• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sucha masa

    Przeczytaj także...
    Ekstrakt, inaczej wyciąg (łac. Extractum - to co wyciągnięte) - roztwór związków chemicznych uzyskany w efekcie zakończonego procesu ekstrakcji (a nie zwykłego rozpuszczania). Ekstrakt może stanowić gotowy produkt sam w sobie lub też można z niego wyodrębić czysty związek chemiczny poprzez destylację, wymrażanie lub krystalizację.Suszenie termiczne - jest to metoda polegająca na usunięciu wody z próbki za pomocą suszenia w podwyższonej temperaturze, pod normalnym lub zmniejszonym ciśnieniem.
    Woda (tlenek wodoru; nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) – związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.

    Sucha masa - jest to pozostałość pewnego produktu po usunięciu z niego wody poprzez wykorzystanie do tego różnych procesów technologicznych, fizycznych i chemicznych.

    Pojęcie to jest umowne, gdyż przy typowym oznaczaniu suchej substancji poprzez metodę suszenia termicznego, usunięte zostają wraz z wodą również inne substancje, będące substancjami lotnymi (alkohole, estry, kwasy itp.), związki wrażliwe na podwyższoną temperaturę zostają rozłożone do związków prostych a woda i tak nie jest usuwana w całości.

    Przy badaniach biochemicznych przyjmuje się, że zawartość suchej masy i wody wzajemnie się uzupełniają, dlatego we wszelkich rodzajach analiz stosuje się dwa pojęcia odnoszące się do suchej substancji, a mianowicie:

  • sucha substancja całkowita - czyli masa otrzymana przez proste suszenie analizowanego preparatu
  • sucha substancja rozpuszczalna w wodzie - czyli masa uzyskana przez płukanie preparatu w wodzie, filtrację i suszenie klarownego ekstraktu.



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama