• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Umeshu

    Przeczytaj także...
    Honsiu (jap. 本州, Honshū) – największa, a tym samym główna wyspa Japonii. Na północy cieśnina Tsugaru oddziela ją od Hokkaido, na południu Morze Wewnętrzne od Sikoku, a na południowym zachodzie po drugiej stronie cieśniny Shimonoseki leży wyspa Kiusiu. Honsiu jest siódmą co do wielkości wyspą na świecie.Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.
    Shōchū (jap. 焼酎, shōchū) - wódka japońska, może być produkowana z batatów, ziemniaków, ryżu, jęczmienia, gryki, prosa lub kukurydzy. Zgodnie z prawem japońskim zawartość alkoholu nie powinna przekraczać 36%, ale niekiedy osiąga ona 45%.
    Umeshu z lodem i morelą ume

    Umeshu (jap. 梅酒) – napój alkoholowy, wytwarzany poprzez macerację owoców moreli japońskiej ume (Prunus mume), w shōchū z dodatkiem cukru. Spełnia kryteria nalewu (nalewki) owocowego.

    Umeshu nie jest więc winem, jak często błędnie określa się ten rodzaj alkoholu w Polsce, gdyż nie jest produktem powstającym w procesie fermentacji owoców. Nie jest też odmianą sake. Według klasyfikacji wyrobów alkoholowych stosowanej w Polsce trudno jest również zaszeregować umeshu do likierów, ponieważ likiery zawierają co najmniej 15% alkoholu. W procesie produkcji umeshu zawiera 20% alkoholu, jednak na rynku w zasadzie wyłącznie spotyka się ten napój rozcieńczony do zawartości poniżej 15% alkoholu (zazwyczaj pomiędzy 10-15%).

    Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).Język japoński (jap. 日本語 nihongo lub nippongo) – język używany przez ok. 130 mln mieszkańców Japonii oraz japońskich emigrantów na wszystkich kontynentach.

    Umeshu ma słodko-kwaśny smak. Zazwyczaj ma też posmak migdałów z powodu niewielkiej zawartości kwasu pruskiego w pestkach, ale nie jest to ilość zagrażająca zdrowiu. Produkcja umeshu często towarzyszy produkcji innych japońskich alkoholi, jednak istnieje wiele browarów wyspecjalizowanych w produkcji wyłącznie umeshu. Takie są w większości zlokalizowane w zachodniej części wyspy Honsiu – gdzie m.in. w prefekturze Wakayama występują najlepsze warunki do uprawy owoców ume, jak i najlepsza źródlana woda. Produkcja umeshu odbywa się również metodą domową. Wiele gospodyń domowych wiosną, w okresie dojrzewania owoców ume, przygotowuje na własny użytek domowy likier ume, który po maceracji trwającej ok. 6-12 miesięcy nadaje się do spożycia. Stosunkowo prosta metoda przygotowania powoduje, że większość gospodarstw domowych może pochwalić się własnym umeshu.

    Prefektura Wakayama (jap. 和歌山県, Wakayama-ken) - prefektura znajdująca się w regionie Kinki (Kansai) Japonii na wyspie Honsiu. Jej stolicą jest miasto Wakayama.Maceracja – w botanice proces niszczenia blaszki środkowej poprzez działanie czynników chemicznych (kwasy, alkohol) lub fizycznych (wysoka temperatura).

    Umeshu najczęściej pije się z lodem (umeshu on the rocks). Można je podawać również w koktajlach z tonikiem, z gazowanymi napojami cytrynowymi lub wodą mineralną gazowaną (1/3 umeshu i 2/3 napoju gazowanego). Zimą w Japonii popularne jest również umeshu serwowane na ciepło (1/3 umeshu i 2/3 ciepłej wody). Ponieważ umeshu jest napojem deserowym nie serwuje się go do sushi. Alkoholami pasującymi do tej potrawy są natomiast nihon-shu oraz shōchū.

    Sake (jap. 日本酒, nihonshu, dosłownie "japoński alkohol") – pochodzący z Japonii napój alkoholowy produkowany z ryżu. Zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.Cyjanowodór – nieorganiczny związek chemiczny zbudowany z wodoru, węgla i azotu. Jest silnie toksyczny (dawka śmiertelna wynosi ok. 50-60 mg). W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna, łatwo parująca ciecz o intensywnym zapachu gorzkich migdałów, który może być jednak niewyczuwalny przez niektóre osoby. Z wodą tworzy stosunkowo słaby kwas cyjanowodorowy (pKa 9,2), którego sole noszą nazwę cyjanków.

    W Polsce występuje wiele produktów wzorowanych na umeshu, jednak nie są one zbliżone do tradycyjnego i oryginalnego umeshu produkowanego w Japonii. Wino śliwkowe Umeshu, mimo etykiety "Produkt japoński", produkowane jest najczęściej w Chinach lub w Niemczech jako produkt winny zawierający dodatki smakowe.

    Morela japońska, śliwa japońska, Mume, Ume (Prunus mume Siebold & Zucc.) – gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin, gdzie nazywane jest méi (梅), Japonii i Tajwanu. W Korei i Japonii gatunek ten uprawiany był od czasów starożytnych. Łacińska nazwa gatunkowa pochodzi od nazwy japońskiej, która jest niepodobna zarówno do chińskiego oryginału, jak i do nazwy używanej w Korei (매실 maesil ). Przynależność do rodzaju Prunus i synonim nazwy zwyczajowej (śliwa japońska) stosowany w wielu językach, sugeruje bliskie pokrewieństwo ze śliwą domową. W istocie gatunek ten należy do sekcji Armeniaca i jest bliskim krewnym moreli zwyczajnej. Dlatego poprawną nazwą w języku polskim jest "morela japońska", podczas gdy określenie śliwa japońska zarezerwowana jest dla gatunku Prunus salicina.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • likier
  • sake
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Hosking, Richard. A Dictionary of Japanese Food, str. 165




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.767 sek.