• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Vintage - enologia

    Przeczytaj także...
    Unia Europejska, UE – gospodarczo-polityczny związek 27 demokratycznych państw europejskich. Unia powstała 1 listopada 1993 roku – na mocy podpisanego 7 lutego 1992 traktatu z Maastricht – jako efekt wieloletniego procesu integracji politycznej, gospodarczej i społecznej. Korzenie współczesnej integracji europejskiej sięgają okresu powojennego i ograniczały się do 6 państw zachodnioeuropejskich. Państwa te tworzyły wiele form i mechanizmów współpracy, powoływały organizacje, instytucje i organy, których celem było wzmocnienie jedności między nimi. W 1993 nadrzędną wobec wszystkich poprzednich organizacji została Unia Europejska, sama otrzymując nieznaną wcześniej hybrydową formułę sui generis. Winogrono – owoc (jagoda) roślin z rodziny winoroślowatych, głównie winorośli właściwej. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać. Główne produkty spożywcze uzyskiwane z winogron to: dżem, sok, galaretka, wino, wyciąg z pestek winogron, rodzynki, ocet winny i olej z pestek winogron.
    Wino musujące – rodzaj wina o znacznym nasyceniu dwutlenkiem węgla. Dwutlenek wytwarza się w procesie fermentacji, w butelce bądź zbiorniku, lub jest sztucznie dodawany. Najbardziej znanym rodzajem wina musującego jest szampan. Prawdopodobnie ich produkcję zapoczątkował Christopher Merret‎.
    Zbiór winogron

    Vintage (z ang. vintage – „winobranie, rocznik”) – określenie wina zrobionego z winogron zebranych w jednym sezonie (roku). W przypadku niektórych kategorii wino rocznikowe jest produkowane tylko w lepszych latach (np. szampan, porto) i wtedy może sugerować lepszą jakość.

    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego (potocznie - każde wino musujące), powszechnie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji.

    Regulacje Unii Europejskiej stanowią, że w przypadku podania na etykiecie rocznika przynajmniej 85% winogron musi być rzeczywiście w nim zebranych.

    W przypadku win musujących wino jest wytwarzane najczęściej z kilku roczników (NV, non vintage), by jego styl był powtarzalny. Wymagania wobec win rocznikowych, vintage są wyżej postawione. W gorszych latach w danym regionie producenci nie oferują wina vintage, a jedynie mieszane z kilku roczników.

    Porto (port-wine, portwajn) – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia, dokąd dawniej było transportowane w beczkach drogą rzeczną (obecnie lądową) z regionu Alto Douro, gdzie powstaje.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Tom Stevenson: The Sotheby’s Wine Encyclopedia. Wyd. 4. Londyn: Dorling Kindersley, 2005, s. 640. ISBN 0-7566-1324-8. (ang.)
    2. Jørgen Mønster Pedersen, Arne Ronold: Wina świata. Warszawa: Rosner i wspólnicy, 2003, s. 94. ISBN 83-89217-24-4. (pol.)
    3. Jørgen Mønster Pedersen, Arne Ronold: Wina świata. Warszawa: Rosner i wspólnicy, 2003, s. 179. ISBN 83-89217-24-4. (pol.)
    4. Szampan, Cremant, Cava, Spumante, Sekt, Igristoje i inne wina musujące (pol.). [dostęp 26 kwietnia 2014].




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.