• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Tankofermentor

    Przeczytaj także...
    Kadź - duże, otwarte naczynie, dawniej wykonane zwykle z drewna, współcześnie także z metalu lub betonu. Wyrobem kadzi zajmował się bednarz.Bioreaktor (fermentor, fermentator) - urządzenie umożliwiające prowadzenie procesów mikrobiologicznych, enzymatycznych jak również hodowle komórek organizmów wielokomórkowych, skonstruowane w sposób umożliwiający, poprzez pomiar i regulację parametrów, kontrolę procesu produkcyjnego i jego optymalny przebieg, w warunkach maksymalnego ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania możliwości zakażeń.
    Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
    Tankofermentory browaru Łomża
    Tankofermentory browaru Spaten-Franziskaner-Bräu w Niemczech
    Dolna część tankofermentora (Browary Górnośląskie w Zabrzu).

    Tankofermentor - pionowy zbiornik cylindryczno-stożkowy zwany również unitankiem służący do przeprowadzenia fermentacji i kondycjonowania (leżakowania) piwa. Tankofermentory przemysłowe posiadają pojemność ponad 2000 hl. Ze względu na ich wszechstronność, funkcjonalność, zalety techniczne i możliwość produkcji dużych ilości piwa w ekonomiczny sposób zastąpiły one w wielu browarach tradycyjne kadzie fermentacyjne i tanki leżakowe, gdyż można w nich przeprowadzać zarówno proces fermentacji jak i leżakowania piwa, który został skrócony z kilku tygodni lub miesięcy do kilkunastu dni.

    Fermentor - naczynie lub tank, w którym następuje fermentacja piwa. W odróżnieniu od tankofermentorów, w których odbywa się zarówno fermentacja jak i kondycjonowanie piwa, w fermentorach przeprowadza się jedynie proces fermentacji piwa. Jego leżakowanie odbywa się w osobnych tankach leżakowych.Kondycjonowanie piwa - pojęcie, które w nowoczesnych metodach produkcji zastępuje leżakowanie piwa. Metody te wykorzystują nowoczesne tankofermentory - ogromne pionowe, cylindryczno-stożkowe tanki, w których następuje fermentacja brzeczki i "leżakowanie" piwa. W okresie kondycjonowania następuje klarowanie piwa i wiązanie CO2. Brak jest fazy dofermentowywania. Czasami browary przeprowadzają kondycjonowanie piwa w butelkach z zastosowaniem wciąż obecnych drożdży lub drożdży dodanych (wtórnych).

    Budowa[]

    Tankofermentory posiadają kształt stożka odwróconego podstawą do góry. Kształt ten umożliwia zbieranie się drożdży w dolnej, stożkowej części tanku. Dzięki temu drożdże można łatwo usunąć, opróżnić tank z piwa i oczyścić. Powierzchnia wewnętrzna tankofermentorów wykonana jest z niezwykle gładkiej stali nierdzewnej. Tanki cylindryczno-stożkowe mogą być budowane w dowolnych wymiarach, jednakże ze względu na optymalne warunki fermentacji i ciśnienie wywierane na drożdże wysokość słupa brzeczki w tanku nie powinna przekraczać 15 m. Nie mniej istotny jest stosunek średnicy tanku do wysokości słupa brzeczki, gdyż ma to wpływ na równomierne mieszanie cieczy. Optymalny stosunek wysokości do średnicy waha się od 1:1 do 1:5 czyli średnicy wynosi ok. 3,5 - 4,5 m. Ze względu na duże wymiary tankofermentory stawiane są często na zewnątrz budynków z zastosowaniem izolacji termicznej. Tankofermentory wyposażone są w zawory elektromagnetyczne, automatyczne sterowanie temperatury, zawory bezpieczeństwa na pod- i nadciśnienie, aparaturę czyszcząco-odgazowującą, czujniki poziomu cieczy, głowicę myjącą, pompę, wziernik, instalację do odzysku dwutlenku węgla, płaszczowe chłodzenie.

    Drożdże piwowarskie (drożdże piwne) - odmiany drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane do produkcji piwa.Fermentacja – proces enzymatycznych przemian związków organicznych (przede wszystkim zawierających grupę hydroksylową), których efektem jest uzyskanie energii, najczęściej pod postacią ATP. Proces umożliwia uzyskanie energii użytecznej metabolicznie organizmom stale lub okresowo żyjącym w warunkach beztlenowych. Fermentacje przeprowadzane są przez liczne drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

    Napełnianie tankofermentorów[]

    Przy napełnianiu tanków pozostawia się zawsze wolną przestrzeń na pianę tworzoną przez wydzielający się podczas fermentacji dwutlenek węgla. W przypadku piw pszenicznych ze względu na silne pienienie się pozostawia się 50% wolnej objętości tanku. Przy produkcji innych piw wolna objętość zajmuje ok. 25%.

    Zobacz też[]

  • fermentor
  • bioreaktor
  • Przypisy

    1. Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 351. ISBN 978-3-921690-49-9.
    2. Michael J. Lewis, Tom W. Young: Piwowarstwo. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2001, s. 160. ISBN 83-01-13472-0.
    3. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 174. ISBN 83-02-06930-2.
    (window.RLQ=window.RLQ||).push(function(){mw.log.warn("Gadget \"edit-summary-warning\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"wikibugs\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"ReferenceTooltips\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"main-page\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");});



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.043 sek.