Tabasco - przyprawa
Kura domowa (Gallus gallus domesticus) – ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, jak i wymarłych). Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach, chociaż badania archeologiczne wykazały, że pierwsze kuraki udomowiono w Chinach już w VI tysiącleciu p.n.e. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już powszechnie w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.Shot (ang. strzał (od: szybki, mocny, jednorazowy)) – sposób przyrządzania i podawania koktajlu alkoholowego. Shot ma objętość do 50 ml.
Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.
Tabasco – rodzaj ostrej przyprawy, otrzymywanej z kultywaru ‘Tabasco’ papryki owocowej (Capsicum frutescens), należącego do grupy tzw. papryk chili. Ma owoce o długości 3-5 cm.
Słowo tabasco pochodzi od nazwy Tabasco (stanu w Meksyku) i jest powszechnie znane dzięki „sosowi tabasco”. W oryginale znaczy „kraj o gorącej i wilgotnej ziemi”.
Pierwszą wersją sosu tabasco był sprzedawany od 1859 r. produkt pod nazwą Manuel White’s Concentrated Essence of Tabasco. Powstawał on z ugotowanych i zalanych octem papryczek chili. Był produkowany do roku 1883.
Obecnie nazwa sosu jest zastrzeżona dla rodziny McIlhenny Co. mającej wyłączność na produkcję sosu pod nazwą Tabasco od 2. połowy XIX wieku. Firma ma siedzibę w Luizjanie, na wysepce Avery Island w estuarium rzeki Vermilion wpadającej do Zatoki Meksykańskiej.
Sos tabasco powstaje wyłącznie z naturalnych składników. Zgodnie z recepturą, opracowaną przez Edmunda McIlhenny’ego w 1868 roku, dojrzałe papryczki miażdżone są z solą, następnie dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, po czym są mieszane z octem winnym.
Nowsze sosy produkowane są na bazie papryczek jalapeño (np. Tabasco Green Pepper Sauce z zielonych papryczek), chipotle (jalapeño suszonego w dymie), papryki habanero lub czosnku.
Tabasco, jako sos na bazie ostrej papryki, ma konkurentów, w tym: Búfalo, Chili pepper water, Cholula Hot Sauce, Crystal Hot Sauce, Louisiana Gold Hot Sauce, Sriracha, Texas Pete. Najwięcej sosu tabasco eksportuje się do Japonii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Singapuru, Kanady, Korei Południowej, Hiszpanii, Francji, Australii i RPA.
Zastosowanie[]
Przypisy
- Some Common Myths About TABASCO® Brand Original Red Sauce (j. ang.) – wyjaśnienie zbieżności nazwy [dostęp 2013-08-27].
- Wyjaśnienie nazwy (j. ang.).
- Olga Badowska, Stąd do ostrości, „Kuchnia. Magazyn dla smakoszy” 9/2013, s. 36.
- Olga Badowska, Stąd do ostrości, „Kuchnia. Magazyn dla smakoszy” 9/2013, s. 36-37.
- Stan na 2005 r. Źródło McIlhenny Co.
- Is tabasco approved for kosher cooking? na www.tabasco.com.