w której po dodaniu gorącej wody przygotowywany jest zacier ze słodu
  • kadź filtracyjna, w której następuje filtracja zacieru i oddzielenie młóta. Efektem jest sklarowana brzeczka przednia kontrolowana w korytku brzeczkowym
  • kocioł warzelny, w którym odbywa się warzenie (gotowanie) brzeczki wraz z chmielem
  • whirlpool (kadź wirowa), w którym następuje filtracja brzeczki (oddzielenie składników stałych)
  • płytowy wymiennik ciepła schładzający gorącą brzeczkę
  • Ciecz opuszczająca warzelnię nosi nazwę brzeczki nastawnej. Pompowana jest ona następnie do fermentowni, gdzie zadaje się ją drożdżami w celu rozpoczęcia kolejnego etapu produkcji piwa czyli fermentacji.

    Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej.Browar - zakład produkcyjny, w którym wytwarzane jest piwo czyli napój powstały ze słodu, wody i chmielu poddany fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży. Moce wytwórcze sięgają kilku milionów hektolitrów rocznie.
  • Tradycyjna warzelnia. Browar Lwówek Śląski

  • Tradycyjny kocioł warzelny. Browar w Lwówku Śląskim

  • Korytko brzeczkowe w warzelni tradycyjnej

  • Miniwarzelnia browaru restauracyjnego Marysia w Szczyrzycu

  • Nowoczesna i zautomatyzowana warzelnia. Browar w Żywcu

    Warka – jeden pełny cykl produkcji brzeczki nastawnej. Stanowi ona jednostkę miary oznaczającą porcję piwa uzyskanego z jednego warzenia. Wyrażenie jedna warka oznacza „jedną partię brzeczki, ugotowanej jednorazowo na warzelni, z jednej partii słodu." Liczba warek ugotowanych w ciągu doby lub całego roku określa zdolność produkcyjną danego browaru.Korytko brzeczkowe - w tradycyjnych warzelniach rodzaj rynny, do której z umocowanych powyżej kraników spływa przefiltrowana brzeczka. Korytko brzeczkowe połączone jest z kadzią filtracyjną, w której zacier słodowy poddawany jest filtracji i oddzieleniu młóta. Efektem filtracji jest brzeczka, której klarowność sprawdzana jest przy pomocy korytka brzeczkowego.
  • Kocioł warzelny browaru Żywiec

  • Zbiornik słodu i młyn browaru Żywiec

  • Komputerowa sterownia warzelni browaru Żywiec

  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • browar
  • warzelnia soli
  • warzenie piwa
  • wybicie warki
  • warka (piwowarska miara)
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 112-113. ISBN 83-02-06930-2.
    Grupa Żywiec S.A. Browar w Żywcu - duży browar przemysłowy powstały w 1856 w Żywcu. Zakład należy do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład grupy piwowarskiej Grupa ŻywiecWarzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym. Ugotowana brzeczka zadawana jest następnie drożdżami i poddawana fermentacji w celu otrzymania gotowego piwa. Warzenie piwa odbywa się w warzelni, a towarzyszące mu procesy fermentacji oraz dojrzewania piwa w fermentowni i piwnicy leżakowej lub nowoczesnych tankofermentorach. Sam termin warzenie wywodzi się z dawnej polszczyzny i oznacza gotowanie, utrzymywanie potraw w stanie wrzenia.




    Warto wiedzieć że... beta

    Kocioł warzelny - rodzaj kadzi browarnej przystosowanej do gotowania brzeczki piwnej. U starożytnych Sumerów i Egipcjan kocioł warzelny wykonany był z gliny, a podgrzewanie brzeczki odbywało się poprzez wrzucenie do kotła rozgrzanych kamieni. W średniowieczu kotły wykonywano z miedzi i stawiano je na palenisku. Obecnie kotły wykonuje się z blach miedzianych lub stalowych i ogrzewa parą pod ciśnieniem.
    Lech Browary Wielkopolski – duży browar przemysłowy w Poznaniu o mocach produkcyjnych ok. 7,5 mln hl. Zakład jest własnością spółki Kompania Piwowarska S.A.
    Zacier - mieszanina otrzymywana z zalania wodą roztartych ziaren zbóż, ziemniaków lub melasy, w celu poddania jej fermentacji alkoholowej. Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się zacier do wyrobu piwa i spirytusu (gorzelniczy).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.624 sek.